Lassa kullanıcısı traktör sahiplerinin %90’ı lastiğinden memnun
Lassa’nın yaptırdığı araştırmaya göre; markanın ürününü deneyen traktör sahiplerinin %90’ı Lassa kullanmaktan memnuniyet duyuyor. Çiftçilere sağlam ve toprağı koruyan lastik sağlamanın ötesinde değer sunma amacıyla da çalışan Lassa, 2013 yılından bu yana “Tarım Sağlamsa, Gelecek Sağlam” projesini yürütüyor. Proje kapsamında tarım araçlarına emniyetli sürüş için reflektör montajı yapılıyor ve aynı zamanda ziraat mühendisleri çiftçilere iyi tarım uygulamaları hakkında danışmanlık sağlıyor. Lassa, projenin bu yılki ilk ayağında 11 ilde 1527 çiftçiye ulaştı.
Tarım Sağlamsa, Gelecek Sağlam adı altında çiftçilere yönelik yol güvenliği ve sürdürülebilir tarım konularında bilinçlendirme çalışmalarını sürdüren Lassa, gerçekleştirdiği araştırmayla çiftçilerin lastikten beklentilerine ışık tutuyor.
Lassa’nın bağımsız araştırma şirketi IPSOS’a yaptırdığı ankete göre, araştırmaya katılan ve Lassa kullanan çiftçilerin %90’ı lastiklerinin performansından memnun, %84’ü ise Lassa’yı çevresine tavsiye edeceğini söylüyor. Çiftçilerle yapılan görüşmelerde ideal lastik “sağlam, dayanıklı ve toprağı koruyan” olarak tanımlanıyor.
Lassa, 2013 yılından bu yana sürdürdüğü “Tarım Sağlamsa, Gelecek Sağlam” projesi ile çiftçilere değer sağlamak üzere çalışıyor. Proje kapsamında markanın uzman ekipleri il il gezerek emniyetli sürüş için tarım araçlarına reflektör montajı yapıyor. Lassa, bu sayede römorkların karanlıkta fark edilmemesi nedeniyle yaşanan kazaların önüne geçmeyi hedefliyor. Aynı zamanda Lassa ekipleri içerisinde yer alan ziraat mühendisleri çiftçilere iyi tarım uygulamaları hakkında danışmanlık sağlıyor. Çiftçilerin yanlış uygulamalar nedeniyle yaşadıkları sorunları aşmayı amaçlayan ziraat mühendisleri sürdürülebilir tarım, organik tarım, devlet teşvikleri gibi pek çok alanda çiftçilere bilgi ve çözüm sunuyor.
Projenin bu yılki ilk ayağında 11 ilde 1527 çiftçiye ulaşan Lassa yıl sonuna dek 21 şehirde, 164 köyde 3.000’den fazla çiftçiye ulaşmayı hedefliyor.
Çiftçiler için ideal lastik “sağlam” olmalı
Lassa, tarıma destek sağlamak üzere yaptığı çalışmaları geliştirmek üzere IPSOS ile birlikte çiftçilerin ihtiyaçlarını daha iyi anlamak üzere 405 traktör sahibine yönelik bir araştırma gerçekleştirdi.
IPSOS’un 11 ilde yürüttüğü araştırmaya göre; yaş ortalaması 45 olan çiftçilerin %89’u evli ve ortalama 3 çocuk sahibi. Çiftçiler gelirlerinin yarısını üretimi sürdürmeye harcıyor; en büyük gider kalemleri arasında yakıt, gübre-ilaç ve tohum bulunuyor. Traktör lastikleri ise yıllık giderin %5’ini oluşturuyor. Çiftçilerin yüzde 85’i 1 traktör sahibiyken, yüzde 11’i ise 2 traktör sahibi. Çiftçiler yıllık ortalama 679 saat traktör kullanırken, traktörlerine takılı römorklarıyla ortalama 3.355 kg yük taşıyorlar.
Çiftçilerin %69’u ideal lastiği “sağlam ve zor arazi şartlarına dayanıklı olmalıdır” şeklinde tanımlıyor. Sağlamlık %58 gibi yüksek bir oranla birinci sıradayken bunu %15 ile emniyet ve %11 ile zor arazi şartlarına dayanıklılık takip ediyor. Çiftçilerin yaklaşık yarısı lastik yenileme nedeni olarak lastiğin işlerinin aşınmasına ve ikinci neden olarak da kesik ya da anız sebebiyle lastiğin hasar görmesine işaret ediyor.
Lastik performansında dayanıklılık ve yakıt tüketimi temel kriterler olarak görülüyor. En fazla tercih edilen traktör lastikleri ise %80 ile Türk markaları. Lassa, bilinirliği en güçlü marka olmakla beraber aynı zamanda araştırmaya katılan traktör sahipleri tarafından şimdiye kadar en fazla denenmiş marka.
Lassa’yı denemiş anket katılımcılarının %84’ü, bu markayı arkadaşına, çevresine tavsiye edeceğini belirtiyor. Lassa’yı denemiş her 10 kişiden 9’u Lassa’dan memnun kaldığını ifade ediyor.
Araştırma sonuçlarını Ar-Ge, üretim, servis ve danışmanlık çalışmalarına da yansıtan Lassa, tarımda verimliliği artırmak için tarım lastiklerinin kullanım amacına uygunluğu, sağlamlığı ve kalitesinin önemli olduğundan hareketle, çiftçilere en uygun ürün ve hizmetleri tasarlayarak, ihtiyaçlarına en iyi şekilde cevap vermek için çalışmalarına devam ediyor.