Marina, iskele ve limanlar ile yerleşim merkezleri arasındaki yolcu taşımacılığının kolaylaştırılması ve bu taşımaların serbest rekabet ortamında daha seri, hızlı, güvenli, konforlu, ekonomik ve kuralları önceden belirlenmiş denizyolu ve karayolunun birlikte kullanıldığı bütüncül bir sistem içerisinde gerçekleştirilmesi, gerek denizyolunu kullanan yolcular gerekse karayolu ile taşımacılık yapmak üzere yetkilendirilmiş taşımacılar açısından önem arz etmektedir.
Bu çerçevede, denizyolu + karayolu veya karayolu + denizyolu şeklinde yapılacak kombine yolcu taşıma faaliyetleri (Bundan sonra sadece “kombine taşımacılık” olarak geçecektir); 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu, Karayolu Taşıma Yönetmeliği ve ilgili diğer mevzuat çerçevesinde değerlendirilmiştir.
Yapılan değerlendirmede; marina, iskele ve limanlar ile yerleşim yerleri arasında yapılacak kombine taşımacılık faaliyetlerinin aşağıda belirlenen esaslar çerçevesinde gerçekleştirilmesi, 3348 sayılı Ulaştırma Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 2, 10 ve 35 inci maddeleri ile 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanununun 5 inci ve Karayolu Taşıma Yönetmeliğinin 10 uncu ve 83 üncü maddeleri çerçevesinde olmak üzere ve bunların Bakanlığımıza vermiş olduğu yetkiye istinaden uygun görülmüştür.
(1) Yerleşim Yerleri Arasında Denizaracı + Otobüsle Yapılacak Tarifeli Kombine Yolcu
Taşımalarının;
a) Belediye sınırları içerisindeki karayolu kısmı; Büyükşehir Belediyesi veya Belediye sınırları ile bunların mücavir alanı içinde kalan Marina, iskele ve limanlar ile aynı sınırlar içinde kalan yerleşim yerlerine veya bu yerleşim yerlerinden marina, iskele ve limanlara tespit edilmiş bir güzergâhta, belirli bir zaman ve şehiriçi toplu taşıma genel ücret tarifesine göre otobüsle yapılacak olan tarifeli yolcu taşımaları; öncelikle ilgili büyükşehir belediyeleri/belediyeler tarafından yapılır veya ilgili büyükşehir belediyesi/belediye tarafından belediye mevzuatı çerçevesinde yaptırılır.
Bu kapsamda yapılacak tarifeli otobüs seferleri Bakanlığa bildirim yapıldıktan sonra faaliyete geçer.
1/5
b) İl sınırları içerisindeki karayolu kısmı: Marina, iskele ve limanlar ile mesafesine bakılmaksızın aynı il sınırları içinde kalan yerleşim yerlerine veya bu yerlerden marina, iskele ve limanlara otobüsle yapılacak il içi tarifeli (belirli bir zaman ve ücret tarifesine göre, tespit edilmiş bir hat ve güzergâhta yapılacak) yolcu taşımaları D4 yetki belgesine sahip taşımacılar tarafından yapılır.
c) Şehirlerarasındaki karayolu kısmı: Marina, iskele ve limanlar ile diğer illerde bulunan yerleşim yerleri veya bu yerler ile marina, iskele ve limanlar arasında, belirli bir zaman ve ücret tarifesine göre, tespit edilmiş bir hat ve güzergâhta otobüsle yapılacak şehirlerarası tarifeli yolcu taşımaları D1 veya B1 yetki belgesine sahip taşımacılar tarafından yapılır.
ç) Uluslararasındaki karayolu kısmı: Ülkemizdeki marina, iskele ve limanlar ile ülkemiz
sınırları dışındaki yerleşim yerleri veya bu yerler ile marina, iskele ve limanlarımız arasında, belirli bir zaman ve ücret tarifesine göre, tespit edilmiş bir hat ve güzergâhta otobüsle yapılacak uluslararası tarifeli yolcu taşımaları sadece B1 yetki belgesine sahip taşımacılar tarafından yapılır.
(2) Yerleşim Yerleri Arasında Denizaracı + Otobüsle Yapılacak Tarifesiz Kombine
Yolcu Taşımaları:
Belirli bir zaman tarifesine uymaksızın, denizyolu taşıma aracının kalkış veya varış saatlerine göre, aynı taşıtla, aynı yolcu grubunun herhangi bir yerleşim yerinden alınarak marina, iskele ve limanlara götürülmesi veya denizyoluyla gelen grup yolcuların marina, iskele ve limanlardan alınarak herhangi bir yerleşim yerine karayoluyla taşınması şeklinde gerçekleştirilecek tarifesiz grup yolcu taşımalarının karayolu kısmı, yurtiçinde taşıma mesafesine bakılmaksızın D2 veya B2, uluslararası mesafelerde ise sadece B2 yetki belgesine sahip taşımacılar tarafından yapılır. Bu kapsamdaki yolcu taşımaları aşağıdaki şartlarda gerçekleştirilir:
a) Denizyoluyla gelen veya gidecek olan yolcuların otobüsle taşınması esnasında; bu
yolcuların denizyolu firmasının biletine sahip olması veya karayolu taşımacısının
denizyolu firmasınca önceden düzenlenmiş onaylı yolcu listesine sahip olması yeterlidir.
b) Denizyolu firması ile yapılan taşıma sözleşmesinin bir sureti araçta bulundurulur. Söz
konusu taşıma eğer denizyolu firmasının kendisine ait D2 veya B2 yetki belgesinde
kayıtlı araçlar ile gerçekleştirilir ise; herhangi bir taşıma sözleşmesi yapılması gerekmez.
c) 1618 Sayılı Seyahat Acentaları ve Seyahat Acentaları Birliği Kanunu kapsamında
münhasıran yetkilendirilen seyahat acenteleri tarafından yapılan seyahat organizasyonlarında; marina, iskele ve limanlar ile konaklama yapılacak tesise veya
2/5
programın sonlanacağı yere veya bu tesis ve yerlerden marina, iskele ve limanlara otobüsle taşınacak yolcular da D2 veya B2 yetki belgesi sahipleri tarafından taşınır. Bu kapsamda yapılacak taşımalarda D2 veya B2 yetki belgesi sahipleri 1618 Sayılı Kanun ile yetkilendirilmiş bir acente ile sözleşme yaparlar. Her taşıma için ayrı bir sözleşme yapılabileceği gibi en çok üç aylık olmak üzere sezonluk sözleşme de yapılabilir. Bu şekilde yapılacak tarifesiz grup yolcu taşımalarında D2 veya B2 yetki belgesi sahiplerinin denizyolu taşıma şirketi ile ayrıca sözleşme yapması ve Bakanlıktan bu taşıma için ayrıca izin almaları gerekmez. Ancak, marina, iskele veya limanlarda kendilerine yer tahsisi için ilgili idarelerle veya bu idarelerin yetkilendirdiği gerçek veya tüzel kişilerle yapılmış bir sözleşmenin olması şarttır.
ç) D2 veya B2 yetki belgesi ile yapılacak olan marina ve limanlar ile yerleşim yerleri
arasındaki tarifesiz grup yolcu taşımalarında bu Genelge’de yer almayan diğer hususlar;
D2 veya B2 yetki belgeleriyle ilgili Bakanlık genelgelerine tabidir.
(3) Yerleşim Yerleri Arasında Denizaracı + Otomobille Yapılacak Kombine Yolcu
Taşımaları:
Marina, iskele ve limanlar ile yerleşim yerleri arasında denizaracı + otomobille yapılacak kombine yolcu taşımalarının karayolu kısmı, Belediye sınırları içerisinde şehiriçi ticari taksiler ile belediye sınırları dışında olmak kaydıyla yurtiçinde veya uluslararası mesafelerde ise Karayolu Taşıma Yönetmeliği kapsamında verilen A1 veya A2 yetki belgesine sahip taşımacılar tarafından faaliyet alanlarına göre yapılır.
Söz konusu yolcu taşımalarında bu Genelge’de yer almayan hususlar A1 ve A2 yetki belgeleriyle ilgili Bakanlık genelgelerine tabidir.
(4) Ortak ve Diğer Hükümler:
a) (1) inci maddenin a) bendi kapsamında, Belediyelerce yapılacak taşımalarda, ilgili
Belediyeler isterlerse genel toplu taşıma ücretinin iki katı tutarında (çift bilet ücreti) ücret
belirleyebilirler.
b) (1) inci maddenin (b), (c) ve (ç) bentleri ile (2) nci maddede[(c) bendi hariç] belirtilen
faaliyetleri yapmak isteyenlerin en az bir denizyolu taşımacı firması ile bu konuda bir
sözleşme yapmaları şarttır. taşımacılar bu amaçla birden fazla denizyolu taşıma firması
ile ayrı ayrı sözleşme yapabilirler. Tarifeli taşımalar için yapılacak sözleşmelerde
ücret, güzergah ve zaman tarifeleri de yer almalıdır.
3/5
c) (1) inci maddenin (b), (c) ve (ç) bentleri ile (2) nci maddede (c) bendi hariç] belirtilen
taşımalarda taşınan yolcuların tamamının anlaşma yapılan denizyolu firmasının/firmalarının yolcusu olması şarttır.
ç) Taşımanın gerçekleştirileceği marina, iskele veya liman işletmecisinin, bu Genelge’de
belirtilen yolcu taşımalarında kullanılacak taşıtlar için, sözkonusu marina, iskele ve limanlarda bu işe elverişli bir alan/yer tahsisi yapması şarttır.
d) (1) inci maddenin (b), (c) ve (ç) bentleri kapsamındaki taşımalar için yolcu bileti
düzenlenir.
e) Taşımanın varsa şehir içinde gerçekleşen kısımları için yerel makamlar tarafından
uygulanan güzergah sınırlamalarına uyulması şarttır.
f) (1) inci ve (2) nci maddelerde belirtilen taşımalarda kullanılan taşıtların karoseri
üzerine Belediye taşıtı ise ilgili belediyenin, diğer taşıtlar için yetki belgesi (B1, B2, D1, D2, veya D4) sahibinin adı, unvanı veya logosu yazılı olacaktır. Ayrıca, yetki belgesi sahipleri isterlerse; bu taşıtlarının karoseri üzerine, denizyolu taşımacı firmasının adını, kısa ünvanını veya logosunu da yazabilirler.
g) (1) inci maddenin b), c) ve ç) bentleri ile (2) inci maddede [(c) bendi hariç] belirtilen
taşımalar Bakanlık iznine tabiidir. Bakanlık, vereceği her izin aşamasında, ilgili marina, iskele veya liman işletmecisinden, işlettiği yerde, bu genelge kapsamındaki taşımalara ilişkin yeterli bir hizmetin mevcut olup olmadığı konusunda görüş alır.
ğ) (1) inci ve (2) inci maddelerde belirtilen taşımalarda kullanılacak taşıtlar ilk izin sırasında
en fazla beş, faaliyet süresince ise 9 yaşından büyük olamaz.
h) Sınırları veya mücavir alanları içinde marina, iskele veya liman bulunan Büyükşehir
Belediyeleri hariç, ilgili diğer Belediyeler; (1) inci maddenin (a) bendinde belirtilen
hizmet üretimi için gerekli tedbirleri alıp, yeterli hizmetin üretimine başlayamaz ise, bu
konudaki yetkilendirme ve izin verme işlemi doğrudan Bakanlık tarafından bu Genelge
hükümleri dikkate alınarak yapılır.
ı) Kombine taşımanın karayolu kısmında yapılacak tarifeli taşımalarda da deniz
firmasının seferleri dikkate alınır.
i) Bakanlık, gerektiğinde; bu Genelgenin (1) inci maddesi [(a) bendi hariç] kapsamındaki
yolcu taşımaları için bir taban ve/veya tavan ücret tarifesi belirleyebilir.
4/5
j) Burada yer almayan diğer hususlarda ilgili taşımacılık mevzuatı hükümleri esas alınır.
(5) Başvuru ve İzin Prosedürü:
a) Bu Genelge kapsamında yapılan taşımalarda kullanılan güzergâh, zaman ve ücret tarifeleri “UYGUNDUR” şerhi alınmak üzere Bakanlığa sunulur.
b) Gerçek veya tüzel kişiler tarafından Bakanlığa yapılacak başvurularda; denizyolu taşıma firması/firmaları ile yapılan sözleşmenin/sözleşmelerin onaylı bir örneği ile karayolu taşımacısına ait gerekli yetki belgesi fotokopisi başvuruya eklenir.
c) Karayolu taşıtları için yapılan yer tahsisine ilişkin belge(resmi yazı, karar, protokol veya sözleşme) başvuruya eklenir.
ç) Başvurular, Bakanlığın ilgili birimi tarafından değerlendirilir. Uygun görülenler için
karayolu taşımacısına Karayolu+Denizyolu Kombine Yolcu Taşıma İzni” verilir.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |