Kurucu üyeleri Türkiye’nin önde gelen lastik üretici ve ithalatçıları Brisa, Continental, Goodyear, Michelin, Petlas ve Pirelli olan, 2008 ve 2009 yıllarında, Baytur, Çelik Motor ve İncitaş’ın katılımı ile üye sayısı 8’e çıkan LASDER, 2010 yılında 61.000 ton atık lastiği değerlendirecek.
Türkiye’nin önde gelen lastik üretici ve ithalatçılarının bir araya gelmesiyle kurulan ve son iki yıl içerisindeki katılımlarla üye sayısını 8’e çıkaran LASDER, 2010 yılında 61 bin ton atık lastiğin değerlendirileceğini açıkladı.
2010 yılı itibari ile toplama faaliyetlerini Türkiye genelindeki yaklaşık 5000 noktada yürütecek olan LASDER’in toplama çalışmaları, üyelerinin yetkili satıcıları, ikinci el lastik satıcıları, sökme-takmacılar, lastik tamircileri, tüm resmi ve yarı resmi kurum ve kuruluşları kapsayacak. LASDER, buralardaki ÖTL’lerin uygun metotlarla toplatılmasını, taşınmasını, malzeme geri kazanım ve enerji geri dönüşüm firmalarına sevk işlemlerini yönetecek.
Çevre ve Orman Bakanlığı desteğiyle yürütülüyor
Haziran 2009’da düzenlenen “Dünya Çevre Günü” toplantısında Çevre ve Orman Bakanlığı ile “Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Yönetimine İlişkin İşbirliği Protokolü”nü imzalayan LASDER, “Atık Yönetim Planı”nın onaylanması konusunda da ortak görüş oluşturdu.
Aynı toplantıda “AKAT – Atıkların Kaynağında Ayrıştırılarak Toplanması Protokolü”nü de imzalayan LASDER, ana konusu olan ÖTL’nin yanında diğer tüm atıklar konusunda da etkisini ortaya koymak yönünde harekete geçti.
2009 yılında “ÖTL Toplama ve Deneme Faaliyetleri Yürütülmesi” işini başlatan LASDER, İstanbul ili içindeki faaliyetlerini Türkiye’nin birçok bölgesine yayarak 2009 yılsonu itibariyle 20.956 Ton ÖTL toplatılmasını sağladı. LASDER, toplanan miktarın yüzde 22’sinin “Malzeme Geri Kazanımı”, yüzde 78’inin ise “Enerji Geri Dönüşümü” olarak değerlendirilmesini sağladı.
“Ömrünü Tamamlamış Lastikler Atık Yönetim Stratejileri ve 2010 Uygulama Planı”nın 2010 Şubat ayı itibariyle Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından kabul edilmesini takiben, yıl boyunca 61.000 ton ÖTL toplamayı hedefleyen LASDER, faaliyetlerine Ömrünü Tamamlamış Lastiğin toplatılması, taşıtılması, değerlendirilmesi ve “Malzeme Geri Kazanımı” amacıyla kullanılmasını temin edecek şekilde devam ediyor.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |