ZF, Hidromek, ASO Teknik Koleji ve Erkunt Eğitim Merkezi, PASKARA Projesi ile Gençlerimizin Eğitimine Destek Oluyor.
Avrupa Birliği destekli Erasmus programının meslek lisesi ayağı olan Leonardo Da Vinci projesi kapsamında, ZF, ASO, Hidromek ve Erkunt Eğitim Merkezinin işbirliğince hayata geçirilen PASKARA projesi ile ZF’nin üretim tesislerinin bulunduğu Almanya’nın Passau şehri ile Ankara arasında 2011 yılında kurulan eğitim köprüsü bu yıl ilk meyvelerini verecek.
ZF Friedrichshafen Endüstriyel Ürünler Bölüm Başkanı Sayın Udo Kneitz işbirliklerinin geldiği durumu yerinde görmek ve proje ortakları ile karşılıklı fikir alışverişinde bulunmak üzere Hidromek’in davetlisi olarak Türkiye’ye geldi. 15.06.2016 tarihinde gerçekleştirilen ziyarette ASO, ZF, Hidromek ve Erkunt Eğitim Merkezi yetkilileri ASO Teknik Koleji’nin Müdürü Sn. Ahmet Daşçı’dan ve öğrencilerden okula ilişkin bilgiler alarak incelemelerde bulundu.
PASKARA’nın doğuşu
Adı, Passau ve Ankara isimlerinin bir araya getirilmesiyle ortaya çıkan PASKARA, ZF’nin çözüm ortakları Hidromek ve Erkunt’un Eğitim Merkezinde staj imkanı ve ASO Teknik Koleji ve Passau Karl-Peter-Obermaier Teknik Meslek Lisesi arasında işbirliği yaratmaktadır. Bu proje, Hidromek’in kurucusu Sn.Hasan Basri Bozkurt’un Almanya’daki yüksek teknik eğitim standartlarından Türkiye’deki öğrencilerin faydalanması fikri ile ortaya çıkmıştır. 2011’de başlayan PASKARA projesi, Avrupa’da öğrenci değişimi imkanı yaratan Erasmus programının meslek lisesi ayağı olan ve 1995’te başlayan Leonardo Da Vinci projesinin bir parçası olarak faaliyete geçmiştir.
Staj gören öğrenciler Hidromek firmasında iş makinelerinin şanzıman ve aks aplikasyon çalışmaları ile bunların devreye alınmasında tecrübe kazanmaktadır. Üç haftalık program dâhilinde, birinci haftada Hidromek ve Erkunt’un eğitim merkezlerinde mesleki öğrenime başlayıp, ikinci haftada uzman teknik personel eşliğinde çalışıyorlar. Üçüncü haftada ise edinmiş oldukları bilgileri bir projede pekiştiriyor ve bir iş makinesi şanzımanının veya aksının tamirini gerçekleştirilebiliyorlar.
Okulda ZF tarafından bağışlanan ürünler ile de eğitim görülmektedir.
PASKARA’nın kazandırdıkları
PASKARA programı kapsamında staj ve eğitim imkanı sağlanan öğrenciler, teknik bilgilerin yanı sıra farklı bir kültür ve ülke tanıma fırsatı elde ediyor ve EU-Europass sertifikası sahibi oluyorlar. Europass, eğitim ve çalışma alanında Avrupa ülkeleri arasındaki işbirliğini temsil etmekte olup, yurtdışında görülen stajın bir belgesidir. PASKARA programı öğrencilere yurtdışında çalışma ve eğitim anlamında deneyim ile takım çalışması ve iletişim yeteneği kazandırmakta ve farklı kültürlere hoş görüyle yaklaşmayı öğretmektedir.
Çözüm ortakları ile global işbirliği
“2011 yılından bu yana Türkiye ve Almanya’da öğrenciler, öğretmenler ve teknik personel tarafından 6 ziyaret gerçekleşmiştir. Gelecek ay Türkiye’den bir öğretmen heyeti Passau’a bir ziyaret gerçekleştirecek. Passau’daki teknik liseden teorik ve ZF tesislerinden ise uygulamalı eğitim hakkında bilgi alacaklar” diye belirten ZF İş Makineleri İş Birimi Yöneticisi Udo Kneitz, “Bu proje her iki ülkenin eğitim sistemlerinin gelişmesine katkı sağlıyor ve ZF’nin çözüm ortaklarıyla olan global işbirliğini destekliyor” diyerek törende yaptığı konuşmayı sürdürdü.
Günün anısına törene katılanlara plaket ve ZF’nin 100. kuruluş yıl dönümünü anlatan birer kitap hediye edildi.