Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak krizi sonrasındaki ilişkilerle ilgili olarak, “Tüm ticari faaliyetleri iç içe geçmiş iki dost ülkenin, olayları başka kısıtlamalara taşıması iki ülkenin de yararına bir durum değildir. Türkiye olarak bu meseleye çözüm endeksli baktık ve bakmaya devam edeceğiz” dedi.
Türkiye’nin Rusya’ya 1.3 milyar liralık tarım ürünü ihraç ettiğini, 3 milyar liralık da ithalat yapıldığını bildiren Çelik, iki dost ülke arasında arzu edilmeyen bir olay yaşandığını belirterek, konunun teknik heyetler tarafından el alınması ve çözüme kavuşturulması gerektiğini söyledi.
Çelik, “Diyaloglar, temaslar 1 Ocak’tan itibaren bahse konu tedbirlerin uygulanmasını ortadan kaldıracak, yeni karşılıklı önlemler alınmasını ortadan kaldıracak bir seviyeye ulaşır. Türkiye’nin çabası bu istikamettedir, başarılı oluruz inancındayım” dedi.
Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu’nu (Türk-İş) ziyaretinin ardından konuşan Çelik, “B Planı” bulunduğunu hatırlatarak, “Konu uçak meselesidir ve çözümü de mümkündür yeter ki yetkililer buraya odaklansınlar” şeklinde konuştu.
Şap karantinası yok
Son günlerde yaşanan şap hastalığına vurgu yapan Çelik, şunları kaydetti:
“Hayvan geçişleriyle ilgili komşu ülkelerle öteden beri yaşanan sorunlar var. Hastalıkların bir nedeni de bunlar olabilir. Bunların engellenmesiyle ilgili aldığımız çok önemli tedbirler var. Şap ile ilgili farklı bir mikroptan bahsedildi. Onunla ilgili enstitülerimiz yeni bir aşı ürettiler, yaygın şekilde uygulanıyor. Konunun abartıldığı şekilde olmadığını da özellikle ifade etmek istiyorum. Karantina konusu gündeme gelmedi.”
Çeltik dertlerine cep’ten çözüm!
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Twitter’dan çeltik üreticilerine yaptığı çağrı üzerine, kendisini arayanlarla telefonla görüştü. İpsala’da çeltik üretiminden geçimini sağlayan Ali Ercan, piyasa koşullarının çok kötü olduğunu, fiyatların çok geri geldiğini belirterek, “İstikrarsız piyasadan dolayı biz şu anda malımızı satacak kişi bulamıyoruz” dedi.
Bakan Çelik de “Piyasa şartları iyi olduğu için 2 yıl bizde fiyat açıklaması yapılmadı ama şu anda arkadaşlarımız bize bir sıkıntı ifade ediyorlar. TMO olarak alımlara başlayalım mı diye istişareler yaptık” dedi.
Bafra’dan arayan çeltik üreticisi İbrahim Dursun çeltiği ton başına 1.300-1.400 liradan sattıklarını, desteğin biraz artırılması gerektiğini söyledi.
Çelik, “Çiftçilerle telefon görüşmesinde aldığımız notlar var. Üreticisinin durumu nedir? Ona göre bir değerlendirme yapıp açıklama yapacağız” dedi.