After market sektörünün önemli oyuncularından İnci Akü, “Avrupa ve Gelişmekte Olan Ülkelerde Aftermarket Sektöründeki Trend ve Gelişmeler” başlıklı panelde söz aldı. İnci Akü Satış ve Pazarlamadan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kadir Kaymakçı konuşmasında hem Avrupa pazarını hem de gelişmekte olan ülkeleri ele aldı.
Satış sonrası pazarında hizmet gösteren kurumları, uluslararası uzman ve yöneticileri bir araya getiren ve “Küresel Otomotiv Aftermarket Sektöründeki Mevcut Trend ve Gelişmeler”, “Otomotiv Aftermarket Sektöründeki Fırsat ve Tehditler”, “Avrupa ve Gelişmekte Olan Ülkelerde Aftermarket Sektöründeki Trend ve Gelişmeler” konularının ele alındığı “IV. After Market Konferansı” 30 Mayıs 2013 tarihinde The Green Park Hotel Pendik’de düzenlendi. Panelde İnci Akü Satış ve Pazarlamadan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kadir Kaymakçı konuşma yaptı.
İnci Akü Satış ve Pazarlamadan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kadir Kaymakçı yaptığı konuşmada “Sektörde 29. yılını kutlayan İnci Akü firması olarak gerek yürüttüğümüz mevcut çalışmalar gerekse Ar-Ge yatırımlarımızla geleceğin enerji depolama çözümlerini geliştirmek için çalışıyoruz. Otomotiv yenileme pazarı olarak da anılan satış sonrası piyasası dünyada ve Türkiye’de önemli bir değişim sürecinden geçiyor. Artık araç ve komponent üreticilerinin önemli öncelikleri arasında yakıt ekonomisini sağlayabilmek, emisyon oranlarını dengelemek geliyor. Ürünlerin kalitesi artarken bakım frekansları azalıyor. Araçların donanımları gelişiyor, bakım ve parçalar mekanik ve elektrikten mekatroniğe kayıyor. Sensör, elektronik parçalar gibi yedek parçaların da pazarı büyüyor” dedi.
Konuşmasında gelişmekte olan pazarları da değerlendiren Kaymakçı, “Aftermarket pazarında Rusya, Çin ve Hindistan önemli pazarlar olarak yerini koruyor. Yaklaşık 700 milyar dolar büyüklüğünde olduğu tahmin edilen dünya otomotiv yenileme pazarında büyümeye devam ederken pazarda Doğu Avrupa, Rusya, Çin ve Hindistan’ın toplam payının yüzde 20’nin üzerinde seyrettiğini belirtmek isterim. Bu sektördeki faaliyetleri açısından gelişmekte olan ülkeler arasında Ortadoğu ve Afrika’yı da örnek gösterebiliriz. Bu iki bölge de gelişmekte olan pazarlar olmakla birlikte siyasi-politik dalgalanmaları sebebiyle bu ülkelerde ticaret yapmak çok da kolay olmuyor. Ticaret potansiyelini gören akü üreticileri bu pazarlara yönelmiş durumda. Bu sebeple Ortadoğu ve Afrika’daki rekabet giderek artıyor. Bu ülkelerdeki yüksek gümrük vergisi, ihracat yapan firmalar için bir engel oluşturuyor. Tedarik zincirindeki daralmalar bu ülkeler için de söz konusu” dedi.