HANGİ ARAÇLARIN MTV BORÇLARI SİLİNECEK?
Motorlu Taşıtlar Vergisi Affı yürürlüğe girdi. Af kapsamında belirlenen niteliklerdeki araçların Motorlu Taşıtlar Vergileri silinecek. Sizin aracınız bu affa dahil mi?
5838 sayılı Kanun (Geçici 2. madde) ve bu kanunda değişiklik yapan 6009 sayılı Kanun (Geçici 5. madde) ile yasal dayanağı oluşturulan, 33 ve 36 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliğleri ile de idari düzenlemesi yapılan Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) Affı kimler için geçerli ve yararlanmak için neler yapmanız gerekiyor?
MTV AFFINDAN HANGİ ARAÇLAR YARARLANACAK?
Yürürlüğe giren yeni düzenleme ile MTV affından yararlanacak araçlar dört ana grupta değerlendiriliyor. Buna göre uygulamadan yararlanarak MTV borçları silinecek araçlar şöyle;
1- Hurdaya ayrılan 1985 model ve daha yaşlı araçlar
2- Mevcut olmayan veya taşıt niteliğini kaybeden 1998 ve daha yaşlı araçlar
3- 05.07.2003 tarihinden önce çalınan araçlar
4- 25.05.1997 tarihinden önce noter senediyle satılıp kayıt ve tescil kaydı değiştirilmeyen araçlar
1985 VE DAHA ESKİ MODEL ARAÇLARIN HURDAYA AYRILARAK TESLİMİNDE SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?
Model yılı 1985 ve daha eski olan; otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtı, panelvan, otobüs, minibüs, kamyon, kamyonet, TIR çekicisi, motorlu karavan, motosiklet ve benzerleri bedelsiz olarak İl Özel İdaresine teslim edilerek uygulamadan yararlanabiliyorlar. Azami ağırlığı 3,5 tonun üzerindeki kamyon, tanker ve TIR çekicileri ile sürücü dahil 16 ve daha fazla koltuklu otobüsler ise MKEK Hurda Müdürlüğüne, teslim edilmek suretiyle uygulamadan yararlanılabiliyorlar.
Mülkiyeti muhafaza, rehin, haciz konulmuş araçların uygulamadan yararlanabilmesi için bunların kaldırılması gerekiyor. (Vergi ve benzeri kamu alacakları için 6183 sayılı Kanuna göre konulan hacizler hariç). Bu durumda bir dilekçe ile trafik tescil kuruluşuna başvurularak belge alınması gerekiyor. Bu kapsamdaki işlemlerde “Temiz Kağıdı” aranmıyor. Trafikten alınan yazıyla birlikte bir dilekçeyle herhangi bir il özel idaresine başvurularak 31.12.2011 tarihine kadar araç bedelsiz teslim edilebiliyor. İl özel idaresince düzenlenecek teslim tutanağı ve bir dilekçeyle trafik tescil kuruluşuna başvurularak aracın hurdaya ayırması işlemi tamamlanmış oluyor.
Noter satış senediyle veya kamu kurumlarından satın alınmış ancak kayıt ve tescil edilmemiş araçlar için noter senedi veya kamu kurumunun satış belgesi ibraz edilerek ikametgah veya işyerinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşuna başvuruluyor ve önce tescil, sonra hurdaya ayırma işlemi yapılıyor.
Araçlarını Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Hurda Müdürlüklerine teslim edecek olanlar bir dilekçe ile herhangi bir trafik tescil kuruluşuna (6183 sayılı Kanuna göre haciz şerhi bulunanlar tescilli olunan trafik bürosuna veya aracı teslim edecekleri hurda işletmesinin bulunduğu yer tescil bürosuna) başvurarak hurdaya ayırma işlemini gerçekleştiriyorlar.
Trafikten alınan yazıyla birlikte bir dilekçeyle araçlar; Ulaştırma Bakanlığınca belirlenen takvime göre 31.12.2011 tarihine kadar MKEK Kırıkkale, İzmir (Aliağa) veya Kocaeli (Seymen) Hurda Müdürlüğüne teslim edilebiliyorlar. Bu kapsamda hurdaya çıkarılan araçlarla ilgili olarak 31.12.2011 tarihine kadar tahakkuk edip ödenmemiş olan motorlu taşıtlar vergisi, gecikme zammı, gecikme faizi ve cezaları ile 28.2.2009 tarihine kadar plakaya kesilmiş olan cezalar da siliniyor.
31.12.2011 tarihine kadar aracı hurdaya ayrılıp teslim etmeyenler bu uygulamadan yararlanamaz.
YOKOLAN VEYA TAŞIT NİTELİĞİNİ KAYBEDEN 1998 VE DAHA ESKİ MODEL ARAÇLARIN TESCİL KAYDININ SİLİNMESİNDE SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?
Yok olduğu veya taşıt niteliğini kaybettiği mahkeme kararı, itfaiye, polis, jandarma tespit tutanağıyla; yurt dışına çıkıp orada çalınma, yok olma, taşıt niteliğini kaybetme gibi nedenlerle geri gelmediği Dışişleri Bakanlığı veya gümrük idaresi yazısıyla ispat edilen veya 01.01.2005’ten itibaren trafik cezası kesilmemiş, sigorta yaptırılmamış, araçta, tescil belgesinde veya sahibinin adres bilgilerinde değişiklik yapılmamış, yaralamalı veya ölümlü kazaya karışmamış, sürücü belgesine ceza kesilmemiş olması nedeniyle yok olduğu ya da taşıt niteliğini kaybettiği kanaatine varılan 1998 ve daha eski model araçlar, birikmiş MTV borçlarının (asıllarının) dörtte birini ödenmek suretiyle hurdaya ayrılabiliyorlar.
Bu amaçla aracın tescil kaydının bulunduğu trafik tescil kuruluşuna bir dilekçe ve ilgili belgelerle birlikte başvurularak alınan yazının ekleneceği bir dilekçeyle MTV yönünden bağlı olunan vergi dairesine başvuruluyor.
Ödeme süresi gelmiş ve geçmiş olan motorlu taşıtlar vergisi toplamının dörtte birinin 31.12.2011 tarihine kadar ödenmesi gerekiyor. Ödemenin yapılması ile Vergi dairesi ödeme yapılan araçları üç gün içinde trafik tescil kuruluşuna bildirerek, temiz kağıdı aranmadan trafik tescil kaydı silinir. Kaydı silinen araçla ilgili MTV’nin dörtte üçü, gecikme zammı, faizi, cezası siliniyor, vergi borçlarıyla ilgili 6183 sayılı Kanuna göre konulan hacizler de kaldırılıyor.
Kaydı silinen aracın daha sonra bulunması veya var olduğunun tespiti halinde, alınmayan vergi, ceza, zam ve faizler toplamı taşıtın bulunduğu veya tespit edildiği yılın ocak ayı itibariyle MTV olarak istenir.
05.07.2003 TARİHİNDEN ÖNCE ÇALINMIŞ OLAN ARAÇLAR İÇİN SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?
Vergi dairesi kayıtlarında 05.07.2003 tarihinden önce çalındığına veya trafikten çekildiğine dair kayıt bulunan araçlarla ilgili süreçte başvuruya gerek kalmıyor. Buna göre çalınma tarihinden veya trafikten çekilme tarihinden 05.07.2003 tarihine kadar tahakkuk etmiş, 01.07.2010 tarihi itibariyle ödenmemiş olan motorlu taşıtlar vergisi ile bu vergiye ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ile plakaya kesilen trafik idari para cezaları, mükellefin başvurusuna gerek olmadan vergi dairesince siliniyor.
05.07.2003 tarihinden önce trafikten çekme belgesi alınan taşıtlar için 01.07.2010 tarihinden önce ödenmiş olan MTV ile buna ilişkin gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları ile idari para cezaları red ve iade edilmez.
25.05.1997 TARİHİNE KADAR NOTER SENEDİYLE SATILIP TESCİL KAYDI DEĞİŞTİRİLMEYEN ARAÇLAR İÇİN SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?
25.05.1997 tarihinden önce noter satış senediyle satılan, ancak alıcının kendi üzerine kayıt ve tescil ettirmediği araçlardan kaynaklanan MTV borcu satıcının başvurusu ile siliniyor. Buna göre satıcılar adına tahakkuk eden motorlu taşıtlar vergileri, gecikme zamları, gecikme faizleri ve vergi cezaları ile 31.12.2003 tarihine kadar plakaya kesilen idari para cezaları, 28.02.2009 tarihinden sonra satıcının ilgili trafik tescil kuruluşuna başvurması üzerine (alıcı adına tescil yapılıp) siliniyor.
01.07.2010 tarihinden önce ödenmiş olan motorlu taşıtlar vergisi ile buna ilişkin gecikme zamları, gecikme faizleri, vergi cezaları ve idari para cezaları red ve iade edilmez.