Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Moody's toplam 18 petrol ihracatçısı ülkeden dördünün kredi notlarını düşürdü ve daha da düşürmek üzere izlemeye alırken, 12 ülkenin notlarını da “düşürmek üzere” izlemeye aldı. Moody's ayrıca bir ülkenin notunu teyit ederken, bir ülkenin notunu da durağandan negatife dönüştürdü.
Moody's, petrol üreticisi ve ihracatçısı ülkelerin kredi notlarına ilişkin olarak yaptığı açıklamalarda, Azerbaycan, Bahreyn, Kongo Cumhuriyeti ve Umman'ın kredi notlarının düşürüldüğünü ve daha da düşürülmek üzere izlemeye alındığı belirtti.
"Toplam 12 ülkenin kredi notları düşürülmek üzere izlemeye alındı"
Moody's, diğer petrol üreticisi ve ihracatçısı ülkeler Abu Dabi, Angola, Gabon, Kazakistan, Nijerya, Papua Yeni Gine, Trinidad Tobago, Rusya, Kuveyt, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan'ın notlarının ise "düşürülmek üzere izlemeye" alındığını açıkladı.
Venezuela'nın notunun da "durağan"dan, "negatif"e düşürüldüğü belirtilen Moody's açıklamasında, yalnızca petrol üretici ve ihracatçısı Norveç'in kredi notunun AAA olarak değiştirilmeden teyid edildiği ve görünümün de "durağan" olarak belirlendiği vurgulandı.
“Bütçe açıkları ülkelerin ekonomik performanslarını olumsuz etkiyecek”
Moody's'in petrol üreticisi ülkelerin kredi notlarına ilişkin açıklamalarında, ağırlıklı olarak petrol gelirlerine bağımlı olan petrol üreticisi ve ihracatçısı ülke bütçelerinin, petrol fiyatlarındaki keskin düşüşlerden etkilendiğine dikkat çekildi.
Petrol fiyatlarındaki düşük düzeylerin daha uzun yıllar sürebileceği vurgulanan açıklamada, bu süre içinde kamu harcamalarının kritik önemde olduğu ve bütçe açıklarının ülkelerin ekonomik performanslarını olumsuz etkileyeceği vurgulandı.
“Petrol ihracatçıları kamu harcamalarını finanse etmekte zorlanacak”
Moody's'in bugün açıklanan, "Petrol İhracatçısı Ülkeler - Küresel: Petrol Fiyatlarındaki Keskin Düşüşün 18 Üretici Ülkenin Kredi Notlarına İlişkin Gelişmeler" başlıklı raporunda da, bu ülkelerin petrol fiyatlarındaki düşüşlere bağlı olarak harcamalarını finanse etmekte zorlanacaklarını ve büyümeleri için risk oluşturacağı vurgulandı.
Raporda ayrıca, "Moody's'in ülke riskleri analizinde önemli yeri bulunan ekonomik ve finansal sağlamlık bağlamında, petrol ihracatçısı ülkelerin kredi risk profillerinin giderek artan bir baskı altında kalacağı anlaşılıyor" denildi.