Scholz, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), Bosch, Infineon ve NXP'in ortak girişimi olan Avrupa Yarı İletken Üretim Şirketi'nin (ESMC) Almanya'nın doğusundaki Dresden kentinde kuracağı çip üretim tesisinin temel atma töreninde konuştu.
Almanya ve Avrupa'nın diğer bölgelerinde yarı iletken endüstrisine yatırım yapmanın önemli olduğunu vurgulayan Scholz, "Yarı iletkenler 21. yüzyılın yakıtı, petrolüdür." ifadesini kullandı.
Scholz, Almanya'nın iddialı hedeflerinin bulunduğunu dile getirerek, "Lider bir sanayi ülkesi olarak kalmak istiyoruz. Aynı zamanda 2030 yılına kadar enerjimizin yüzde 80'ini yenilenebilir kaynaklardan elde etme yolunda da ilerliyoruz." dedi.
Özellikle Avrupa'nın yarı iletken kapasitesinin artırılmasının önemli olduğunu belirten Scholz , "Bunun nedeni basit. Sürdürülebilir gelecek teknolojileri için yarı iletkenlere bağımlı olduğumuzu tespit ettiğimizde tedarik için dünyanın diğer bölgelerine bağımlı olmamalıyız. Avrupa'da, Almanya'da yarı iletken fabrikalarına ihtiyacımız var." değerlendirmesinde bulundu.
Başbakan Scholz, Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun 2030 yılına kadar küresel yarı iletken üretiminin beşte birinin Avrupa'da gerçekleşmesi hedefini belirlediğine işaret ederek, Alman hükümetinin bunu desteklediğini kaydetti.
Scholz, "Bu ve diğer pek çok projeyle stratejik açıdan önem taşıyan yarı iletken sektöründe Avrupa'nın egemenliğine belirleyici bir katkıda bulunuyoruz." şeklinde konuştu.
Öte yandan Alman hükümeti, yeni çip üretim tesisi kurulumuna 5 milyar avroluk kamu desteği sağlayacak. AB, bu desteği AB kamu destek kurallarıyla uyumlu bularak onayladığını duyurdu.
Tesiste üretime 2027'de başlanması hedefleniyor.
Peki yarı iletken nedir?
Yarı iletken, elektriksel iletkenlik açısından iletkenler ve yalıtkanlar arasında yer alan bir malzemedir. Yani, yarı iletkenler, belirli koşullar altında elektriği iletebilir, ancak normal şartlarda elektrik akımını iletmezler.
Yarı iletken malzemeler, genellikle silikon gibi maddelerdir. Bu malzemeler, elektronik cihazların temel yapı taşlarıdır ve transistörler, diyotlar, entegre devreler gibi birçok elektronik bileşende kullanılır. Yarı iletkenler, sıcaklık, ışık veya elektrik alanı gibi dış etkenlere karşı duyarlıdırlar ve bu etkenlerle iletkenlik özellikleri değişebilir.
Yarı iletkenlerin en önemli özelliklerinden biri, dışarıdan enerji verilmesi durumunda elektronların serbest hale gelerek elektrik akımını iletebilmesidir. Bu özellik, modern elektronik cihazların çalışmasını mümkün kılar.
Özetle, yarı iletkenler, hem iletken hem de yalıtkan özellikler gösteren malzemelerdir ve günümüzdeki elektronik teknolojisinin temelini oluştururlar.
kaynak: habertürk
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |