İstanbul Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü yetkilileri ile İTO’nun ilgili Komite ve Meclis Üyelerinin de yer aldığı toplantının oturum başkanlığını İstanbul Ticaret Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nihat Alayoğlu gerçekleştirdi.
Toplantının açılışında konuşan İTO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Develioğlu, dış ticaret işlemlerini her alanda kolaylaştırmak için bilgilenmek gerektiğini belirterek, ”Maliyetlerde 5-10 centlerin, yarım saatlerin önem kazandığı günümüzde gereksiz zaman ve para kayıplarının önüne geçmemiz lazım” dedi.
6 İLDE LABORATUVAR
Günümüzde gümrük tahlil laboratuvarlarının Türkiye genelinde 6 ilde faaliyette bulunduğunu dile getiren Develioğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bunlar da ihtiyaçlar doğrultusunda yeniden yapılandırıldı. 16 Mart 2009 tarihinde yeni haliyle hizmete açılmış olan İstanbul Gümrük ve Muhafaza Başmüdürlüğü Gümrük laboratuvarı, bugün çok geniş konularda hizmet veren bir yapıya dönüştürüldü. Hizmet sektörü hariç olmak üzere başta gıda, tekstil, kağıt, matbaa, kimya, petrol, plastik ürünleri ile ilgili gerekli incelemeler yapılarak ithalatın gerçekleştirilmesini sağlayan bu laboratuvarların, firmalar açısından oldukça önemli olduğu aşikar.”
YILDA 55 BİN NUMUNE
Başbakanlık Gümrük Müsteşarlığı İstanbul Bölge Laboratuvarı Yüksek Kimya Mühendisi Laboratuvar Şube Müdürü Yaşar Çiftçi de, Haziran 2011 tarihi itibariyle 2 bin 267 adet beyannamenin muhalif olarak sonuçlandığını, bunun da toplam işlem gören beyannamenin yüzde 17.3’üne tekabül ettiğini belirtti. Çiftçi, şu bilgileri aktardı: “Laboratuvara gelen yıllık 55 bin adet numune üzerinde ortalama 4 analiz yapıldığı göz önüne alındığında, yapılan analiz miktarı yılda 220 bin, ayda 18 bin 333, günde 917 demektir. Bunun da mevcut 20 kimyager tarafından yapıldığı varsayılırsa bir gümrük kimyageri kabaca günde 40-45 adet analiz yapmaktadır. Laboratuvar işleyişine esas teşkil eden yazılım sistemi çalışmaları Müsteşarlığımızca devam etmektedir.”