İŞİM, Çankaya Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü ile sürdürdüğü öğrenci projeleri ile OSTİM firmalarına ihracat pazarı araştırmalarında destek verirken, öğrencilere de istihdam fırsatları oluşturuyor.
Küme koordinatörlüğünde yürütülen projeyle, öğrenciler dönem boyunca haftada bir tam gün firmaların dış ticaret bölümlerinde personel gibi görev alarak, firmaya yeni ihracat pazarları bulmak için çalışıyor. İŞİM üyesi 15 firmanın katıldığı projede Çankaya Üniversitesi’nden 18 öğrenci 4 ay boyunca hummalı bir sürecin içine girdi. Firmaların ürünlerini detaylı bir şekilde öğrenenÖğrenciler, reel sektörü, dış ticareti ve yurt dışı ilişkilerin geliştirilmesini yaşayarak tecrübe etti.
Dönem sonunda firmaların da yer aldığı bir programla yaptıkları başarılı çalışmaları sunan öğrenciler sertifikalarını alarak projelerini tamamladı. OSTİM Organize Sanayi Bölge Müdürlüğü’nde gerçekleşen sunumları, OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın, Çankaya Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mahir Nakip, Öğretim Görevlisi Fedai Uzun ile staj yapılan firmaların yetkilileri dinledi.
Proje bitiminde 3 öğrenci, çalıştıkları firmalardan iş teklifi de aldı. Öğrenciler mezun oldukları firmalarda çalışmaya başlayacaklar.
30’dan fazla öğrenci işe başladı
Çankaya Üniversitesi ile 2007 yılında Mühendislik Bölümü ile başlayan öğrenci projeleri, Uluslararası Ticaret Bölümü ile devam ediyor. 9 yıllık sürede toplam 200’ün üzerinde öğrenci projesi gerçekleşti. Bu projelerde firmaların ihtiyaçlarına göre konu başlıkları belirlenerek çözümler üretildi. Projeler, firmaların sorunlarına çözüm olurken, öğrencilerin de mezun olmadan önce sahada deneyim kazanmalarına imkân tanıdı.
İstihdam yönüyle de dikkat çeken uygulama sayesinde bugüne kadar 30’un üzerinde yeni mezuna, İŞİM üyesi firmalarda istihdam olanağı sağlandı. Firmalar bu sayede aradıkları yetişmiş genç kabiliyetleri bünyelerine kazandırmış oldu.
“Kaliteli insan kaynağı yetiştiriyor”
Çankaya Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölümü Öğrenci Projeleri Sorumlusu Öğretim Görevlisi Fedai Uzun, üniversitenin proje bankasına da aktarılan çalışmaların, üniversite-sanayi işbirliğinin olumlu örneklerinden biri olduğunu belirtti.
Öğrenci projelerinin bilimsel araştırmalara da kaynak olduğuna dikkat çeken Uzun, şunları söyledi: “Bunun yanında Staj yapan öğrencilerin firmalarda istihdam edilmeleri; bu uygulamanın hem üniversite hem de firmalar için kaliteli insan kaynağı yetiştirmek ve vasıflı iş gücünden yararlanmak açısından büyük yararlar sağlamakta. Bugüne kadar her yıl en az 4 öğrencinin staj yaptıkları firmalarda istihdam edilmesi, bu projenin en büyük başarılarından birisidir. Sunumların yapılmasında bizlere büyük katkılarda bulunan başta Sayın Orhan Aydın ve Çankaya Üniversitesi’nin değerli hocalarına olmak üzere; öğrencilere staj olanağı sağlayan İŞİM üyesi firmalara teşekkür ediyor ve 2017 stajlarında ve sunumlarında yeniden bir araya gelmeyi umut ediyoruz.”
İŞİM
OSTİM’in, Sektörel Rekabet Analizi çalışmasının ardından Çankaya Üniversitesi ile OSTİM Organize Sanayi Bölgesi arasında 2007 yılında imzalanan bir protokol çerçevesinde kurulan ilk kümelenmesidir. Küme, sektörün ve üye firmalarının gelecekte daha rekabetçi olmasını sağlayabilmek için; ortak lobi, tanıtım, eğitim, danışmanlık, projeler, tedarik ve pazarlama gerçekleştirme misyonuyla faaliyetlerini sürdürüyor. Kümenin 137 firması; hafif inşaat makineleri, iş makineleri yedek parçaları, özel amaçlı iş makineleri, maden makineleri ve yedek parçaları, beton santralleri, kırma eleme tesisleri, asfalt plentleri, araç üstü ekipmanlar ve konveyör sistemleri üretiyor.