Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
has, hastreyler, hasdorse, hastrailer, kamyon, kamyonet
tırsan
English
Pozkrone: Successful as a Krone partner in Poland for 30 years

Pozkrone: Successful as a Krone partner in Poland for 30 years

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
15 Aralık 2011 Perşembe - 08:49

Shell’den sonra 4 petrol devi Akdeniz’e petrol için geliyor

Türkiye, Akdeniz’deki hükümranlık haklarını muhafaza etmek için harekete geçti. Antalya Körfezi için Shell ile el sıkışan millî petrol şirketi TPAO’nun ‘ortak arama yapalım’ davetine Exxon-Mobil, Total, Petrobras ve Chevron ‘olumlu’ cevap verdi. Aramalar üç körfezde yoğunlaşacak.

Shell’den sonra 4 petrol devi Akdeniz’e petrol için geliyor

Rumların İsrail’le birlikte Akdeniz’de petrol ve doğalgaz aramaya başlamasına karşılık Ankara, bölgedeki faaliyetlerine hız verdi. Bu çerçevede Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), geçen hafta Shell ile protokol imzalayarak Antalya Körfezi’nde sondaj çalışmalarının ilk adımını attı.

Millî petrol şirketi, İskenderun ve Mersin Körfezi’nde de arama-sondaj çalışmaları için ihaleye çıktı. Uluslararası çapta 23 şirkete çağrıda bulunuldu. Aynı gün dünyanın önde gelen petrol şirketlerinden Exxon-Mobil (ABD), Total (Fransa), Petrobras (Brezilya) ve Chevron (ABD) Türkiye ile Akdeniz’de petrol arama çalışmalarına talip olduğunu bildirdi. Ön taleplerin alınmasının ardından şirketlerle ikili görüşmeler başlayacak ve bugüne kadar bölgede yapılan sismik veriler paylaşılacak. Bu aşamanın ardından TPAO’dan ‘olur’ görüşü alan şirketlerle masaya oturulacak.

Üst düzey bir yetkili, “Bu görüşmelerin sonucunda 2012 yılı ortalarında uluslararası şirketlerle Akdeniz’de petrol çalışmaları için yeni anlaşma imzalanabilir.” ifadelerini kullandı. TPAO’nun Akdeniz’de yabancı ortaklığı gerçekleştirmesi durumunda uluslararası sözleşmelere göre yapılan sondaj çalışmalarının tüm maliyetlerini aramayı yapan şirketler ödeyecek. Bulunan petrol ise belli bir oran dahilinde paylaşılacak. TPAO bugüne kadar imzaladığı anlaşmalarda en az yüzde 50 hisse aldı.

Mersin Körfezi’nde ‘tuz altı yapılar’ adı verilen bir tabakanın olduğuna işaret eden aynı kaynak, “Brezilya’da keşfedilen Tupi sahasına benzer yapılar var. Akdeniz’de çalışmaları bu bölgelere kaydıracağız.” açıklaması yaptı. ABD’li Esso şirketi 1986 yılında İskenderun Körfezi’nde petrole rastlamıştı. Ancak petrol fiyatları 20 dolar seviyelerinde olduğu için çıkarma maliyetinin karşılanamayacağı belirtilerek kuyu betonla kapatılmıştı. TPAO Akdeniz hamlesi olarak nitelendirdiği yeni strateji doğrultusunda bu kuyuya da 2013′te ilk sondajı vurmayı hedefliyor. TPAO, Akdeniz’de 2007-2010 yılları arasında 10 bin kilometrekarelik alanda iki boyutlu ve bin kilometrelik alanda üç boyutlu sismik çalışmalar yapmıştı.

Enerji Bakanlığı’na yakın kaynaklar, Mersin ve İskenderun bölgesindeki ‘tuz altı yapılar’ın petrol varlığı açısından önemli bir emare olduğunu belirterek, “Yabancıların bölgeye ilgi göstermesinin bir sebebi de bu güçlü emaredir. Shell geldi. Diğerleri ilgi gösteriyor. Bu ilginin temelinde de bu yapının özelliği var. Yabancıların gelmesi, heyecan verici.” değerlendirmesinde bulundu.

1954 yılında kurulan TPAO, son 10 yıldır Türkiye’nin kara sularına ve yurtdışında da öncelikli olarak yakın coğrafyadaki ülkelere ağırlık verdi. Karadeniz’de, 2004-2011 yıllarında yoğun bir sismik program gerçekleştiren şirket, elde edilen veriler neticesinde yabancı şirketlerle ortaklıklar kurdu. Karadeniz’de 5 adedi ultra derin deniz sondajı olmak üzere toplam 28 kuyu açıldı. Doğu Karadeniz’de Sürmene-1 kuyusunda 5 bin 480 metrede sondaj devam ediyor. Ultra derin deniz sondajlarının ikisinin operatörlüğünü de yapan Türkiye Petrolleri, dünyada ultra derin denizlerde bu işi yapabilen 12 büyük şirket arasına girdi. Akdeniz’de ise yapılmakta olan sismik ve jeolojik çalışmalarda bölgenin hidrokarbon potansiyelini ortaya çıkarmak adına önemli veriler elde edildi. Uzmanlar, “Akdeniz’de rezerv konusunda ümit var. Ama net rakam yok. Ancak sondaj sonrası netleşecek. Türkiye denizlerin yüzde 1′inde, karaların ise ancak yüzde 20′sinde arama yapabilmiş. Bu da arama faaliyetleri arttıkça petrol bulma ihtimalinin artacağı unutulmamalı.” yorumunu yaptı. Zaman’ın aldığı bilgilere göre TPAO’nun ihtiyaç duyduğu sismik gemi ile ilgili Yüksek Planlama Kurulu kararı Bakanlar Kurulu’nda imzaya açıldı. İmzaların kısa sürede tamamlanmasıyla sismik gemi alım ihale takvimi hızlanacak. Geminin 100 milyon dolar civarı bir paraya mal olması bekleniyor.

98 metrelik platform Çanakkale’yi geçti Karadeniz’e gidiyor

Türkiye, Akdeniz’deki petrol arama çalışmalarına yoğunlaşırken, Karadeniz’de de benzer faaliyetler yürütülüyor. Dün Panama bandıralı 98 metre uzunluğundaki petrol arama platformu, Çanakkale Boğazı’ndan geçerek Marmara’ya açıldı. Bu sırada Boğaz, güvenlik amacıyla çift yönlü transit gemi geçişlerine kapatıldı. Platforma Kıyı Emniyeti’ne bağlı 3 römorkör de eşlik etti. Yunanistan’dan hareket eden ve 72 metrelik römorkörle Karadeniz’e götürülen platform, İstanbul Boğazı’ndan geçişe hazırlanmak üzere Tuzla’ya çekildi.

 
175.000’inci Ford Cargo kamyon
 
Kapıkule’de 10 kilometre TIR kuyruğu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
175.000’inci Ford Cargo kamyon
Eskişehir’de törenle hattan indirildi Türkiye’nin ilk kamyon fabrikasını ...
Nakliye firmalarının tercihi MAN
Nakliye firmalarının öncelikli tercihi olmaya devam eden MAN teslimatlarına ...
Ciroda rekora koşuyor
TÜPRAŞ dev yatırımla işlediği petrolden daha fazla benzin ve motorin çıkarmayı ...
 
Chevrolet Çınar Muğlalıların Hizmetinde...!
ÇINAR, Muğla’daki plazasında 13 Aralık 2011 tarihinden itibaren Türkiye’nin ...
Bologna Fuarı’ndan Dakar 2012’ye Iveco ve Miki Biasion
Iveco ve Miki Biasion 36. Bologna Fuarına 1-15 Ocak 2012’de yapılacak ...
Mercedes-Benz son teslimatlar...
Mercedes-Benz Türk A.Ş.' nin 2011 Kasım ve Aralık aylarında gerçekleştirdiği ...
 
Koçaslanlar Otomotiv'den Gürbulak Nakliyata ADR'li Çekiciler
1993 yılından bugüne Kocaeli bölgesinin en büyük konteyner taşıma filolarından ...
Yeni Transit’i Gölcük ve Kansas üretecek
Yeni Transit’i 1.7 milyar dolara Gölcük ve Kansas üretecek tüm dünyaya ...
Sıfır araç alacaklara tescil kolaylığı
Emniyet, sıfır araç alanlara tescil kolaylığı sağlayacak bir projeyi uygulamaya ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Bunu Yazmayacaktım!
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
scania
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
 
Kamyonum Künye İletişim Abonelik ve Reklam Sitene Ekle
GüncelEkonomiİhaleGündemHaberlerTeslimatDeniz TaşımacılığıLojistikEnglish
Ağır Vasıtalarda Yeni ModellerHafif Ticarilerde Yeni ModellerÖzel Tasarım AraçlarModifiye KamyonlarTreyler GaleriÜstyapı GaleriOtobüslerde Yeni ModellerKamyon MagazinGüzeller
Yeni Araç TanıtımlarıTest Sürüşleri - KamyonTest Sürüşleri - Hafif TicariKamyon YarışlarıMonster Truck YarışlarıKamyon SimülatörleriOtobüs SimülatörleriYeni TeknolojilerKamyon Magazin
newsdikkatlkwşoför haberler kamyoncuKamyonsrctürkiye