Otokar, Koç Holding tarafından 10 yıldır yürütülen ve her iki yılda bir yola, yeni bir temayla devam eden "Ülkem İçin" projesinin bu yılki teması ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ni, toplu taşıma sektörüne taşıdı. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde Kaptanlar Kulübü’nün Ulaştırma Platformu Ödül Töreni’nde "Ülkem İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekliyorum" projesinin detaylarını aktaran Otokar, toplu taşımada faaliyet gösteren sektör birliklerinin, federasyonların ve derneklerinin desteğini aldı. Otokar, proje kapsamında 2016 yılı boyunca toplumsal eşitlik için çalışmalar yürüten, kadın istihdamını artıran kurumlara ödül de verecek.
Koç Topluluğu şirketlerinden Otokar, “Ülkem İçin Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekliyorum” projesi kapsamında toplu taşıma sektöründe toplumsal cinsiyet eşitliği bilincinin oluşması, özellikle sektördeki kadın istihdamının artırılmasına yönelik olarak sektörün önde gelen birlik, federasyon ve derneklerinin desteğini aldı. Koç Holding’in 10 yıldır yürüttüğü “Ülkem İçin” projesi kapsamında toplumsal cinsiyet eşitliğini desteklemek için yürütülen çalışmaları sektöre aktaran Otokar’a, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde gerçekleştirilen Ulaştırma Platformu Ödül Töreni’nde sektörden destek geldi. Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED), Turizm Taşımacıları Derneği (TTDER), Tüm Otobüsçüler Federasyonu (TOF), Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği (TÖHOB), İstanbul Taşımacılar Birliği Derneği (İSTAB) ve Uluslararası Karayolu Yolcu Taşımacılığı Birliği (IPRU) törende imzalanan setifika ile sektörde toplumsal cinsiyet eşitliğine ve bu yönde yapılacak yönelik çalışmalara destek vereceklerini teyid ettiler.
“CİNSİYET AYRIMCILIĞI KADINLARI DA ERKEKLERİ DE ETKİLİYOR”
Kaptanlar Kulübü "Ulaştırma Platformu Ödül Töreni"nde proje hakkındaki detayları paylaşan Otokar Genel Müdür Yardımcısı Basri Akgül, şu bilgileri aktardı: “Koç Topluluğu, kurumsal sosyal sorumluluk bilinci ile hareket ederek 2006 yılından bugüne ‘Ülkem İçin’ projesini yürütüyor. İki yılda bir değişen, farklı temalara değinilen proje kapsamında ülkemizin toplumsal, kültürel, sosyal gelişimine katkı sağlanması hedefleniyor. Bu seneki temamız ise ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’. İnsanın bulunduğu her ortamda cinsiyet ayrımı konusu ile karşılaşıyoruz. Erkekler ve kadınlar biyolojik olarak farklı olsa da, toplumsal yaşama katılma şekli ve düzeyinde aslında aynılar, eşitler. Özellikle kadınların toplumsal hayata katılımlarında ülkemizin, dünyamızın kat edeceği çok mesafe var. Genel tabloya baktığımızda toplumsal cinsiyet rolleri ile ortaya çıkan cinsiyet ayrımcılığının ve rol paylaşımlarındaki dengesizliğin sadece kadınları değil, erkekleri de etkilediğini görüyoruz. Çocukluk döneminden itibaren ‘Erkekler ağlamaz’, ‘Erkek adam ailesine bakar’ tarzı söylemler ile erkekleri omuzlarına çok büyük yükler yüklenmiş oluyor. Hatta pek çok alanda sorumlulukları tek başına sırtlanması beklenen erkeklerin yaşadığı stres karşısında fiziksel ve ruhsal olarak sağlıklarını olumsuz etkilendiğini görüyoruz.”
“KADINSIZ TOPLUM, YARINSIZ TOPLUMDUR”
Kişilerin, cinsiyetlerinden bağımsız olarak; iş ve özel hayattaki konumlarında eşit olmaları, sağlıklı ve refah toplumlar açısından hayati önem arz ettiğini belirten Akgül, “Koç Topluluğu, 2013 yılında Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı öncülüğünde yayınlanan ‘İş’te Eşitlik Bildirgesi’ni imzaladı ve yapılacak her türlü çalışmaya katkıda bulunacağını açıkladı. Geçtiğimiz yıl, Birleşmiş Milletler Kadın Birimi’nin yönetiminde bir uluslararası proje olan HeForShe’ye de destek vermeye başladı. Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Merhum Mustafa V. Koç, hayatını kaybettiği o elim günde Davos’a giderek bu proje üzerine bir konuşma yapmayı planlıyordu. Kendisinin ‘Kadınsız toplum, yarınsız toplumdur’ diyecek kadar fazla önemsediği ve savunduğu bir konu toplumsal cinsiyet eşitliği... ‘Ülkem için Toplumsal Cinsiyet Eşitliğini Destekliyorum’ projesinde amacımız, toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin nedenleri ve sonuçlarına dair toplumun her kesimini bilgilendirmek; iş ve sosyal hayatta daha eşitlikçi modeller geliştirerek örnek olmak. Bunun için biz, çalışanlarımıza ve bayilerimize eğitimler vererek bu bilinci yaratmaya çalışıyoruz. Ayrıca, Koç Topluluğu genelinde toplumsal cinsiyet eşitliği yönünde çalışmalar yürütüyor; kadın çalışanların oranını yükseltmeye yönelik uygulamalar hayata geçiriyoruz” açıklamasını yaptı.
“SEKTÖRE ÖRNEK OLAN HER KURUMUN YANINDA OLACAĞIZ”
İlk kez 2 kadın kaptan şoförün ödüllendirildiği törende, toplu taşıma sektöründe de toplumsal cinsiyet eşitliğine yönelik olarak kadın kaptan şoförlerin her geçen gün arttığını görmekten dolayı büyük mutluluk duyduklarını belirten Basri Akgül sözlerini şöyle sürdürdü;
“Toplu taşıma sektörü, hem şirket sahipleri hem de sürücüler düşünüldüğünde erkek egemen bir sektör. Son dönemde kadın kaptan şoförlerin sektöre katılmasından dolayı büyük bir mutluluk duyuyoruz. Önümüzdeki dönemlerde kadın kaptan şoförlerindeki bu artış trendinin devam etmesini yürekten diliyorum. Bugün burada toplumsal cinsiyet eşitsizliğine dikkat çekmek, sektörümüzün yakın gelecekte erkek ve kadınlara eşit haklar tanıdığını görmek için tüm sivil toplum kuruluşlarımızla birlikte bir imza atacağız. Şimdiden kendilerine hepinizin huzurunda teşekkür ediyorum. Önümüzdeki dönemde kadın çalışan sayısını artıran veya eşitlik konusunda özel çalışmalara imza atan kurum ve kuruluşları onore etmeye çalışacağız. Kadın ve erkeklerin toplumsal hayata katılımlarını destekleyen, bu alanda öncü olan, sektörümüzde örnek olan her kurumun bugün olduğu gibi yarın da yanında olacağız. Bu vesile ile tüm emekçi kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum.”