Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Vershinin, Moskova'nın Ukrayna'nın Karadeniz limanlarından güvenli tahıl ihracatına izin veren anlaşmanın yenilenmesine itiraz etmediğini, ancak yalnızca 60 günlük bir süre için, yani önceki yenileme süresinin yarısı kadar olmasını onaylayacaklarını duyurdu.
Vershinin, Cenevre'de BM yetkilileriyle görüştükten sonra açıklamalarda bulundu.
Vershinin, Birleşmiş Milletler ticaret yetkilisi Rebeca Grynspan ve yardım sorumlusu Martin Griffiths ile yaptığı görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada, "kapsamlı ve samimi bir görüşmeye" rağmen Rusya'nın tarım ihracatçıları üzerindeki kısıtlamaların devam ettiğini kaydettiğini söyledi.
Rusya, ülkenin tarımsal ihracatının Batı tarafından açıkça hedef alınmamasına rağmen, ödemeler, lojistik ve sigorta sektörlerine yönelik yaptırımların kendi tahıl ve gübrelerini ihraç edebilmesinin önünde bir engel oluşturduğunu savundu.
Vershinin, "Rusya, 18 Mart'ta ikinci dönemi sona erdikten sonra 'Karadeniz Girişimi'nin bir kez daha uzatılmasına itiraz etmiyor, sadece 60 gün için. Bundan sonraki duruşumuz, tarımsal ihracatımızın normalleşmesi konusunda sözde değil, fiiliyatta somut ilerleme sağlanmasıyla belirlenecektir" ifadelerini kullandı.
Kasım ayında 120 gün uzatılan anlaşma, 18 Mart'ta yenilenecek.
"BM Bütünlüğü ve Devamını Sağlamak İçin Çalışmaya Devam Edecek"
Birleşmiş Milletler (BM) ise, Türkiye ve BM'nin arabuluculuğu ile Rusya ve Ukrayna arasında imzalanan Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nın "bütünlüğü ve devamını" sağlamak için çalışmaya devam edeceğini duyurdu.
BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında, Rusya'nın Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'nı 6 ay daha uzatma kararına ilişkin konuştu.
Dujarric, "BM'nin Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması'na olan bağlılığı sürüyor" ifadesini kullandı.
BM'nin aynı zamanda Rus gıda ve gübre ürünlerinin ihracatını kolaylaştırmaya ilişkin çabalarını da sürdürdüğünü aktaran Dujarric, "BM, anlaşmanın bütünlüğü ve devamını sağlamak için her türlü çabayı sarf etmeye devam edecektir" dedi.
"Yaptırım Yok, Savaş Var"
BM ve Moskova yönetimi arasında Rus gıda ve gübre ürünlerinin ihracatına ilişkin imzalanan mutabakat zaptını uygulamak için BM'nin özel sektör, Rusya, Avrupa Birliği, İngiltere ve ABD ile birlikte çalıştığına işaret eden Dujarric, "Rus gıda ve gübre ürünlerine yönelik bir yaptırım yok ancak ortada bir savaş var. Bu nedenle, yaptırım olmasa da özel sektörün çatışma ortamında faaliyet gösterirken karşılaştığı bazı engeller var" diye konuştu.
Dujarric, BM'nin bu bağlamda bazı ülkelere destek mektubu göndererek bankaların ve şirketlerin faaliyetlerini kolaylaştırmaya çalıştırdıklarını bildirdi.
Ukrayna Kararı Çelişkili Buluyor
Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Verşinin'in, Rusya olarak 18 Mart'ta ikinci dönemi sona eren Tahıl Koridoru Anlaşması'nın sadece 60 günlüğüne bir kez daha uzatılmasına itiraz etmediklerine dair yaptığı açıklamayı değerlendirdi.
Konuyla ilgili Twitter hesabından açıklamada bulunan Kubrakov, anlaşmanın 120 günü içerdiğini hatırlatarak Rusya'nın pozisyonunun anlaşmayı 60 gün uzatma yönünde olduğunu kaydetti.
Kubrakov, "(Bu), Türkiye ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından imzalanan belgeyle çelişiyor" değerlendirmesinde bulundu.
Ayrıca Kubrakov, "Girişimin garantörleri olarak BM ve Türkiye'nin resmi pozisyonunu bekliyoruz" ifadelerini kullandı.
"Dünyanın Bu Girişime İhtiyacı Var"
ABD Dışişleri Sözcüsü Ned Price ise, Karadeniz Tahıl Sevkiyatı Girişimi'nin uzatılmasına yönelik müzakerelerinin kritik noktada bulunduğunu belirterek, dünyanın bu girişime ihtiyacı olduğunu söyledi.
"Kritik Bir Noktadayız"
Sözcü Price, “Müzakerelerde kritik bir noktadayız. Girişimin uzatılması tüm tarafların rızasını gerektiriyor ve Genel Sekreter bunun üzerine çalışıyor.” dedi.
Karadeniz Tahıl Sevkiyatı Girişimi konusundaki pozisyonlarının açık olduğunu kaydeden Price, “Dünyanın buna (Tahıl Sevkiyatı Girişimi) ihtiyacı var. Süresinin uzatılması ve kapsamının genişletilmesi gerektiğine inanıyoruz” dedi.
"Dünyada Gıda Fiyatları Yüzde 30 Arttı"
Rusya-Ukrayna savaşının başlaması ile tahıl ve tahıl ürünleri sevkiyatının bölgede durduğunu ve bunun dünyadaki gıda fiyatlarını yüzde 30 artırdığını dile getiren Price, BM, Türkiye, Ukrayna ve Rusya’nın işbirliği ile milyonlarca tonluk tahılın dünya piyasasına sürüldüğünü hatırlattı.
Price, bir süredir Rusya’nın tahıl ihracatının savaş öncesi seviyesine ulaştığını ifade ederek, Moskova’nın tahıl ve gübre ihracatının engellendiği iddialarının doğru olmadığını söyledi.
Sözcü, ABD’nin ayrıca Rus tahıl ve gübre ihracatını yaptırımlardan muaf tuttuğunu hatırlattı.
kaynak: Bloomberght
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |