İlk lastik üretimini 1976 yılında yapan ve Abdülkadir Özcan A.Ş. bünyesine geçtiği 2005 yılından bu yana AR-GE ve üretim alanlarındaki dev yatırımlarla kendinden söz ettiren Türkiye’nin lastik devi Petlas, bu günlerde en merak edilen sorulardan birine yanıt veriyor.
Kış lastikleri, 7°C’nin altında istenilen performansı sergiledikleri için yaz döneminde kış lastiklerinin kullanılmasındaki en büyük sorun; fren mesafesinin artması ve aquaplaning (su yastığında kızaklama) hassasiyetidir. Yapılan araştırmalara göre kış lastikleriyle saatte 100 km/h ile giden bir aracın durması için gerekli olan mesafe, yaz lastiklerine nazaran 16 metre daha uzundur. Bu mesafedeki hız, olası bir kaza durumunda bir yayanın hayatını kaybetmesine veya öndeki araca şiddetli bir şekilde çarpmanıza neden olabilir.
Yaz Döneminde Kış Lastiği Kullanılır mı?
Petlas Satış Direktörü Ahmet Candemir, yaz döneminde kış lastiği kullanılır mı, kullanılırsa ne olur? sorusuna şu yanıtları verdi:
“Bu konuda öncelikle şunu belirtmekte yarar var; lastikten tam anlamıyla performans alınması için kış ya da yaz olması fark etmeksizin, “lastik diş derinliği” 4 mm’den az olan tüm lastiklerin değiştirilmesi gerekmektedir. Bu durum aslında yasalarda geçen 1,6 mm derinlik sınırı maddesi nedeniyle çoğu sürücüyü şaşırtmaktadır.
Çoğu kullanıcı kışlık lastiklerini çıkartmak yerine onları yaz döneminde de kullanmayı düşünmektedir. Kış lastikleri, 7°C’nin altında istenilen performansı sergiledikleri için yaz döneminde kış lastiklerinin kullanılmasındaki en büyük sorun; fren mesafesinin artması ve aquaplaning (su yastığında kızaklama) hassasiyetidir. Yapılan araştırmalara göre kış lastikleriyle saatte 100 km/h ile giden bir aracın durması için gerekli olan mesafe, yaz lastiklerine göre ortalama 16 metre daha uzundur. Bu mesafedeki hız, olası bir kaza durumunda bir yayanın hayatını kaybetmesine veya öndeki araca şiddetli bir şekilde çarpmanıza neden olabilir.
Kışlık lastiklerin yazın kullanımındaki bir diğer sakınca da lastik hamurunda kullanılan yumuşak kauçuktur. Bu, her ne kadar lastiğin düşük sıcaklıklarda daha iyi performans sağlamasına yarasa da yükselen sıcaklıkla birlikte lastiğin hızlıca aşınmasına neden olmaktadır. Lastik aşınması yakıt tüketimini artırmaktadır ve siz aracınızı dinamik olarak kullandığınızda bu tüketim daha da artacaktır.
Yaz döneminde kış lastiği kullanılması durumunda yoldan gelen sesler de artacak hatta belirli bir kilometreden sonra rahatsız edici boyutlara (uğultu şeklinde) ulaşacaktır.”
Sürücülere önerilerini sıralayan Petlas Satış Direktörü Ahmet Candemir, güvenlikten bahsedildiği sürece yeni lastiklerin alımı şüphesiz her zaman en doğru çözüm olacaktır dedi. Candemir, “En önemlisi de trafik kurallarına uygun ve hız limitlerine uyarak araç kullanmak çok önemlidir. İyi lastikler sürücünün dikkatinin yerini alamazlar. Herkese güvenli yolculuklar dilerim” diyerek sözlerini tamamladı.