AB Ticaret Hukuku ile uyumlu hale getirilen Türk Ticaret Kanunu'na kamyon yazıları yasağı da girdi. Şuanda yürürlükte olan Trafik Kanunu'na göre de yasaklamış durumda olan kamyon yazıları, Yeni Türk Ticaret Kanunu ile birlikte toplu taşıma araçlarının tümü için geçerli olacak.
Siyasi parti gruplarının gelecek ay yasalaşması için uzlaşmaya vardığı tasarılardan biri olan Türk Ticaret Kanunu Tasarısı, 1535 maddeden oluşuyor.AB Ticaret Hukuku ile uyumlu hale getirilen Türk Ticaret Kanunu'na kamyon yazıları yasağı da girdi. 22. Dönemde TBMM'de görüşülemeyen tasarı, bu dönem Hükümet tarafından yenilenerek, Meclise sevk edildi. TBMM Adalet Komisyonu ise tasarıyı üç yıl önce görüşerek, kabul etti. Tasarı ile dolmuş ve kamyon yazıları yasaklanacak.
Avrupa Birliği Ticaret Hukuku ile uyumu hale getirilmesi için yeniden düzenlenen Türk Ticaret Kanunu (TTK) Tasarısı yasalaştığında, Toplu taşıma araçlarının dış yüzeyinin sade bir görünümde olması kamyoncuların arka yazıları da tarihe geçecek. Kamyon yazıları yasağı şu anda yürürlükte olan Trafik Kanunu'na göre de yasaklamış durumda. Yeni Türk Ticaret Kanunu ile birlikte bu yasak toplu taşıma araçlarının tümü için geçerli olacak. Yeni düzenlemeyle kamyon ve dolmuşlarda görmeye alıştığımız, “Al BMC, vur yamaca”, “Kamyon çeker 10-20 ton, gönlüm çeker Paris Hilton”, “Rampaların ustasıyım, gözlerinin hastasıyım”, “Aşıksan vur saza, şoförsen bas gaza”, “Aşk çekenin, yol gidenin”, “Yaklaşma toz olursun, geçme pişman olursun”, “Sollama beni, mahcup ederim seni” şeklindeki yazılar kaldırılacak.
“Otobüslerde, tavuk ve horoz gibi canlı hayvan taşınmayacak”
Firmalar, bilette belirtilen yerin başka bir kişiye verilmesi, bilette gösterilen araç yerine, onunla aynı düzeyde olmayan başka bir aracın sefere konulması, aracın belli saatten önce hareketi nedeniyle yolcunun yetişememesi, araçta ilk yardım malzemeleri ve ilaçlarının bulundurulmaması nedenleriyle de sorumlu olacak. Herhangi bir zarar ispat edilmese bile firma, bilet parasının 3 katı tazminat ödeyecek. Bu kurala uymayan araç şoförlerine ve sahiplerine 100 liradan 1500 liraya kadar idari para cezası verilecek. Yolcu taşımacılığında, sefer herhangi bir nedenle yapılamamışsa, harekette yolcunun katlanamayacağı süreli gecikme olursa; yolcu, sözleşmeden cayıp ödediği ücreti ve varsa zararını isteyebilecek. Şehirlerarası yolculuklarda, yumurta, soğan, pide, lahmacun gibi kokulu yiyecekler yenilmeyecek; otobüslerde, tavuk ve horoz gibi canlı hayvan taşınmayacak. Otobüslerde, özellikle gece yarısından sonra olmak üzere, yolcuların uyuduğu saatlerde yüksek sesle müzik çalınmayacak.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |