Ocak ayında İstanbul’da gerçekleştirilen 2. Türkiye Vinç Sektör Zirvesi’nde alınan karar çerçevesinde 23 Mayıs’ta sektörde ‘Piyasa Gözetim ve Denetim Uygulaması’ başlatılacak. Toplam 300 firmanın 500 müfettişle denetleneceği uygulama, 30 Haziran’a kadar sürecek. Uygulamayı Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Türk Standartları Enstitüsü yürütürken, denetimler sonucunda güvensiz ve uygunsuz vinç ürettiği veya sattığı tespit edilen firmalar ulusal medyada ‘Ben Uygunsuz ve Güvensiz Ürün Ürettim” diye ilan verecek. Yaptırımların arasında; 5 bin ila 50 bin TL arasında para cezası da yer alıyor. Ayrıca firmalar ticaretten men bile edilebilecek.
İstif Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği (İSDER) Genel Sekreteri Faruk Aksoy, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, son yıllarda derneğe sektörün yüzde 40’ına yönelik ‘uygunsuz ürün ürettikleri doğrultusunda’ şikâyetler geldiğini aktardı. Çürük firmalar yüzünden bütün sektörün zan altında kaldığını vurgulayan Aksoy, şunları ifade etti:
“Piyasada kalitesiz, güvensiz, CE standartsız, uygunsuz üretim yapan ve nedenle de haksız rekabet ortamı yaratan firmalarımız var. Bu firmalar maalesef ki; sektörümüzü baltalıyorlar. Ayrıca bu haksızlık hem iç piyasada hem de dış piyasada sektörümüzü olumsuz etkiliyor. Denetimler sektörümüz için Acil Eylem Planı niteliği taşıyor. Özellikle yurtdışına satılan mallarımızın kalitesiz ve uygunsuz olması nedeniyle, mevcut pazarlarımızı da kaybetme riski ile karşı karşıya kalıyoruz. Denetimsiz ve standartsız üretimin artması, özellikle ihracat yaparken ülkemizin imajını riske atan bu tip risklerin ortadan kaldırılmasını gerektiriyor. Türkiye’de yaklaşık 10 bin vinç kullanılıyor. Denetimler; insan salığını ve güvenliğini korumayı, uygunsuz, güvensiz ve kalitesiz ürün üretimini engellemeyi amaçlıyor.”