10 bini aşan istihdam ve yan sanayiyle birlikte 70 bin kişiye ekmek kapısı olan Ford Otosan, motordan, modele, yeni segmentten aktarma organlarına kadar herşeyi A’dan Z’ye Türkiye’de geliştirip üretmeye başladı. 3 milyar dolarlık piyasa değerine ve 2 fabrikada 415 bin adetlik üretim kapasitesine ulaşan Ford Otosan’ın Genel Müdürü Nuri Otay, Türkiye’de otomotiv sektörünün artık montaj imajından kurtulması gerektiğini belirtti. Otay, “Yerli oto üretiminden bahsediyoruz ama Türkiye’de ne yazık ki montaj algısını bir türlü değiştiremedik. Biz bırakın aracı, yaklaşık 30 yıldan bu yana motoru mikronlarına kadar Türkiye’de üretip geliştiriyoruz kimsenin haberi yok. Sadece Türkiye için değil, Ford’un tüm otomobil ve ticari araçları için dizel motorları Türk mühendisler geliştiriyor” dedi.
Hafif ticariyi biz yarattık
Ford Otosan’ın Eskişehir İnönü Fabrikası’nda Türk mühendis ve işçileri tarafından üretilen yeni dizel Duratorq motorunun tanıtımında konuşan Otay, Türkiye’de motor geliştiren tek fabrika olduklarını belirtti. Otay, motor ve yeni model geliştirmenin dışında Türk otomotiv sektörünün yeni segment bile yarattığını vurgulayarak, şunları söyledi: “Türkiye artık otomotivde segment yaratan bir ülke haline geldi. Bugün hafif ticari araç sınıfını Türkiye yarattı. Bunun sonucunda bugün Türkiye’de satılan hafif ticari araçların yüzde 70’i yerli. Üretimin ise yüzde 70’i tüm dünyaya ihraç ediliyor. Düşünün Türk mühendis ve işçileri tarafından geliştirilip, üretilen Transit Connect’i ihraç ederek, Amerika’ya bile bayrağımızı diktik.”
Yeni modeli biz önerdik
2013 yılından itibaren 205 milyon Euro’luk yatırımla üretecekleri küçük hafif ticari araç modelini de Ford’a kendilerinin önerdiğini aktaran Nuri Otay, yılda 100 bin adet üretilmesi planlanan ve Transit Connect gibi 3’te 2’si ihraç edilecek aracın, tasarım dahil, tüm mühendislik çalışmalarının Türkiye’de yapıldığını belirtti. Otay aracın yüzde 100 Türkiye’de geliştirildiğini ifade ederek, şunları anlattı:
Onay alamazdık
“Kimse artık ‘alın şu modeli üretin’ demiyor. Ar-Ge merkezimizde bini aşkın mühendis ve çalışan tarafından geliştirilecek yeni model, hafif ticari sınıfında yeni bir segment yaratacak. Bu aracın fikrini ve aracın Türkiye’de üretilmesini Ford’a biz önerdik. Fizibilite çalışmaları sonrasında Ford’a yeni bir ticari aracı yaratabileceğimiz aktardık. 100 bin adet ek kapasiteli artışa onayı bu aracı A’dan Z’ye geliştirebileceğimiz için aldık. Elimizde ürün, üretim yapacak birikim ve potansiyel pazar olduğu için Ford, Türkiye’de üretim fikrini kabul etti. Biz geliştirmeseydik ne bu aracın üretimine onay alabilirdik ne de Ford böyle bir aracı üretmeyi düşünürdü.”
Yeni motoruyla Transit, 2 elektrikli imaj otodan önemli
FORD’un en iyi motor ve aktarma organları üreten fabrikası seçilen ve bugüne kadar Amerikan markanın tüm binek ve ticari modelleri için 400’e yakın prototip motor geliştiren Ford Otosan, yeni başarılara imza atmaya hazırlanıyor. 220 milyon Euro yatırımla kurulan ve Ford’un prototip motor üretim merkezlerinden biri olan Eskişehir İnönün fabrikası, markanın binek modellerinin yanı sıra hafif ticari araç ürün gamındaki Transit modelinde de kullanılmaya başlanan yeni nesil Duratorq motor ailesinin geliştirilmesinden de sorumlu olacak.
6 fabrikada üretilecek
Nuri Otay, İnönü fabrikasında halihazırda Kargo kamyonlar için Ecotorg, Transit için ise Duratorg olmak üzere yılda 55 bin adet motor ürettiklerini hatırlatarak, “Şimdi 2.2 litrelik yeni nesil Duratorq dizel motor ailesinin tüm mühendislik ve geliştirme çalışmalarını tamamlayıp üretimine başladık. Bu yeni motor ailesi dünyada 6 Ford fabrikasında üretilecek” dedi.
Yüzde 17 yakıt tasarrufu
Otay şöyle konuştu: “Geliştirdiğimiz motor prototiplerini 5 kıtada; İngiltere, Amerika, Japonya, Avusturya, Güney Afrika, Tayland ve Arjantin’de Ford’un araç ve test merkezlerine gönderdik. Yeni nesil Duratorq Euro5 motorların tüm önden ve arkadan çekişli tiplerinin üretimini İnönü Fabrikası’nda yapmaya başladık. Yüzde 17’ye varan yakıt tasarrufu sağlayan yeni motor ailesi hem mevcut hem de 2012 sonunda üretilecek yeni Transit modellerinde kullanılacak. Yni Duratorg motor, tüketim iyileştirmeyle 300 bin adet Transit’in 50 bininin elektrikli araca eş değer olmasını sağlayacak. Yani Transit, elektrikli 2 imaj modelinden çok daha önemli. Diğer taraftan yeni Duratorg motorla birlikte satışa sunulacak 2012 model Transit’in ön ızgarası yenilenerek daha farklı bir görünüme sahip oldu.”
ÖTV tedbir için arttıysa geri alınması şart
NURİ Otay, hafif ticari araca yapılan son ÖTV artışının hükümetin hazırladığı otomotiv strateji belgesiyle bağdaşmadığını belirterek, şunları söyledi: “Yerli otomobil nasıl üretilir diye düşünülürken ÖTV artışı gelmesi çelişki yaratıyor. Bugün Türkiye’de satılan hafif ticari araçların yüzde 70’i yerli üretim. Bu artışı bir ekonomik tedbir olarak değerlendirmek ve toparlanma sonrası geri alınmasını bekliyoruz. Aksi taktirde Türkiye, hafif ticari araçta ihracat gücünü stratejik olarak kaybeder. .”
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |