Engellilere yönelik politikalarının ''yardım'' değil ''hak'' eksenli olduğuna dikkat çekenUlaştırma Bakanı Yıldırım, bu yıl içinde kamu kurum ve kuruluşlarına 38 bin 192 engelli vatandaşımızın işe alımlarının gerçekleştirileceğini” belirtti.
Ulaştırma Bakanlığınca gerçekleştirilen ''Ulaşımda, İletişimde, Hayatın İçerisinde Ben De Varım Projesi'' kapsamında Hilton Otel'de Engellilerin Ulaşım ve İletişimde Karşılaştıkları Sorunlar ve Çözüm Önerileri Sempozyumu düzenlendi. Sempozyuma, Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, projeye destek veren şirket ve kamu kurum kuruluşlarının temsilcileri, sanatçılar, engelliler ile aileleri katıldı.
Ulaştırma Bakanı Yıldırım, buradaki konuşmasına, Yunus Emre'nin ''Gelin tanış olalım, sevelim, sevilelim, bu dünya kimseye kalmaz'' dizeleriyle başladı. Babasının çocuk yaşta geçirdiği kaza sonucu fiziksel engelli olduğunu, ''hayatı boyunca ağzını açmadan dişlerinin arasından beslenmek zorunda kaldığını'' anlatan Yıldırım, buna rağmen mücadeleden vazgeçmediğini, erken yaşta annelerini kaybeden 10 çocuğuna hem anne sevgisi verdiğini hem de topluma faydalı insanlar olarak yetiştirdiğini belirtti. Yıldırım, üniversiteyi tamamladıktan sonra babasını tedavi ettirmek istediğini, ancak onun bunu kabul etmediğini de söyledi. Babasının 10 yıl önce vefat ettiğini bildiren Yıldırım, ''Unutmayalım, engelliler var, engelli olmaya aday olanlar var. Ne olduk demeyelim, ne olacağımızı aklımızdan çıkarmayalım'' diye konuştu.
Engellilerin evlerinde istihdam edilmesine yönelik projede, GSM operatörleri ve Türk Telekom A.Ş'de 110 vatandaşın çalıştığını bildiren Yıldırım, projenin Ankara, İstanbul, İzmir, Erzurum, Erzincan, Diyarbakır ve Uşak'ta yürütüldüğünü bildirdi. Engellilerin ön yargılardan uzak değerlendirilmesi gerektiğine işaret eden Yıldırım, ''Kimimiz engelini gözünde taşırken, kimimiz özünde taşıyor. Eğer biz görme engellileri görüyor, işitme engellileri işitebiliyor, bedensel engellileri dış görünüşlerine göre değerlendirmiyorsak o zaman sorunları çözmüşüz demektir'' diye konuştu.
Sağlıklı bireylerin, engellileri yılın sadece belirli günlerinde anmalarını doğru bulmadığını ifade eden Yıldırım, bu nedenle Bakanlığı bünyesinde engellilere yönelik bir daire başkanlığı kurulduğunu belirtti. Yıldırım, TÜVTURK araç muayene istasyonlarının telefon çağrılarına, trafik kazası sonucu engelli olan 60 kişinin evlerinden yanıt vereceğini, böylece engelli istihdamına katkı sağlanacağını ifade etti. PTT Genel Müdürlüğünün, görme engelli çocukların ders kitaplarını kayıtlı posta gönderisi olarak adreslerine elden teslim edeceğini bildiren Yıldırım, engellilerin refakatçilerinden seyahatlerde alınan ücretlerde indirim yapılmasına yönelik Bakanlar Kurulu Kararnamesinin imzaya açıldığını kaydetti.
Geçen yıl aralık ayından beri PTT merkezlerinde engelli bankolarının yerleştirilmeye başlandığını anlatan Yıldırım, yaklaşık 200 merkezde engelli bankosu bulunduğunu söyledi. Hükümetin engelleri kaldırma aşamasında kararlı bir tutum sergilediğini ifade eden Yıldırım, ''Bu yıl içinde kamu kurum ve kuruluşlarına 38 bin 192 engelli vatandaşımızın işe alımlarını gerçekleştireceğiz'' diye konuştu. Engellilere yönelik politikalarının ''yardım'' değil ''hak'' eksenli olduğuna dikkati çeken Yıldırım, etkinlikte bulunan engellilere hitaben ''Biz sizleri engelli kişiler olarak değil, engeli aşan kişiler olarak görüyoruz. Sizlere acıyarak değil hayranlıkla bakıyoruz'' dedi.