Türkiye ile Tacikistan arasında karayolu taşımacılığı alanında işbirliğinin daha da geliştirilmesi amacıyla, iki ülke arasında 30-31 Mart 2010 tarihlerinde Ankara’da Kara Ulaştırması Karma Komisyon Toplantısı yapıldı. Türk heyetine Kara Ulaştırması Daire Başkanı İzzet Işık başkanlık ederken, Tacik heyetine Ikbol Fayzullayev başkanlık etti.
Heyetler iki ülke arasında istatistiki bilgi teatisinde bulunarak karayolu taşımacılığının artmasından duydukları memnuniyeti ifade ettiler. İşbirliğinin ana amacını Türkiye ile Tacikistan arasındaki ticaretin geliştirilmesi ve eşya taşımacılığının kolaylaştırılması olduğunu belirttiler.
Türk heyeti iki ülke arasındaki ticaret hacmi ve taşıma potansiyelini dikkate alarak, ikili ve transit geçiş belge kotasının ücretsiz olarak 2000 adet olmasını önerdi.
Tacik heyeti, ücretsiz olan geçiş belgesi sayılarının 2010 yılı için önceden kararlaştırıldığını, dolayısıyla 2010 yılı için bu sayıda bir ücretsiz geçiş belgesi talebini karşılayamayacağını ancak söz konusu talebi değerlendirmek üzere ilgililere arz edeceğini belirtti. Heyetler, Türk tarafının önerisini ve diğer konuları görüşmek üzere, bir sonraki toplantıyı 2010 yılının Ekim ayında yapmayı kararlaştırdılar.
Tacik heyeti tarafından, uluslararası taşımacılığın daha da kolaylaştırılması amacıyla tüm taşıma türleri için tek tip (üniversal) geçiş belgesi kullanılması önerildi.
Heyetler ikili, transit, boş giriş dönüş yükü taşımaları için tek tip geçiş belgesinin kullanılmasını, 3. Ülke taşımalarının ayrı bir geçiş belgesi ile yapılmasını kararlaştırdılar.
Eşya taşımacılığı konusunda 2010 yılı kesin, 2011 yılı geçici izin belgesi sayısının şöyle olması kararlaştırıldı;
- İkili transit/boş giirş/dönüş yükü( Tek-tip) 750 adet (ücretsiz)
- Üçüncü ülkeye ülkeden taşımalar için 100 adet
Heyetler 3. Ülke izin belgelerinin karşılıklılık ilkesi çerçevesinde geçiş ücretine tabi olduğunu teyit ederken, varılan mutabakat doğrultusunda bakiye geçiş belgelerini bir ay içinde teati edecekleri konusunda karar aldılar.
Heyetler yıl içinde olabilecek ek izin belgesi taleplerinin iyi niyet çerçevesinde değerlendirilmesi hususunda mutabık kalırken, bir sonraki yılın geçiş belgelerini anlaşmanın 13. Maddesinde öngörüldüğü şekilde içinde bulunulan yılın Kasım ayı sonuna kadar teati edilmesini kararlaştırdılar.
Türk heyeti ikili ve transit taşımaların izin belgesine tabi olmadan serbestçe yapılmasını ve 1996 yılında imzalanan Karayolu Taşıma Anlaşmasının bu amaçla revize edilmesini önerdi.
Heyetler, bu çerçevede Türk tarafınca Anlaşmanın 9., 12., 14. ve 24. Maddelerinin revize edilmesini ihtiva eden bir Tadil Anlaşma Taslağını hazırlanması ve incelenmek üzere Tacik tarafına diplomatik kanallardan iletilmesi hususunda mutabık kaldılar.
Ayrıca geçiş izin belgelerinin sürelerinin müteakip yılın 31 Ocak tarihine kadar geçerli olması kararlaştırıldı.
Tacik heyeti, finansal kiralama yoluyla taşıt alınması hususunda Türkiye’deki mevcut uygulamayla ilgili olarak Türk heyetinden bilgi ve yardım talep etti.
Heyetler iki ülke arasındaki karayoluyla yolcu taşımacılığının coğrafi konumları nedeniyle mevcut olmadığını vurguladılar ve özellikle düzenli ve arızi yolcu taşımacılığının geliştirilmesi konusunda çaba sarf edilmesi gerektiği hususunda mutabık kaldılar.
Toplantıda ayrıca taşımacıların karşılaştığı çeşitli sorunlarla ilgili görüş alışverişinde bulundular.
Heyetler, zaman kaybını önlemek için sınır kapılarında vize verilmesinin yararlı olacağını belirttiler.
Türk heyeti karayolu taşımacılığı mevzuatı, araç muayene, yol kenarı denetimleri ve düzeni, yolcu taşımacılığı gibi konularda bilgi ve tecrübelerini aktarmak ve bu konuda işbirliğini geliştirmeye hazır olduğunu ifade etmeyi de ihmal etmedi.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |