2011 Yılı Geçiş Belgesi Dağıtım Esasları yönelgesi'nde yapılan değişiklikler ve eklemeler aşağıdaki gibidir:
ULUSLARARASI TAŞIMACILIK YAPAN FİRMALARIN DİKKATİNE
2011 yılı Geçiş Belgesi Dağıtım Esasları Yönergesi’nde;
• İkinci Kısım Danışma Komisyonunun Çalışma Usulü bölümünün 1 inci bendinde,
• 4 üncü maddesinin (e) bendinde,
• 5 inci maddesinin (a) bendinde,
• 6 ncı maddesinin ( d) bendinde,
• 8 inci maddesinin B/Özel Şartlar bölümünün 2 inci bendinin (b) fıkrasında,
• 9 uncu maddesinin B/Özel Şartlar bölümünün 2 inci bendinin (a) fıkrasında,
• 12 inci maddesinin B/Özel Şartlar bölümünün 3 ncü bendinde,
• 13 üncü maddesinin B/Özel Şartlar bölümünün 7 inci bendinde,
• 18 inci maddesinin 2 inci bendinde,
değişiklik yapılmıştır. Değişiklik yapılan maddeler ve bendleri aşağıda verilmiştir:
• İkinci kısım danışma komisyonu çalışma usulü bölümünün birinci bendinde yapılan değişiklik ile Danışma Komisyonu Nisan ayında olağan olarak toplanır. Danışma Komisyonu, gerektiğinde üyelerinin birisinin teklifi ve Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü’nün uygun görüşü veya Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğü’nün çağrısı üzerine Nisan ayı dışında da toplanabilir,
• 4. Maddesinin (e) bendi: Taşıta bir önceki sefer için varsa tahsis edilen belgelerden Çek Cum., Gürcistan (çok girişli hariç), İspanya, Kazakistan, Lüksemburg, Macaristan ücretsiz, Makedonya 3.ülke, Polonya/boş giriş-3.ülke, Romanya ücretsiz, Rusya, Slovenya, Ukrayna/boş giriş-3.ülke ve Yunanistan/ikili geçiş belgelerinin kullanılmış veya kullanılmamış haliyle iadesi şeklinde,
• 5. Maddesinin (a) bendi: Geçiş Belgelerinin dağıtımı, Bakanlığımız ile TOBB arasında 16 Nisan 2010 tarihinde yeniden revize edilen Protokol gereği; TOBB’a bağlı olarak faaliyette bulunan ve EK.1’de belirtilen Deniz veya Sanayi ve Ticaret veya Ticaret Odalarına bağlı Dağıtım Bürolarınca yapılır şeklinde,
• 6. Maddesinin (d) bendi: Ülkelerden temin edilen dönüş yükü ve sözleşmeli taşıtlara tahsis edilen Slovenya geçiş belgesi haricindeki tüm geçiş belgelerinin nakliyeci firma taşıtlarına tahsisinde, belge üzerine sadece firma kaşesinin vurulması ve başkaca bir kayıt düşülmemesi şeklinde,
• 8. Maddesinin B/ Özel şartlar bölümünün 2. Maddesinin (b) fıkrası: Avusturya’ya yük götürülmesi halinde, Gümrük Çıkış Beyannamesindeki alıcı adresinin Avusturya olması şarttır şrklinde,
• 9. Maddenin B/ Özel şartlar bölümünün 2. Bendinin (a) fıkrası: 1/a madde haricindeki taşıtların, İtalya’ya yük götürmesi durumunda yükün tamamının İtalya’ya taşınması (Gümrük Çıkış Beyannamesindeki alıcı adresinin İtalya olması zorunludur ) şartıyla İtalya geçiş belgesi verilir. Bu taşıtların İpsala, Kapıkule, Hamzabeyli Sınır Kapıları ile Dikili veya Çeşme Limanlarından çıkış yapmaları durumunda İtalya geçiş belgesinin yanı sıra güzergah ülkeleri geçiş belgeleri de tahsis edilir şeklinde,
• 12. Maddesinin B/ Özel Şartlar bölümünün 3. Bendi: Slovenya’dan transit geçecek taşıtlara Slovenya geçiş belgesi tahsis edilebilmesi için İtalya’ya ve İtalya üzerinden yapılan taşımalar hariç Avusturya geçiş belgesi ibrazı gereklidir. Başka bir firmaya ait Avusturya geçiş belgesi ibrazı halinde Slovenya geçiş belgesi tahsis edilmez.
Slovenya’dan trenle geçişlere karşılık alınan ödül ( bonus) belgeleri tren bileti ibraz eden firmalara bire-bir oranında tahsis edilir şeklinde,
• 13. Maddesinin B/ Özel Şartlar bölümünün 7. Bendi: Taşımacılar, Rus taşıtı yüklemelerine ilişkin kanıtlayıcı evrakları (Navlun faturası ve/veya Tahsilat makbuzu, Rus aracı tescil belgesi, Tasdikli Gümrük Beyannamesi veya Serbest Bölge İşlem Formu veya TIR Karnesi ekli Transit Dilekçe, CMR, Rus aracı sürücü pasaportu ve T.C Geçiş Belgesi fotokopilerini) geçiş belgesi dağıtım bürolarına teslim edecektir. Bu belgelerden herhangi birini usulsüz olarak düzenleyip ibraz eden veya sahtesini üretenler ile belgeler üzerinde silinti, kazıntı veya ekleme yapmak suretiyle yanlış ve yanıltıcı belge ibraz ettiği tespit edilen firmalara, bu Esaslarda ve Karayolu Taşıma Yönetmeliğinde yer alan müeyyidelerin yanı sıra bir yıl süresince Rusya geçiş belgesi de tahsis edilmez şeklinde,
• 18. Maddesinin 2. Bendi: - Geçiş Belgesi tahsis işlemi tamamlandıktan sonra taşıta, aynı taşıma için ikinci kez geçiş belgesi tahsis edilmez şeklinde değiştirilmiştir.
• 11 inci maddesinin, B/ Özel Şartlar bölümüne 6 ncı bent olarak,
• 13 üncü maddesi B/Özel Şartlar bölümüne 9 uncu bent olarak,
• 14 üncü maddesinin B/Özel Şartlar bölümüne 5 nci bent olarak,
• 16 ncı maddesinin B/Özel Şartlar bölümüne,
• 17 inci maddesinin A/Dağıtım Usulü bölümünün 2 inci fıkrasına,
• Ek:1 Geçiş Belgesi Dağıtım Yerlerine,
Yukarıdaki maddelere yapılan ilaveler aşağıda verilmiştir:
• 11. Maddesinin, B/ Özel Şartlar bölümüne 6. bent olarak: Yönergenin 8 inci maddesinin B.1 fıkrasının a, b, c, d, e bendlerinde tanımlanan taşıtlara (, Bulgaristan üzeri tanımlanan Avrupa varış ülke güzergahları dikkate alınarak talep etmeleri halinde Yunanistan ücretli transit geçiş belgesi de tahsis edilir bölümü,
• 13. Maddesi B/ Özel Şartlar bölümüne 9. Bende olarak: Sarp veya Türkgözü veya Gürbulak’tan çıkış yaparak Kazakistan’a veya Kırgızistan’a yük götüren ve dönüşlerinde Rusya’dan dönüş yükü alacağını beyan eden taşıtlara Rusya ikili hak ediş geçiş belgesi, Rusya üzeri dönüş yapacak olanlara ise Rusya transit geçiş belgesi tahsis edilir,
• 14. Maddesinin B/ Özel Şartlar bölümüne 5. Bent olarak: Ukrayna varışlı Ro-Ro hatları kullanarak yurtdışına çıkış yapacak ve dönüşlerinde kara güzergahından ülkeye dönecek olan taşıtlara talep etmeleri halinde Romanya ücretli transit ve Bulgaristan ücretli transit geçiş belgeleri tahsis edilir.
16. Maddesinin B/ Özel Şartlar bölümüne: Madde 16: Romanya, Macaristan, Çek Cumhuriyeti, Fransa, İspanya, Slovak Cumhuriyeti, Polonya, Almanya, İsveç, Norveç, Finlandiya, Danimarka, Belçika, Hollanda, İngiltere, Lüksemburg, İsviçre ve İrlanda ile Ülkemiz Arasında Yapılan Taşımalar:
A-Dağıtım Usulü
1- Temin edilen geçiş belgelerinden, Romanya ve Macaristan ücretsiz geçiş belgeleri ile Belçika hariç, dönemsel kısıtlamaya tabi olmaksızın genel kullanıma açılır.
2- Tek girişli Belçika ve Hollanda geçiş belgelerinin %50’si Ocak ayında, %50’si ise Temmuz ayında genel kullanıma açılır.
B-Özel Şartlar
1- Yukarıdaki ülkelere yük almak üzere boş çıkış yapacak taşıtlara;
- Macaristan ücretsiz ve Romanya ücretsiz geçiş belgeleri,
- Avusturya, İsveç, Fransa, İspanya, Çek Cumhuriyeti ile Slovak Cumhuriyeti geçiş belgeleri tahsis edilmez.
2- Çek Cumhuriyeti geçiş belgelerinden ikili/transit geçiş belgeleri sadece transit taşımalara tahsis edilir.
3-Deniz sınır kapılarından bir ülkeye taşıma yapacak ve dönüş yükünü Slovakya’dan alacak olan firmalara talep etmeleri halinde Slovakya boş giriş/3.ülke geçiş belgesi tahsis edilir.
4- Romanya transit ücretsiz geçiş belgeleri; Romanya’dan transit geçecek taşıtlar için ikişer aylık dönemler halinde kullanıma açılır.
a) Dönem içinde kullanılmayan belgeler sonraki döneme aktarılır. Dönem içinde açılacak belgenin tükenmesi halinde bir sonraki dönemin kotasından belge kullandırılmaz.
b) Yükün cinsine bakılmaksızın fuar, sergi ve ev eşyası taşımaları ile ihraç kaydıyla gönderilen taşıtlara saat ücretli belgeler kullandırılır.
c) Dönem içinde ücretsiz transit geçiş belgelerinin tükendiği tarihten itibaren bir sonraki ücretsiz belge dağıtım dönemine kadar hiçbir nedenle (iadeye alınan belgelerde dahil) ücretsiz belge tahsisi yapılmaz.
5--Macaristan ücretsiz geçiş belgelerinin;
a) % 63’ü Yönergenin 8 inci maddesinin B.1 fıkrasında tanımlanan yaş meyve, sebze, canlı çiçek yüklü taşıtlar ile Sağlık sertifikasında belirli bir sabit sıcaklıkta taşınmasının gerektiği belirtilen bozulabilir gıda maddesi ve benzeri yüklü frigorifik taşıtlara 2’şer aylık partiler halinde tahsis edilir.
b) “% 37’si Macaristan, Çek Cum., Slovakya, Polonya ve Polonya’dan transit geçmek şartıyla İsveç, Norveç, Finlandiya ve Ada Danimarka’ya taşıma yapacak taşıtlara 2’şer aylık partiler halinde tahsis edilir. Ada Danimarka’ya yönelik taşımalarda gümrük beyannamesi ile TIR karnesi manifestosunun 12. Bölümündeki boşaltma gümrük idaresinin Ada Danimarka olarak belirtilmesi zorunludur.
c) Macaristan, Çek Cum., Slovakya, Polonya ve Polonya’dan transit geçmek şartıyla İsveç, Norveç, Finlandiya ve Ada Danimarka’ya parsiyel yük götürecek taşıtların en az 10 ton ( Mobilya ve tekstilde 5 ton) yüklü olması halinde, taşınan yükün cinsine bakılmaksızın Macaristan ücretsiz belgesi verilir.
d) Dönem içinde kullanılmayan belgeler sonraki döneme aktarılacaktır. Dönem içinde bir sonraki dönemin kotasından belge kullandırılmaz.
e) Yukarıda belirtilen (a) ve (b) bendlerindeki taşıma türlerinden birine ayrılan ücretsiz geçiş belgelerinin tükenmesi durumunda bir sonraki ücretsiz belge dağıtım dönemine kadar hiçbir nedenle ( iadeye alınan belgelerde dahil) ücretsiz geçiş belgesi tahsis edilmez.
6-Macaristan tren hattını kullanan taşımacılara, 6 tek yön tren kullanımı karşılığında bir adet Macaristan ücretsiz geçiş belgesi tahsis edilir,
17. Maddesinin A dağıtım usulü bölümünün 2. Fıkrasına:
Fransa çok girişli geçiş belgeleri;
a) Fransa’ya bir önceki yılın ilk 11 ayı içerisinde yapılan toplam sefer sayısının Fransa’ya ait belge sayısına bölünerek çıkan sayıya göre firma sefer sayısı dikkate alınarak Bakanlıkça tahsis edilir.
b) Adına çok girişli belge tahsis edilen firma her bir çok girişli geçiş belgesi ile yıllık olarak en az 12 sefer yapmayı taahhüt etmiş sayılır.
c) Adına çok girişli belge tahsis edilen firmalar, çok girişli geçiş belgesi fotokopilerini ilgili dağıtım bürolarına ibraz ederek Fransa’ya veya Fransa üzerinden transit olarak yapacakları taşımaları GEBOS otomasyon sistemine işletirler.
d) Taahhütünü yerine getirmeyen firmalar bir sonraki yılda Fransa çok girişli geçiş belgesi değerlendirilmesine alınmaz.
e) Belgelerin % 5’lik kısmı, Fransa’ya bir önceki yıl çok girişli geçiş belgesini kullanarak belge başına ortalama en fazla taşıma yapan firmalara Bakanlıkça ödül belgesi olarak tahsis edilir.
• f) Çok girişli geçiş belgeleri ile yapılan taşımalarda TOBB’a ait GEBOS otomasyon sistemi bilgileri esas alınır
• Ek-1 dağıtım belgesi yerlerine:
Ek:1 GEÇİŞ BELGESİ DAĞITIM YERLERİ
DAĞITIMI YAPAN TİCARET ODASI DAĞITIM YAPILAN YERLER DAĞITIMIN YAPILACAĞI TAŞITLAR
AĞRI TİCARET VE SANAYİ ODASI GÜRBULAK Gürbulak’tan çıkış yapacak taşıtlar
Geçiş Belgesi Dağıtım Esasları Yönergesi Ekidir.
ARDAHAN TİCARET VE SANAYİ ODASI TÜRKGÖZÜ Türkgözü’den çıkış yapacak taşıtlar
BERGAMA TİCARET ODASI BERGAMA Dikili Limanı’ndan Ro-Ro gemisi / feribot ile çıkış yapacak taşıtlar
ÇANAKKALE TİCARET VE SANAYİ ODASI ÇANAKKALE ( Kepez) LİMANI İtalya-Brindisi varışlı Ro-Ro gemisi / feribot ile çıkış yapacak taşıtlar
EDİRNE TİCARET
VE SANAYİ ODASI KAPIKULE
Kapıkule'den çıkış yapacak taşıtlar
HAMZABEYLİ Hazmabeyli’den çıkış yapacak taşıtlar
İPSALA İpsala'dan çıkış yapacak araçlar taşıtlar
HOPA TİCARET VE SANAYİ ODASI HOPA Sarp'tan çıkış yapacak taşıtlar
İSTANBUL DENİZ TİCARET ODASI SALI PAZARI Bonus belgeleri kullanacak taşıtlar
HALKALI Ro-La kullanılarak yapılan taşımalar
AMBARLI LİMANI İtalya varış'lı Ro-Ro gemisi ile çıkış yapacak taşıtlar
PENDİK LİMANI İtalya varış'lı Ro-Ro gemisi ile çıkış yapacak taşıtlar
HAYDARPAŞA LİMANI Köstence varışlı Ro-Ro gemisi ile çıkış yapacak taşıtlar
Ukrayna varışlı Ro-Ro gemisi ile çıkış yapacak taşıtlar
İZMİR TİCARET ODASI ÇEŞME LİMANI Yunanistan ve İtalya varışlı Ro-Ro gemisi / feribot ile çıkış yapacak taşıtlar
DİĞER LİMANLAR Kara Ulaştırması Genel Müdürlüğüne yapılacak çalışmalar tamamlandıktan sonra belirlenecektir.
MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI MERSİN LİMANI İtalya varış'lı Ro-Ro gemisi ile çıkış yapacak taşıtlar
RİZE TİCARET VE SANAYİ ODASI
RİZE LİMANI Gürcistan limanları varışlı gemiler ile çıkış yapacak taşıtlar
SAMSUN TİCARET VE SANAYİ ODASI SAMSUN LİMANI Ukrayna ve Rusya Federasyonu limanları varışlı Ro-Ro gemileri ile çıkış yapacak taşıtlar
TRABZON TİCARET VE SANAYİ ODASI TRABZON LİMANI Rusya Federasyonu ve Gürcistan limanları varışlı gemiler ile çıkış yapan taşıtlar
TEKİRDAĞ TİCARET VE SANAYİ ODASI
TEKİRDAĞ LİMANI İtalya varış'lı Ro-Ro gemisi ile çıkış yapacak taşıtlar
Fransa varışlı Ro-Ro gemisi ile çıkış yapacak taşıtlar
Ukrayna varışlı Ro-Ro gemisi ile çıkış yapacak taşıtlar
ZONGULDAK TİCARET VE SANAYİ ODASI ZONGULDAK LİMANI
Ukrayna ve Rusya Federasyonu limanları varışlı Ro-Ro gemileri ile çıkış yapacak taşıtlar
TOBB TRİESTE Trieste varış'lı Ro-Ro gemisi ile çıkış yapacak taşıtlar
Maddeleri eklenmiştir.
• Ek:2 İzlenecek Güzergahlar bölümünde Zonguldak-Samsun çıkışı olarak belirlenen Ukrayna varışlı güzergahlara Haydarpaşa Limanı eklenmiş, Fransa, İspanya, İsviçre, Portekiz varışlı güzergahlara yeni hatlar ilave edilmiştir.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |