Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği LASİD, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yayınlanan yeni genelgeyle yapılan değişikliklere dikkat çekti. Buna göre; kış lastiği yeniden tanımlandı, ticari araçlarda tüm lastikler için 4 mm diş derinliği aranacak. Römorklarda ise kış lastiği zorunlu olmayacak. Binek otomobiller bu kış da "kış lastiği takma zorunluluğu" kapsamına alınmadı.
Kış lastiği genelgesi yeniden düzenlenerek 10 Kasım 2014 tarihinde yayınlandı. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yayınlanan 2014/KDGM-09/DENETİM NUMARALI bu son genelge ile 2012 yılında yayınlanan genelgenin bazı maddeleri değiştirildi;
Lastik Sanayici ve İthalatçıları Derneği LASİD’den bildirildiğine göre yeni genelgede otomobiller bu kış da zorunluluk kapsamına alınmadı. LASİD Genel Sekreteri Bahadır Ünsal, 10 Kasım 2014 tarihinde yürürlüğe giren genelgede öne çıkan değişiklikleri şöyle değerlendirdi:
- Yenilenen genelgede kış lastiği tanımı yeniden yapıldı. Buna göre eski genelgenin 1/a şıkkında lastiklerin kış lastiği olduğunun anlaşılması için kullanılan M+S işareti ile birlikte, ‘’ve/veya kar tanesi (snowflake) işareti"nin bulunması da yeterli olacak. Ayrıca buzlu zeminlerde kulanılabilen çivili lastikler de kış lastiği yerine geçecek.
- Kamyonet, minibüs ve "A" türü yetki belgelerine kayıtlı otomobillerin tüm lastiklerinin kış lastiği olması zorunludur.
- Kamyon, çekici, tanker, otobüs, minibüs, otomobil ve kamyonet türü araçların lastiklerinin yanağında;
- (M+S) işareti veya
- (M+S) işareti ile birlikte kar tanesi (snowflake) işareti veya
- Sadece kar tanesi (snowflake) işareti aranacaktır.
- Değişikliklerin en önemlisi ise kamyon, çekici, tanker, otobüs, yarı römork ve römork türü araçlarda lastik diş derinliğinin en az 4 mm olması zorunluluğudur.
- Diğer önemli değişiklik ise, "yarı römork ve römorkların frenleme tertibatı bulunan dingilleri üzerindeki tüm lastiklerin kış lastiği olması" zorunluluğunun kaldırılmış olmasıdır.
519 TL CEZA KESİLECEK, ARAÇ LASTİK DEĞİŞİMİNE GÖNDERİLECEK
LASİD Genel Sekreteri Bahadır Ünsal, Bakanlık yetkililerince yapılacak yol kenarı denetlemeleri ile ilgili olarak yeni genelgenin koyduğu kuralı şöyle anlattı: ‘’Yol kenarı denetlemelerinde denetçiler, kurallara uygun olmayan araçlara bir idari para cezası karar tutanağı ile ceza kesecek ve araç; denetimle görevli olanlar tarafından lastik değiştirebileceği en yakın yerleşim birimine gönderilecek, yerleşim yerinin adı idari para cezası karar tutanağı üzerinde belirtilecektir.’’