TÜVTÜRK İstanbul yöneticilerinin evsahipliğinde ve temelde İstanbul istasyonları ile ilgili olarak gerçekleştirilen buluşmaya, Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (TOFED) Başkanı Mehmet Erdoğan, İstanbul Umum Servis Aracı İşletmecileri Esnaf Odası (ISAROD) Başkanı Hamza Öztürk, Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği Derneği (TOHOB) Genel Sekreteri Onur Orhon, İstanbul Şoförler ve Esnaf Odası Başkan Vekili Nürettin Gültekin, İstanbul Taksi Dolmuş Ulaşım Hizmetleri Derneği Başkanı Levent Giray, İstanbul Taşımacılar Birliği Derneği (İSTAB) Yönetim Kurulu Üyeleri Ahmet Karakış, Turgay Gül, Köksal Yüzbaşıoğulları ve Sadık Aksu katıldı.
2.1 milyon aracın tehlike yaratmasının önüne geçildi
TÜVTÜRK İletişim ve İş Geliştirme Direktörü Koray Özcan, İş Geliştirme Müdürü Özcan Saka ve TÜVTÜRK İstanbul Direktörü Can Şiram’ın paylaştığı bilgilere göre, geçen yıl 6 milyon 200 bin araç periyodik araç muayenesine geldi. Bu araçların 2.1 milyonu, ağır kusurlu olarak muayeneden kaldı ancak eksiklerini gidererek ikinci kez geldikleri muayeneden geçebildi. Dolayısıyla, 2.1 milyon aracın, trafikte potansiyel tehlike yaratması önlenmiş oldu. Tüm bunlara rağmen, Türkiye’de özellikle ağır ve hafif ticari araçların yaklaşık yüzde 20’lik bölümünün, muayeneye gelmediğini ifade eden TÜVTÜRK Yetkilileri, bu durumun trafikte ciddi bir sorun olduğunu söyledi. TÜVTÜRK, sahte muayene konusunda da araç sahiplerini dikkatli olmaları konusunda uyardı.
Araç sahiplerine egzoz gazı emisyon ölçümü uyarısı
Buluşmada gündeme gelen bir diğer konu ise, eksikliği araç muayenesinde “ağır kusur” olarak kabul edilen egzoz gazı emisyon ölçümleri oldu. Egzoz emisyon ölçümünün trafikten kaynaklanan hava kirliliğini önlemede büyük önemi bulunduğunu söyleyen İletişim ve İş Geliştirme Direktörü Koray Özcan, “TÜVTÜRK, araç muayene konusunda tek yetkili kuruluş, egzoz gazı emisyon ölçümü ise TÜVTÜRK dışında da birçok yerde yapılabiliyor. Ancak bazı yerlerde bu ölçüm uzman kişiler ve teknik yeterliliği olan cihazlar ile yapılmıyor. Hatta, ölçüm yapılmadan egzoz emisyon pulu satıldığı bile oluyor. Birçok araç sahibi için kolaylık olarak görülen bu uygulamalar, aslında daha büyük sorunlara veya yaptırımlara neden olabiliyor” diye konuştu. Özcan, “Bir müddettir yaygın bir şekilde yapılmaya başlanan denetimlerde egzoz pulunuz olsa bile, egzoz emisyon değerlerinin belirlenen limitleri aşması durumunda 1689 TL tutarında para cezası söz konusu. Bunun için de egzoz gazı emisyon ölçümü uzman noktalarda yaptırılmalı, ölçüm yaptırmadan pul satın almaktan ise kesinlikle kaçınılmalı” dedi.
“Sektör temsilcilerinin düşünceleri bizim için çok önemli”
Tuzla İstasyonu’nda araç muayene sürecini takip etme fırsatı da bulan katılımcılar, daha sonra muayene ile ilgili fikir ve önerilerini TÜVTÜRK yetkilileriyle paylaştı. Bu buluşmanın TÜVTÜRK’ün araç kullanıcılarına sunduğu hizmet kalitesini artırmak açısından da önemli olduğunu söyleyen TÜVTÜRK İstanbul Direktörü Can Şiram, “ Yolcu taşımacılığı sektörünün temsilcilerinin, muayene konusunda düşüncelerini ve önerilerini almak bizim için çok önemliydi. İlgili sivil toplum kuruluşları ile muayene öncesine yönelik olarak bir çalışma yaparak, yolcu ve toplu taşıma araçlarının muayeneye gelmeden önce daha iyi hazırlık yapabilmelerine yardımcı olacak uygulamalar hakkında da fikir alışverişi yaptık. Bu konuda ikili görüşmelerle araç sahiplerinin daha iyi bilgi sahibi olması için çalışacağız” diye konuştu.