Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Türkiye Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (LPG) Meclisi Başkanı Yağız Eyüboğlu, sektör olarak en yoğun çabayıgüvenlik kavramında iyileştirmeye harcamaları gerektiğini bildirerek, ''2012 güvenlik yılı olacak'' dedi.
TOBB Türkiye Sıvılaştırılmış Petrol Gazı (LPG) Meclisi İstanbul'da toplandı. TOBB'dan alınan bilgiye göre, sektör açısından 2011 yılının genel bir değerlendirmesini yapan Meclis Başkanı Eyüboğlu, tüplügaz pazarındaki daralmanın devam ettiğine dikkati çekerek, otogaz pazarında ise geçtiğimiz yıllarda yüzde 8 civarında büyüme yaşandığını, 2011'de büyümenin yüzde 5,5 düzeyinde kaldığını söyledi.
Eyüboğlu, LPG'li araç sayısındaki artışa rağmen, araç başına düşen tüketimin azaldığını vurguladı.
Yakın zamanda Türkiye'de yaşanan doğalgaz arzındaki değişimin LPG'nin enerji arz güvenliğinde ne kadar önemli bir ürün olduğunu bir kez daha ortaya koyduğunu belirten Başkan Eyüboğlu, enerji politikalarında LPG'nin hak ettiği yeri almasının önemine işaret etti.
"DAĞITICI SAYISI 65'TEN 71'E ÇIKTI"
Meclis Başkanı Eyüboğlu, EPDK tarafından 2011 yılında aylık bazda yayımlanan sektör raporlarının önemine dikkati çekti. Eyüboğlu, EPDK verilerine göre yapılan değerlendirmede, 2011 yılı başında 65 olan dağıtıcı sayısının 71'e yükseldiğini ifade etti.
Piyasadaki dağıtıcı sayısındaki artış dikkate alındığında, denetimin öneminin giderek arttığını vurgulayan Başkan Eyüboğlu, Türkiye'de son günlerde yaşanan LPG kazalarının ve kaçak dolumların piyasayı olumsuz etkilediğini belirtti. Eyüboğlu, ''Yaşanan olaylar, sektör meclisi olarakgüvenlik konusuna önem vermemizin ne kadar doğru bir karar olduğunu bir kez daha ortaya koymakta'' ifadesini kullandı.
Tüplü LPG sektöründe şirketler arasındaki konsolidasyonu hatırlatan ve bazı dağıtım şirketlerinin tüplügaz segmentinden çıktıkları bilgisini veren Eyüboğlu, ''Mevcut olumsuz algının ortadan kaldırılması için, 2012 güvenlik yılı olacak. Sektör olarak en yoğun çabayı güvenlik kavramında iyileştirmeye harcamamız lazım. Güvenli yakıt ve LPG emniyeti kavramları önemli'' dedi. Eyüboğlu,kapalı otoparklarda park sorunu, haksız rekabetin engellenmesi gibi konuların da Meclis gündeminde değerlendirilmeye devam edeceğini sözlerine ekledi.
"SEKTÖRÜN BÜYÜKLÜĞÜ YAKLAŞIK 7.6 MİLYAR DOLAR"
EPDK LPG Dairesi Başkanı Cemalettin Tüney de TOBB Türkiye LPG Meclisinin son derece önemsedikleri bir oluşum olduğunu kaydederken, sektörün büyüklüğünün yaklaşık 7,6 milyar dolar olduğunu ve enerji başlığının içinde önemli bir yere sahip olduğunu anlattı.
Piyasada 71 dağıtıcı, 83 depolama, 43 taşıma, 9 bin 329 otogaz bayilik, 10 imalat ve 116 tamir bakım lisansına sahip firma bulunduğunu söyleyen Tüney, ''LPG piyasasına girişler devam etmekte'' dedi. Tüney, güvenlik unsuruna büyük önem verdiklerinin altını çizerken, kamu kurum ve kuruluşlarıyla bu konuda özel çalışmalar yapacaklarından söz etti.
"STANDARTLARA İLİŞKİN ÇALIŞMALARIN TAMAMLANMASI HEDEFLENMEKTE"
Teknik Komite tarafından yapılan çalışmaları değerlendiren Komite Başkanı Ömer Yağız da LPG güvenliği ve otogaz sistemlerinin kontrol süreci ile ilgili çalışmaların devam ettiğini hatırlatarak, ''TS 1445, TS 1446, TS EN 12816, TS 2179 standartlarına ilişkin çalışmaların kısa sürede tamamlanması hedeflenmekte'' ifadesini kullandı.
LPG dolum tesislerinde katı–sıvı atıkları değerlendirme sürecinin birinci aşamasının tamamlandığını dile getiren Yağız, boya ve kumlama atıklarının da komite tarafından ele alınmasının gerektiğini kaydetti.
Otogaz Komitesinin çalışmaları hakkında bilgi veren Komite Üyesi Cem Önce, kapalı otoparklara LPG'li araçların alınması konusunda teknik komite ve otogaz komitesinin ortak çalışma yapmasının kararlaştırıldığını bildirdi. Önce, bu kapsamda alt yapının sağlam olmasına, tankların kontrolüne ilişkin sistemsel tanımlamaların yapılmasına özen gösterilmesi gerektiğine işaret etti.
Tüplügaz Komitesi tarafından yapılan çalışmaları ise Komite Başkanı Fehmi Arıkan dile getirdi. Tüplügaz bayilerinin ruhsatlandırılması ve araç park yeri problemi konusunda komite tarafından alınan kararların hayata geçirilmesine yönelik çalışılacağını söyleyen Arıkan, şirketlerin piyasadaki tüp kayıplarını önlemesi gerektiğini belirtti.
Mevzuat Komitesi çalışmaları hakkında bilgi veren Komite Başkanı Erkan Kınacı ise ortak nakliye konusunun önemini vurgulayarak, ''Sahada tanker sayısının ve riskin de azalmasını sağlayacak bir uygulama desteklenmeli. Marka kullanımı konusunda gönderilen görüşler içeriğinde ortak nakliye konusuna da yer verilecektir'' dedi.
Toplantıda ayrıca, meclis üyeleri aerosol konusundaki görüşlerini paylaştı. Aerosol satışlarında ve kullanıcılar boyutunda denetimlerin sıkılaştırılmasını isteyen sektör temsilcileri, kapasite raporlarının önemine dikkat çekti.
AA
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |