Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Moldova Cumhuriyeti Hükümeti arasında 3.6.1994 tarihinde imzalanan Uluslararası Karayolu Taşımacılığı Anlaşmasına istinaden kurulan Türkiye-Moldova karayoluyla uluslararası yük ve eşya taşımacılığı Karma Komisyon Toplantısı 27 Ocak 2009 tarihinde Ankara’da yapıldı. Türk heyetine Hüseyin Yılmaz başkanlık ederken, Moldova heyetine Vladimir Antosii başkanlık etti.
Taraflar, aşağıdaki gündem maddeleri üzerinde mutabakata vardılar.
1 - İki ülke arasında karayolu taşımacılığı ve dış ticaretteki gelişmeler hakkında bilgi teatisi
2 - Eşya taşımacılığı ve kotaların belirlenmesi
3 - Yolcu taşımacılığı
İki ülke arasında karayolu taşımacılığı ve dış ticaretteki gelişmeler hakkında bilgi teatisinde bulunuldu.
Heyetler, iki ülke arasında karayolu taşımacılığı ve ikili ticaret alanında bilgi ve istatistiki veri teatisinde bulundular. İki ülke arasında ticaret ve taşımacılık alanında sürekli bir artış olduğunu ifade ettiler.
Heyetler, mevcut ilişkilerin geliştirilmesini sağlamak için gerekli gayreti göstereceklerini belirterek, yolcu ve eşya taşımalarının mevcut anlaşmaya uygun yapılmasından duydukları memnuniyetlerini dile getirdiler.
Belge sayıları yeniden belirlendi
Heyetler, serbestleştirilmiş uluslararası ikili ve transit eşya taşımacılığının iki ülke arasındaki ticaretin ve taşımacılığın gelişmesine katkıda bulunduğu konusunda mutabık kaldılar.
Heyetler, üçüncü ülke ve boş giriş için her iki ülke taşımacılarına verilen geçiş belgelerinin kullanımı konusunda görüş ve bilgi teatisinde bulundular.
Ayrıca Heyetler, 2009 yılı geçiş belgesi sayısının ve 2010 yılı geçici geçiş belgesi sayısının aşağıdaki gibi belirlenmesini kararlaştırdılar;
Türk tarafına:
- Üçüncü ülkeye/ülkeden taşımalar için 600 adet
- Boş girip yük almak için 300 adet
Moldova tarafına:
- Üçüncü ülkeye/ülkeden taşımalar için 400 adet,
- Boş girip yük almak için 400 adet,
Heyetler, yıl içinde olabilecek ilave belge taleplerini karşılıklı olarak iyi niyet çerçevesinde değerlendirmeyi kararlaştırdılar.
Bütün geçiş belgelerinin takip eden yılın 31 Ocak tarihine kadar geçerli olmasını istediler.
Heyetler görüşmeden memnun ayrıldılar
Heyetler, şu an itibariyle iki ülke arasında sadece bir adet uluslararası düzenli otobüs hattı olduğunu teyit ettiler.
Heyetler, iki ülke arasındaki yolcu taşımacılığı alanında yüksek bir potansiyelin olduğunu belirtip, düzenli yolcu taşımacılığının geliştirilmesi yönünde çaba sarf edilmesi gerektiğini vurguladılar.
Heyetler, profesyonel sürücü vizelerinin temininde karşılaşılan sorunlara dikkat çekip bu durumun uluslararası karayolu taşımacılığını olumsuz yönde etkilediğini belirttiler.
Heyetler, uzun süreli ve çok-girişli vize işlemlerinin kolaylaştırılması ve mevcut çalışmaların bir an önce sonuçlandırılması amacıyla ülkelerin ilgili makamları nezdinde girişimde bulunulması hususunda anlaştılar.
Toplantı, sıcak ve dostane bir atmosferde gerçekleşmiş ve her iki heyet sonuçtan duyduğu memnuniyeti ifade ettiler.
Moldova heyeti, bir sonraki uluslararası KUKK Toplantısı için Türk heyetini Moldova’ya davet etti. Toplantı yeri ve zamanı karşılıklı yazışma yoluyla belirlenecek.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |