“Kotasız Avrupa” sloganıyla 23 Nisan 2009 tarihinde verilecek startla, Brüksel’de başlayacak olan bilgilendirme kampanyası daha sonraki tarihlerde Münih, Londra gibi birçok şehirde devam edecek. UND Başkanı Tamer Dinçşahin, “Uygulanan kotalar, AB’nin gümrük birliği ruhuna aykırı. Uğradığımız haksızlığı, hem sivil kuruluşlara, hem de AB yetkililerine anlatacağız. Biz, kotalardan arınmış bir Avrupa istiyoruz” dedi.
Nisan-Aralık tarihleri için planlanan seri toplantılarda, Türk taşımacılara uygulanan kotaların gümrük birliğinin, “malların serbest dolaşım hakkı” ilkesini engellediğini vurgulayan UND Başkanı Tamer Dinçşahin, “Uygulanmakta olan kota sistemi, Türkiye’nin ihracatını taşımaya yetmiyor. Taşımacılığın tamamen libere edilerek, kota uygulamasının tümüyle kaldırılmasını talep ediyoruz” dedi.
Bu haksız uygulamayla, Türk ihraç ürünlerinin Gümrük Birliği Anlaşması’na aykırı olarak, AB pazarlarına girmesinin engellendiğini savunan Tamer Dinçşahin, “Ticari faaliyetlerimiz dolaylı yollardan engelleniyor. Gümrük Birliği Anlaşması’nın ruhuna aykırı olan bu uygulamayı adli makamlara taşıdık. Yargı süreci işliyor. Ancak bu yeterli değil. Biz uğradığımız haksızlığı, Avrupa’nın önemli merkezlerinde, devlet yetkililerine ve mesleki örgütlere de anlatmak istiyoruz. Yıllar önce uygulamaya konulan kota sistemi, artık büyüyen ihracatımızı taşımaya yetmiyor” dedi.
Türk ekonomisinin Avrupa ile entegre bir yapıya sahip olduğuna dikkat çeken Tamer Dinçşahin, otomotiv, kimya ve tekstil başta olmak üzere bir çok sektörde Avrupalı firmaların yer aldığını kaydederek, “Birçok sektörde Avrupalı firmalar var. Avrupa’ya bu firmaların ürünleri de taşınıyor. Dolayısıyla, TIR’ların geçişi engellenirken, Avrupalı firmaların malları da engellenmiş oluyor” diye konuştu.
Bilindiği gibi, Türkiye, Avrupa Birliği ile 1995 yılında anlaşma imzalayarak, AB Gümrük Birliği’ne dahil oldu. Anlaşmaya göre, Türk ve AB ülkelerine ait mallar, serbest dolaşım hakkı elde etti ve gümrük birliğine dahil ülkeler içinde serbestçe satılabilecek. Ancak, AB ülkelerine ait mallar Türkiye’de serbestçe satılabilirken, Türk malları, TIR’lara uygulanan taşıma kotaları nedeniyle, serbest dolaşım hakkından yararlanamıyor.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |