Türkiye’ de teknolojisi bulunmayan her türlü elektrikli tren dizileri, hafif raylı araçlar, hızlı tren setleri hızlı tren yolcu vagonlarının üretileceği fabrika, önümüzdeki yıl temmuz ayında üretime başlayacak. Fabrikada İstanbul Büyükşehir Belediyesi için 92 elektrikli ve 32 hafif sistem demiryolu aracı, TCDD Genel Müdürlüğü için de 96 adet elektrikli demiryolu aracı üretilecek.
Türkiye’ nin AB’ ye üyelik sürecinde demiryollarının üye ülkelerdeki standartlara kavuşturulmasına çalışıldığını, bu çerçevede hızlı tren işletmeciliğinin gerçekleştirilmesi aşamasına gelindiğini söyleyen Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım 150. yılını dolduran demiryollarının 1946 yılından itibaren unutulduğunu kaydetti.
Rekabet kaliteyi getirecek
Ulaştırma Bakanı, hızlı tren fabrikasının kurulmasının TCDD Genel Müdürlüğü’ne bağlı iştiraklerin yok olması anlamına gelmeyeceğini, bu kuruluşların daha iyisini yapmak üzere yarışacaklarını ve rekabetin kaliteyi getireceğini belirtti. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, Türkiye'nin kurulacak bu fabrikayla hızlı tren teknolojisine sahip dünyadaki 7 ülkeden birisi haline geleceğini söyledi. EUROTEM'in Sakarya'da kurulacak fabrikasında üretimde ilk yıl yerli katkının yüzde 40 olacağını ayrıca üretilecek araçların yüzde 30'unun da ihraç edileceğini belirten Yıldırım, döviz kaybı olmayacağını söyledi.
Kore'nin Ankara Büyükelçisi Chang Yeob Kim ise EUROTEM’ in Türkiye ile Kore arasında işbirliği sembolü olacağını belirtti.
Kaynak: UBAK
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |