Hükümet, önümüzdeki 3 yıl oyunca uygulanacak ekonomi politikalarına tam şeklini verdi. Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Orta Vadeli Program'ı açıklıyor.
Şimşek'in programla ilgili açıklamalarından öne çıkan ifadeler şunlar:
-Gelişmiş ülkelerde bir ayrışma söz konusu ABD'de bir faiz artışı söz konusu, ancak Avrupa ve Japonya'da teşvik programları devam ediyor.
-Küresel büyüme kriz öncesi seviyelerin altında, toparlanma yavaş olacaktır. Küresel büyümeye gelişmekte olan ülkelerin katkısı güçlü olmakla birlikte yavaşlamaktadır. Dünya ticaret hacminde bir miktar toparlanma öngörülüyor.
-Önümüzdeki 3 yılda gelişen ülkelerin küresel büyümeye katkısı azalacak. ABD'de büyüme nispeten güçlü seyrediyor fakat Euro Bölgesi henüz toparlanma sürecinde olmakla birlikte büyüme göreceli olarak zayıf seyrediyor. Gelişmekte olan ülkelerdeki yavaşlama çok önemli bir husustur, yavaşlama ile birlikte risk iştahı azalmaktadır.
-Jeopolitik gerginlikler ve bölgedeki siyasi belirsizlikler riskleri artırıyor.
-Senkronize bir faiz artışının olmaması olumlu bir gelişme.
-Düşük emtia fiyatları Türkiye için avantaj, ancak üretici ülkelerdeki sorunlara bizi dolaylı olarak etkiliyor. Emtia ihraç eden ülkelerdeki talep düşüşü bizi dolaylı olarak etkiliyor. Gelişmekte olan ülkelere yönelik sermaye akımlarında ciddi bir yavaşlama var, bu da bütün ülkeleri etkiliyor. Çin ve Hindistan hariç gelişmekte olan ülkelerde büyüme oranları kriz öncesi dönemin oldukça altındadır, önümüzdeki 3 yılda ortalama yüzde 3,5 olacaktır.
-Gelişmekte olan ülkelerdeki azalmayla beraber risk iştahı azalmaktadır. Önümüzdeki 3 yılda gelişen ülkelerin küresel büyümeye katkısı azalacak.
-ECB politikalarıyla Euro Bölgesi'nde toparlanma hızlanacak.
-OVP'nin amacı kapsayıcı ve sürdürülebilir büyümeyi artırmak, enflasyonu düşürmektir. OVP'nin temel amaçlardan biri cari açıktaki azalma eğilimini korumaktır.
'2015'TE YÜZDE 4, 2016'DA YÜZDE 4.5 BÜYÜME ÖNGÖRÜYORUZ'
-TL'deki değer kaybı önemli boyutlardadır ama benzer ülkelerde çıkış çok daha fazladır.
-OVP'de enflasyonu tekrar yüzde 5-7 aralığına ve yüzde 5'e düşürmeye yönelik çok ciddi bir çaba içerisine gireceğiz. OVP'den enflasyonu aşağı çekecek, verimliliği artıracak, işin yapısal kısmına odaklanacağız. OVP'nin temel amaçlarından biri cari açıktaki düşüş trendini korumak. OVP'de kapsayıcı, sürdürülebilir ve yüksek bir büyümeden bahsediyoruz. OVP'de bir takım temel varsayımlarımız var, belirsizlik ortamının azalacağını, küresel büyümenin tedrici olarak artması, ticaret ortaklarımızın ılımlı büyümesi.
-Jeopolitik risklerin azalmasını bekliyoruz. Finansal piyasalarda dalga boylarının bir miktar düşeceğini öngörüyoruz. Fed'in faiz artırımlarının tedrici olacağını, atacağı adımların Türkiye'ye yansımalarının sınırlı kalabileceğini öngörüyoruz.
-Büyümenin finansmanında yurt içi tasarruflar ön plana çıkacak. Dış ticaret hadlerinde belirli bir iyileşme öngörüyoruz. 2015 yılında büyümenin yüzde 4 olacağını öngörüyoruz. 2016 yılında büyüme yüzde 4,5'e ulaşacak. 2016'da gelirler politikasıyla yurt içi talepte bir canlanma olacaktır, dış talepte bir iyileşme öngörüyoruz. 2017 ve 2018 yıllarında yüzde 5 büyüme hedefliyoruz.
CARİ AÇIK/ GSYH 2015'TE YÜZDE 4.4'E DÜŞECEK
-Özel kesim yatırımları ve yapısal reformlardan kaynaklanan verimlilik artışı bekliyoruz. Yüzde 5 büyümeye yatırımlar ve verimlilikle ulaşmayı bekliyoruz.
-Cari açık/GSYH'nin 2015'te yüzde 4,4'e düşeceğini bekliyoruz. Cari açığın bu dönemde daha da düşeceğini, 2018 yılında yüzde 3,5'lik daha sürdürülebilir bir düzeye ulaşacağını öngörüyoruz. İhracat ve yurt dışı üretiminin ithalata bağımlılığını azaltıyoruz. Hizmet gelirlerini artırıcı daha kapsamlı bir stratejimiz var. Cari açık/GSYH'nin 2016'da yüzde 3,9, 2017'de yüzde 3,7, 2018'de yüzde 3,5 olmasını öngörüyoruz.
YURT İÇİ TASARRUF ORANI 2018'DE YÜZDE 18'E ULAŞACAK
-Yurt içi tasarruf oranının 2018 yılında yaklaşık yüzde 18'e ulaşacağını öngörüyoruz. İşsizlik oranı nispeten yüksek seyrediyor, fakat önümüzdeki dönemde işsizliğin azalma eğilimine gireceğini öngörüyoruz. İşgücüne katılım ve istihdam oranının sırasıyla 1,3 ve 1,1 puan artmasını öngörüyoruz.
İŞTE ENFLASYON ve İŞSİZLİK ORANTIL BEKLENTİLERİ...
- İşsizlik oranının OVP dönem sonunda yüzde 9,6'ya düşmesini öngörüyoruz. Enflasyonun önümüzdeki dönemde tekrar yüzde 5'e doğru inmesi için ne gerekiyorsa yapacağız. Enflasyonda biz yapısal reform ayağına odaklanacağız. Enflasyonun bu yıl yüzde 7,5, 2017'de yüzde 6 ve 2018'de yüzde 5 olmasını bekliyoruz.
-Merkezi yönetim bütçe açığı beklentisi 2016'da yüzde 1,3 seviyesine çıkmıştır, bunda vaatlerimizin bir miktar etkisi olmuştur. Bütçe açığı/GSYH'nin 2016'da yüzde 1,3, 2017'de yüzde 1,0, 2018'de yüzde 0,8 olmasını hedefliyoruz.
-Önümüzdeki dönemde çok ciddi bir reform programının uygulanması sözkonusu. Program dönemi sonunda program tanımlı faiz dışı fazlanın yüzde 1'e çıkmasını öngörüyoruz.
AR-GE PAKEYİ YAKINDA MECLİSE GİDECEK
-2015 yılında kamu kesiminde dengeyi elde ettik. 2016'da kamu dengesi/GSYH yüzde 0,1, 2017'de yüzde 0,5, 2018'de yüzde 1,0 bekleniyor.
-2016 eylem planının temel amacı güçlü ve sürdürülebilir büyüme, yüksek gelir seviyesine ulaşılabilmesi. Reform programının esas amacı Türkiye'yi sınıf atlatmaktır. AR-GE paketi yakında meclise gidecek.
(MİLLİYET)