Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, 26 Ağustos'ta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katılımıyla hizmete açılacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün geçiş ücretini açıkladı.
Arslan, "İstanbulluların heyecanla beklediği iki yakayı birbirine üçüncü kez bağlayacak Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde geçiş ücreti otomobiller için 3 dolar+KDV olacak" dedi. Dünyanın en geniş köprüsü unvanını alan Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün yüksek mühendislik tasarımıyla teknoloji yoğun inşa edildiğinin altını çizen Arslan, köprünün tabliye genişliği, raylı sistem geçişi ve kule yüksekliğiyle de dünyada tek olduğunu ifade etti.
Bağlantı yolları 2018'de
Arslan , Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü de içeren Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nin devamı olan 169 kilometre uzunluğundaki Kurtköy- Akyazı ve 88 kilometre uzunluğundaki Kınalı-Odayeri kesimlerinde ise çalışmaların başladığını belirtti. Arslan, 2018 sonunda tamamlanması hedeflenen toplam 257 kilometre uzunluğundaki otoyollar ile Kuzey Marmara Otoyolu'nun tamamının hizmete açılacağını bildirdi. Arslan, İstanbulluların heyecanla beklediği köprü iki yakayı birbirine üçüncü kez bağlayacak.
Ağır vasıtalarda geçiş ücreti 15 dolar
3 milyar dolara mal olacak proje bu ay sonu halkın hizmetine sunuluyor. 3. köprü ve otoyol inşaatı tamamlandığında araç başına 3 dolar olmak üzere, her gün 135 bin otomobil geçişi için Hazine garantisi bulunuyor. Ağır vasıtalarda ise bu ücret 15 dolar.
Böylece köprünün günlük geliri en az 405 bin dolar (1.1 milyon TL) olacak.
RAKAMLARLA ÜÇÜNCÜ KÖPRÜ
-Köprüde 4 gidiş, 4 geliş, 2 de toplam 10 demiryolu şeridi bulunuyor.
-Köprünün toplam genişliği 59 metre.
-Köprünün deniz üzerindeki uzunluğu 1408 metre.
-Köprü projesinde 6.500 işçi çalışıyor.
-Köprünün yapımına 29.05.2013 tarihinde başlandı.
-Köprü projesinin toplam maliyeti 3 milyar dolar.
-Kulelerin uzunluğu Avrupa yakasında 322 metre, Asya'da ise 318 metre.
-3. boğaz köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu Projesi'nde inşa edilen yolun uzunluğu toplam 116 kilometre.