Bakan Ergün, bir televizyon kanalının programında, yerli otomobil çalışmalarına ilişkin soruları yanıtladı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, yerli otomobil konusunda, "sanayicilerimiz artık bu kararı vermelidir" sözünün hatırlatılması üzerine Ergün, iş dünyasının, marka oluşturma ve rekabetin zorluğunu düşünerek, "Nasıl olsa belli markalar Türkiye'yi üretim üssü olarak seçtiler, biz de o markaların ortağı olalım ve markalaşma gibi bir konuya da zaman ayırmadan, kaynak ayırmadan, rekabetin zor şartlarına da girmeden yatırımımızı, ortaklığımızı sürdürelim" gibi bir duruma alıştığını söyledi.
Bunun, işin kolay tarafı olduğunu ancak idealist bir yaklaşım olmadığının altını çizen Ergün, şunları kaydetti:
"Bugün ekonomi içerisinde kar maksimizasyonu veya rekabet şartlarının zorluğunu dikkate alarak alınabilecek kararlar bunlar ama biz sanayicilerimizden gelecek vizyonunu görerek idealist bir yaklaşım da sergilemelerini bekliyoruz. Sadece kar maksimizasyonuyla hareket etmek Türkiye sanayicisine yakışan bir şey olmaz. Türkiye iddialı bir ülkedir. Eğer bu iddialı ülke pozisyonunu sürdürecekse kendisine ait markaları da olmalı. Marka yapabileceğimiz alanlardan bir tanesi de otomotiv sanayidir. Çünkü çok ciddi tecrübemiz var 50 senelik birikimimiz var, teknolojisi var, tasarımı var, Ar-Ge'si var ve üretim gücü, kabiliyeti var. Dünyanın en iyi üretimini yapan ülkelerden bir tanesi biziz. Birçok markanın kusursuz üretimini biz burada gerçekleştiriyoruz. Teknik alt yapımız, bilgimiz her şeyimiz var, sermaye birikimimiz de var, müteşebbislerimiz de var. Ne yok? Marka yapacak bir cesaret, bir idealizm. Biz o idealizmi teşvik etme amacıyla bunu ortaya koyduk ve dedik ki biz sizi her açıdan destekleyeceğiz yeter ki bu idealist yaklaşımı sergileyin."
"En kısa zamanda sektörle de bu konuları paylaşarak bir adım atacağız"
Yerli otomobil üretimi konusunda yeni teşviklerin olup olmadığının sorulması üzerine de Ergün, yatırım teşvikleri konusunda bir problemin olmadığını, otomotiv sektörünün de yatırımdan her türlü desteği aldığını söyledi.
Bakan Nihat Ergün, talep ettikleri şeyin, otomotiv sektörünün markalaşması olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:
"Bir markayı öne çıkartalım. Türkiye'nin önümüzdeki 10 yıl içerisinde dünyada dolaşan bazı küresel markaları olması lazım. Bunlardan bir tanesi de otomobil olmalı. Bunun içinde markalaşma konusunda nasıl bir destek mekanizması oluşturacaksak sektörle belki bu konuda da bir araya geleceğiz. Yani kafamızda bazı düşünceler var ama henüz olgunlaşmamış düşünceler. Sektörün görüş ve düşüncelerini alarak otomotiv konusunda markalaşma adımını atmak... Bu konudaki yatırımla ilgili teşviklerde bir sorun yok. Bunun sürdürülebilirliği ve marka olarak dünya pazarlarına çıkabilirliği konusunda ki destek mekanizmaları neler olabilir? Bunlar üzerinde arkadaşlarla çalışacağız ve en kısa zamanda sektörle de bu konuları paylaşarak bir adım atacağız."
Ergün, "3 gün sürecek Sanayi Şurası'nın sonunda bir müjde gelebilir mi?" sorusunu da "3 günün sonunda gelmese bile ondan sonraki süreçte sektörle markalaşma teşviklerinin neler olabileceğini konuştuktan sonra o adımları kamuoyuyla paylaşırız" şeklinde yanıtladı.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |