Yeni yılda, gümrüklerde yeni özet beyan, varış ve çıkış bildirimi ile bilgisayarlı transit sisteminin uygulanmaya başlandığını belirten Yazıcı, ''Bu sayede ihracat işlemlerimiz hızlanacak, ithalat da daha güvenli hale gelecek'' dedi.
Bakan Yazıcı, yaptığı açıklamada, hızla artan uluslararası ticarete paralel olarak, Türk gümrüklerinin de bilgisayar ve elektronik altyapı sistemlerini yenilediğini söyledi. Bu amaçla Yeni Bilgisayarlaştırılmış Transit Sisteminin, Türkiye'deki 147 gümrük idaresinde 1 Ocak 2012'den itibaren uygulanmaya başlandığını anlatan Yazıcı, söz konusu sistemin 2012'nin ortalarına doğru da Avrupa Birliği ülkelerinin kullandığı gümrük transit sistemine entegre olacağını kaydetti.
Mevcut durumda mal taşıyan bir TIR'ın her ülkenin giriş ve çıkışında transit beyannamesi vermesi gerektiğini ifade eden Yazıcı, şöyle konuştu:
''Bilgisayarlaştırılmış Transit Sistemi, ağırlıklı olarak kara ulaştırmasında kullanabileceğimiz bir sistem. Bu sistem devreye girdiği zaman örneğin Konya gümrüğünden verdiğimiz bir transit beyannamesinin bilgileri, geçiş yapılacak tüm ülkelerin gümrük idarelerine bilgisayar üzerinden anında ulaştırılacak. Dolayısıyla geçiş ülkelerindeki gümrükler, sistem bilgisine daha önce sahip olacağı için o TIR daha gelmeden risk analizlerini yapmış olacak. Bu sayede Konya'dan yola çıkan bir TIR, başka bir belge düzenlenmesine ihtiyaç duyulmadan malını götüreceği ülkeye varana kadar işlemlerini daha hızlı yaptırmış olacak'' dedi.
"SINIR GEÇİŞLERİ KOLAYLAŞACAK, MALİYETLER DÜŞECEK"
Bakan Yazıcı, bu sayede sınır geçişlerinin kolaylaşacağını, belge sayısının azalacağını, nakliyatçılar açısından maliyetlerin düşeceğini, ihracat işlemlerinin hızlanacağını ve ihracatçıların rekabet gücünün artacağını belirtti.
Yazıcı, aynı şekilde 1 Ocak 2012'de uygulamaya geçilen yeni özet beyan sistemiyle de artık ithal edilecek mallar hakkında önceden gümrük idarelerine bilgi verilmesinin zorunlu olduğunu söyledi.
"ÜRÜN GELMEDEN, O ÜRÜNÜN BİLGİSİ GELECEK"
Bu sayede ithalatın da daha güvenli hale geleceğini anlatan Yazıcı, şu bilgileri verdi:
''Geçtiğimiz yılki uygulamada örneğin bir gemi, ithalat işlemi için ülkemizin limanına yanaştıktan sonra yüküyle ilgili özet beyan veriyor, daha önce herhangi bir bildirim alınmıyordu. Şimdi ise o gemi ülkemiz karasularına girmeden önce yüküyle ilgili özet beyanı vermek zorunda. Bundaki amaç, bir eşya henüz ülkemize gelmeden önce o eşyanın insan sağlığına, hayvan sağlığına ve çevreye zararı olup olmadığı önceden araştırılmış olacak, risk analizi yapılacak ve zaman kazanılacak. İthal edilecek o mal tehlikeli ve yasak ise ülkeye girişi, henüz ülkemize gelmeden engellenecek. Aksi takdirde örneğin gemi geliyor limana yanaşıyor ve belgelerini verdikten itibaren artık bizim karasularımızda oluyor. Dolayısıyla içinde radyoaktif ve tehlikeli bir madde de olsa bunu bir noktada geri gönderme şansınız olmayabiliyor. Çünkü gemi bizim liman sahamıza girmiş oluyor.''
Yazıcı, gümrüklerde uygulanan yeni sistemlere ilişkin bilgi vermek amacıyla havayolu, lojistik ve yer hizmetleri sunan firmalar ile hızlı kargo şirketlerinin katıldığı toplantılar yapıldığını kaydetti.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |