Karayolu taşımacılığı alanında Türkiye-AB ilişkilerinin ve işbirliklerinin geliştirilmesi amacıyla gerçekleştirilen etkinliklerin ilki, 23 Şubat tarihinde gerçekleştirilen Yuvarlak Masa Toplantısı oldu. Avrupa Komşuluk Konseyi (ENC) Müdürü Samuel Doveri Vesterby ve ABKAD Başkanı Murat Kavalalı’nın moderasyonunda gerçekleştirilen toplantıya AB Komisyonu Genişleme ve Komşuluk Genel Müdürlüğü (DG NEAR) , Ulaştırma ve Hareketlilik Genel Müdürlüğü (DG MOVE) ile Vergi ve Gümrük Birliği (TAXUD) Genel Müdürlüğü yetkililerinin yanı sıra AB Parlamentosu bünyesinde 2020 yılında kurulan AB-Türkiye Dostluk Grubu Politika Danışmanı İpek Tekdemir Rupp, AB Parlamentosu Üyesi Johann Nissinen, Avrupa Politikalar Merkezi (EPC) Kıdemli Politika Analisti Amanda Paul, Türkiye’nin AB Nezdindeki Daimi Temsilciliği adına İkinci Katip Burak Öztürk ve Müşavir Ege Erkoçak, TOBB Uzmanı Ahmet Karakaş, DEİK Brüksel Temsilcisi Alperen Özdemir katılım sağladı. Toplantıya aynı zamanda Brüksel ve Türkiye’den, Türkiye-AB taşımacılık ilişkileri ile ilgili sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de online olarak katılım sağladı.
Yuvarlak Masa Toplantısında; UN-ABKAD-ZMPD ve ENC iş birliğinde gerçekleştirilen 3 araştırma raporu hakkında bilgiler paylaşılırken, AB ülkelerinin transit taşımalarda Türk taşımacılarına uyguladıkları transit kısıtlamalarının, Türkiye-AB ticaretine olumsuz etkileri rakamlarla ortaya kondu. Raporlarda yer alan değerlendirmeler doğrultusunda UND tarafından Avrupa Birliği ülkeleri üzerinden gerçekleştirilen transit taşımalarda karşılaşılan transit geçiş belgesi kota sorunlarının ideal çözümünün, Türkiye-AB arasında imzalanacak bir karayolu (transit) anlaşmasıyla sağlanabileceği önerisi dile getirildi.
Talepler Basın Toplantısında Dile Getirildi
AB Komisyonu Ulaştırma ve Hareketlilik Genel Müdürlüğü Karayolu Taşımacılığından sorumlu Genel Müdür Vekili Jean-Lois Colson ve Genişleme ve Komşuluk Genel Müdürlüğü Türkiye Masası Şefi Bernard Brunet ile özel görüşmeler gerçekleştiren UND heyeti, aynı gün gerçekleştirilen Basın Toplantısına katılan Brüksel merkezli haber ajanslarına Türkiye-AB karayolu taşımacılık ilişkileri konusundaki UND gündemleri hakkında ayrıntılı bilgiler aktardı. UND heyeti, Brüksel medyasına AB’li nakliyeciler tarafından yüzde 45 oranında kullanılmakta olan Kapıkule-Kapitan Andreevo sınır kapılarındaki yoğunluk ve beklemelere çözüm olarak, AB ile Türkiye arasında kurulacak yeni ve modern bir sınır kapısı projesi ile ilgili olarak bilgi verdi. Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında oluşacak yeni ticaret ve ulaşım koridorlarında Türkiye’nin kritik önemi artarken; AB-Türkiye taşımacılık sorunlarının çözümünün AB tarafı için de öncelik kazanabileceği değerlendirildi.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |