Geçtiğimiz yıl Türkiye, Batı ürünlerinin Rusya'ya ihracında, ana ihracatçılarından biri haline gelmiş ve Moskova ile ticaretini 5,8 milyar dolardan 9,3 milyar dolara çıkarmıştı. Bloomberg haberine göre bu, uzun süredir Ankara'ya yaptırımlara uyması için baskı yapan ABD ve AB için zorluklar yarattı.
İstanbul merkezli gümrük şirketi Subaşı'nın CEO'su Mustafa Boyacıoğlu, Bloomberg'e yaptığı açıklamada, yaptırım uygulanan malların Rusya'ya ihracatının engellendiğini doğruladı.
“Önce Türkiye'ye ithal edilip sonra Rusya'ya gönderilen ürünlerde hiç bir sorun olmaması gerekir ama kısıtlamalar ürünlerin menşe ülkesine göre yapıldığı için bundan bile emin değiliz” dedi.
Kommersant FM, önceki gün Türkiye'nin Rusya'ya paralel ithalat için yaptırım uygulanan malların geçişini engellemeye başladığını bildirdi.
Uzmanlar, varış ülkesi olarak Rusya'nın belirtildiği transit kargonun işlenmesine yönelik ilk retlerin 6 Mart'ta başladığını kaydetti. Rusya büyükelçiliği ve ticaret heyeti, bazı malların Türkiye üzerinden ülkeye geçişini durdurma nedenlerini araştırdıklarını söyledi.
Optimalog Genel Müdürü Georgy Vlastopoulo ise, şu anda Türk havalimanlarında bulunan mallar için transit beyannamesi düzenlemenin de mümkün olmadığını söyledi.
Tüm malların geçişini kontrol eden uluslararası Avrupa NCTS sistemindeki bir güncellemeyi, geçişin engellenmesi için olası bir neden olarak nitelendiren Vlastopoulo,“ Malların teslimatındaki gecikme şu ana kadar yaklaşık yedi gün, bu kritik değil, ancak herhangi bir gelişme görmezsek, o zaman bu durumdan nasıl çıkılacağı sorusu ortaya çıkıyor, ”dedi.
Noytech Supply Chain Solutions Uluslararası Taşımacılık Başkanı Ivan Golovko, Türk menşeli ve yaptırımlara tabi olmayan malların engelsiz bir şekilde işlendiğine dikkat çekti. Uzmanlara göre İran ve Birleşik Arap Emirlikleri, yaptırım uygulanan malların Rusya'ya geçişinde Türkiye'ye alternatif olabilir.
Bloomberg Şubat ayı başlarında ABD'nin Türkiye'yi Rusya'ya "mal akışını kısıtlamaya" çağırdığını bildirmişti. Ajansın muhatapları, Washington verilerine atıfta bulunarak, Türk ihracatçılarının 2022 Mart-Ekim ayları arasında Rusya'ya bir kısmı savunma sanayinde kullanılabilecek yaklaşık 800 milyon dolar değerinde mal gönderdiğini söylemişlerdi. Washington daha önce Ankara'yı, Rusya'ya yönelik kısıtlayıcı önlemleri ihlal ettiği için ikincil yaptırımlar uygulama riski konusunda uyarmıştı.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |