Sekretarya işlemleri Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı tarafından yürütülen, İçişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığının yanında Birleşmiş Milletler ve Dünya Sağlık Örgütü gibi uluslararası kuruluşların da destek verdiği Trafik Güvenliği Platformu, Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı çerçevesinde günümüze kadar yapılan çalışmaları ve 2014 yılında gerçekleştirilecek faaliyetleri İstanbul’da düzenlenen toplantıda paylaştı. İstanbul Polis Eğitim ve Kongre Merkezi’nde (PEKOM) gerçekleştirilen toplantıya, İçişleri Bakanı Sayın Efkan Ala ve İstanbul Valisi Sayın Hüseyin Avni Mutlu’nun yanı sıra, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Sayın Necat Özdemiroğlu, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Planlama ve Destek Daire Başkanı Sayın Yılmaz Baştuğ ve Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Sayın Fevzi Apaydın katıldı.
Kazaya neden olan unsurların başında hız ihlalleri geliyor
Toplantıda Emniyet Genel Müdürlüğü adına konuşan Trafik Planlama ve Destek Daire Başkanı Sayın Yılmaz Baştuğ, “Ülkemizde son 3 yılın ortalama rakamlarına bakıldığında, kazaya neden olan unsurların başında hız ihlalleri ön plana çıkıyor. Diğer kaza nedenlerinin de geçiş önceliği kuralı ihlalleri, dönüş kurallarına uymama, arkadan çarpma, şerit ve manevra ihlalleri olduğunu görüyoruz. Trafik Güvenliği Platformu, Birleşmiş Milletler tarafından uygulamaya koyulan ve 2020 yılına dek karayollarında görülen ölümlerin %50 oranında azaltılmasını amaçlayan Yol Güvenliğinde Eylem On Yılı doğrultusunda, ülkemiz adına belirlenen hedeflere ulaşılması için tüm çalışmaları titizlikle yürütüyor. Trafik yönetimi, yolların daha güvenli hale getirilmesi, sürücülerin daha güvenli davranışlar sergilemesi, dezavantajlı grupların trafikte güvenliğinin artırılması, çarpışma sonrası acil müdahale ve araç güvenliği konusunda yeni projelere, denetimlere ve eğitimlere imza atmayı sürdürüyoruz. Özellikle emniyet kemeri ve hız kontrolü konusunda düzenlendiğimiz çalışmalarla, ölüm oranlarında ciddi azalma söz konusu. Trafik güvenliğini sağlamaya yönelik faaliyetlerin verimliliğini artırmak amacıyla, paydaşlarımızla birlikte bir yandan ulusal kampanyalar ve sosyal sorumluluk projeleri yürütürken, diğer taraftan kamu ve özel sektör kuruluşları arasında iş birliklerinin kurulmasına ve bu konuda koordinasyonun sağlanmasına önem ve öncelik veriyoruz. Kurumsal trafik güvenliği politikası ve iç denetim prosedürleri geliştirilmesi ve uygulanması konusunda özel sektör kuruluşlarıyla iş birliği içinde çalışıyor, onları teşvik ediyoruz. Bu çerçevede, UDHB ve TÜVTÜRK ile birlikte Trafikte Sorumluluk Hareketi, OPET’le Trafik Dedektifleri isimli sosyal sorumluluk projelerini yürütüyoruz. 3M firmasıyla da sürücüler ve kamuoyunda reflektif şerit kullanma bilincini artırmaya yönelik çalışmalara ilişkin işbirliği protokolü imzaladık.” dedi.
Emniyet Kemeri ve Hız Kontrolü Projesi 26 ili kapsayacak
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanan Karayolu Güvenliği Yüksek Kurulunca, 2013-2014 yıllarının “Emniyet Kemeri ve Hız Kontrol” yılı ilan edildiğini ifade eden Baştuğ, Ankara, Antalya, Afyonkarahisar ve Kocaeli illerinde Dünya Sağlık Örgütü ile birlikte pilot olarak yürütülen Emniyet Kemeri ve Hız Kontrolü Projesi’ne 22 yeni ilin dâhil olması ile projenin yaygınlaşacağını, il sayısının toplamda 26’ya ulaşacağını ifade etti.