“KAMYONCU PARA KAZANAMADIĞI İÇİN BU MESLEĞİ BIRAKIYOR”
Başkan Kocabaş sektöre dair yaşadıkları sorunları dile getirirken yetkililerden beklentilerini; “Kamyoncuya sahip çıkılsın, devlet büyüklerimize bunun iletilmesini istiyoruz. Kamyoncuya sahip çıkılmıyor; ama devletin en büyük destekçisi de kamyoncular.”şeklinde dile getiriyor.
Bizleri kooperatife dair bilgilendirerek sözlerine başlayan Kocabaş, “6-7 aydır kooperatifin başkanlığını ben yapıyorum. Koopertafimiz 2000 yılında kuruldu. Kooperatifimizin 101 üyesi ve 150 adet aracı var. Genelde buğday, nohut, arpa, saman taşıyoruz. Burada kağıt fabrikası var; 10 adet aracımızı da kağıt fabrikasına verdik, kağıt nakliyesi yapıyoruz. K1 Belgemiz var; K1 belgesi zaten devletin koyduğu bir zorunluluk.” diyor.
“Türkiye Şartlarına Uyacak Bir Sistem Getirilsin”
Sektöre dair sorunları dile getiren Kocabaş konuşmasında şu ifadelere yer veriyor; “Kamyoncu deyince akla vergi geliyor. Yedek parça veya lastik alıyoruz hepsinde vergi ödüyoruz. 5 senede bir takograf değişiyor; takograf yenileme konusu bizleri rahatsız ediyor. Hep bir yenilik getiriliyor; takograf konusu kalıcı bir sisteme oturtulmalı. Bugün bir takograf 3 bin lira. Tüm araçlarımızda şu an takograf var ve bunu taktırmaya mecburuz. Trafikte polis çeviriyor, kanunlara uymazsan ceza yazıyor. Kalıcı bir uygulama getirilse hepimiz memnun kalacağız. Her 5 senede kamyoncuya yönelik bir uygulama çıkartıldığı için şikayetçi oluyoruz. Takograf olsun ama kalıcı olsun ve Türkiye şartlarına uyacak bir sistem getirilsin.”
“Birlik Olabilsek Çözülemeyecek Sorunumuz Yok”
Sektörde birliğin olmadığına dikkat çeken Kocabaş, “Nakliye fiyatları çok düşük. Kamyoncu para kazanamadığı için bu mesleği bırakıyor. Kamyoncu, ‘kamyonumu satayım, şoförlük yapayım’ diyor. Lojistikler tüm ihaleleri alıyorlar. Kamyonculuk eskisi gibi değil. Kooperatiflerin en büyük sıkıntısı birlik beraberliğin olmaması. Birlik olabilsek çözülemeyecek sorunumuz yok. Toplanmaya çalışıyoruz; ‘şunları yapalım’ diyorum ama olmuyor. Durmadan cezalarda fiyat yükseliyor. Tabii ki kimse bilerek ceza yemek istemez, cezalar çok yüksek. Kamyoncu para kazanamıyor. Eskiden buğday götürüp boş dönerdik, şimdi boş gelmenin imkanı yok. Çünkü kamyoncu gittiği yerden bir iş alıp geri gelecek ki kârı olsun.” şeklinde konuşuyor.
“Bu Şekilde Yavaş Yavaş Kamyonculuk Bitecek”
Kamyonculuk mesleğinin yüksek maliyetler nedeni ile bitecek olduğunu dile getiren Kocabaş, şu değerlendirmelerde bulunuyor; “Biz kamyoncular olarak vergilerden çok şikayetçiyiz; vergiler çok yüksek. Zaten zam gelirse mazota geliyor. Bandroller çok pahalı. Kamyoncunun girdisine, çıktısına bakılmalı ama biz düşünülmüyoruz. Mazotu, muhasebecisi, işçi çalıştırması… Yüz lirada yüzde 18 KDV ödüyoruz. Bu şekilde yavaş yavaş kamyonculuk bitecek.”
“Kooperatifler Taşıdığı Yüke de Üyelerine de Kefildir”
Firmaların kooperatifler ile çalışmayı tercih etmediklerini dile getiren Kocabaş; Firmalar kooperatif üyelerini tercih etsinler. Bizim taşıdığımız yük garantidir; yerine teslim edilir. Kooperatifleri arasınlar bilgi alsınlar; kooperatif üyesi işverenler tarafından sorulsun, araştırılsın. Kooperatifler taşıdığı yüke de üyelerine de kefildir. Firmanın malına zarar gelse kooperatif o parayı öder. Fakat kooperatifler tercih edilmiyor böyle olunca kooperatifin de bir anlamı kalmıyor.”
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |