Türk heyetine Hüseyin Yılmaz’ın başkanlık ettiği Türkiye-Azerbaycan Kara Ulaştırması Karma Komisyon Toplantısı 25–26 Aralık 2008 tarihlerinde Bakü’de yapıldı. Görüşmede iki ülke arasındaki yolcu ve eşya taşımacılığı ile dış ticaret konusunda istatistiki bilgi teatisi, eşya taşımacılığı, yolcu taşımacılığı ve diğer konular görüşüldü.
Taraflar Türkiye ve Azerbaycan arasında yolcu ve eşya taşımacılığı ile dış ticaret konusunda istatistiki bilgi teatisinde bulundu. İki ülke arasında karayolu ile eşya ve yolcu taşımacılığı ile ticaret hacmindeki olumlu gelişmelerden duydukları memnuniyet ifade edildi.
Eşya taşımacılığı konusunda taraflar 2009 yılından itibaren Euro-2 standardındaki karayolu taşıtları için UBAK çok taraflı geçiş belgelerinin kullanılmasının mümkün olmadığı hususunu vurgulayarak, söz konusu taşıtlar için karşılıklı olarak teati edilen ikili/transit geçiş belgelerinin kullanılacağını ifade ettiler.
Üçüncü ülke geçiş belgesi sayısının ise en az 500 adet olması teklif edildi
Türk tarafı iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin yıldan yıla önemli oranlarda artışına paralel olarak ikili/transit taşıma sayılarının da arttığını belirterek ikili/transit geçiş belgesi sayısının en az 10.000 adet, üçüncü ülke geçiş belgesi sayısının ise en az 500 adet olarak teati edilmesini teklif etti.
Azerbaycan tarafı, bu teklife ilişkin, ulusal taşımacılarının ihtiyaçları dikkate alınarak 5.000 adet ikili/transit geçiş belgesinin teati edilebileceğini belirtti. Türk tarafı 2008 yılı içerisinde Türk plakalı araçların taşıma sayılarının büyük oranda arttığını ifade ederek, Azerbaycan tarafının teklif ettiği 5.000 adedin yeterli olmadığını bildirdi.
Azerbaycan tarafı, Türkiye limanlarından Azerbaycan’a gönderilen eşyaların taşınmasının halen Azerbaycan taşımacıları tarafından yapılamadığını bildirdi. Bu sorunun çözülmesi halinde 2009 yılı için kotaların daha da artırılacağını ifade etti.
Taraflar uzun müzakerelerden sonra, Azerbaycan’ın dile getirdiği sorunun çözümü halinde 2009 yılından itibaren ücretsiz ikili/transit geçiş belgesi kotasının 10.000 adet olarak, üçüncü ülke taşıma kotasının ise 1.000 adet olarak belirlenmesini kararlaştırdı.
Taraflar, geçiş belgesi olmayan Türk taşımacılarının, Azerbaycan sınır kapılarından alınacak ücretli geçiş belgesi ile taşıma yapabildiklerini teyit etti.
Türk tarafı, Türk taşımacılarının Azerbaycan’dan üçüncü bir ülkeye yük almalarının özel bir izin belgesine tabi olmasının iki ülke arasındaki mevcut anlaşmaya uygun olduğunu; ancak üçüncü ülkelerden Azerbaycan’a Türk taşımacıları tarafından yapılacak taşımaların herhangi bir izin belgesine tabi olmadığı halde, geçiş belgesiz yapılan bu taşımalardan ücret alınmasının söz konusu anlaşmaya aykırı olduğunu ifade etti.
Azerbaycan tarafı, geçişlerde yabancı plakalı araçlardan ücret alınmasının yürürlükteki mevzuata uygun olmadığını beyan etti. Taraflar, geçiş belgelerinin tamamının her yılın sonunda (Aralık ayı) ve bir sonraki yılın ortasında (Haziran ayı) iki seferde teati edilmesi ve belgelerin takip eden yılın 31 Ocak tarihine kadar geçerli olması konusunda mutabık kaldılar.
Yolcu taşımacılığının geliştirilmesi için taşımacıların teşvik edilmesi konusu gündeme geldi
Yolcu taşımacılığı konusunda taraflar, iki ülke arasındaki düzenli ve arızi yolcu taşımacılığı ile ilgili bilgi teatisinde bulundu. Yolcu taşımacılığının geliştirilmesi için taşımacıların teşvik edilmesi konusunda anlaştı.
Diğer konulara gelince; Türk tarafı, hudut kapılarında görevli personelin UBAK Belgesi’nin kullanımı konusunda gerekli bilgiye sahip olmadığından bazı sorunların yaşandığını ifade etti. Taraflar UBAK Belgesi ile yapılan taşımaların UBAK Belgesi Kullanım Esasları’na uygun olarak hayata geçirileceğini bildirdi. Türk tarafı, bir önceki komisyon toplantısından sonra Azerbaycan tarafınca verilmesi gereken tehlikeli maddeler hakkında bilgi istedi. Azerbaycan tarafı, bu bilginin kısa sürede gönderileceğini belirtti. Türk tarafı, Türkiye devletinin karayollarında eşya taşımacılığında kullanılan karayolu taşıtlarının azami katar ağırlığının 40 ton olduğunu bildirerek, Azerbaycan Cumhuriyetinde olan limitin 40 yona çıkarılmasının uygun olacağını ifade etti.
Azerbaycan tarafı, bu konunun ilgili kanunla düzenlendiğini bildirdi. Azerbaycan tarafı, Türkiye topraklarında taşımacılık yapan Azerbaycan taşıyıcılarından alınan geçiş ücretlerinin derece ve miktarları ile gabari ve ağır tonajlı taşıma araçlarının Türkiye topraklarındaki seyirlerine izin verilmesine ilişkin kurallar hakkında bilgi talep etti. Türk tarafı, her iki konu hakkında yazılı olarak bilgi vereceğini ifade etti. Toplantı, karşılıklı anlayış, dostluk ve samimiyet ortamında geçti. Türk tarafına Hüseyin Yılmaz başkanlık ederken Azerbaycan tarafına Kaviz Abdullayev başkanlık etti.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |