Kamyonum
GÜNDEMHABERLERTESLİMAT FOTO GALERİ VİDEO GALERİ YAZARLAR
Menü Arama Facebook Twitter Whatsapp İhbar Hattı
has, hastreyler, hasdorse, hastrailer, kamyon, kamyonet
tırsan
English
Pozkrone: Successful as a Krone partner in Poland for 30 years

Pozkrone: Successful as a Krone partner in Poland for 30 years

1 2 3 4 5 6
Dergi
alp özler, yılnak,
17 Eylül 2014 Çarşamba - 18:49

“Mesleğin Saygınlığı İçin SRC Şart!”

“SRC’nin amacı mesleki yeterlilik belgesidir, yani ‘bu kişi mesleğe haizdir, bu kişi bu mesleği yapabilir’ belgesidir.” diyen Çevik, mesleğe uzun vadede saygınlık kazandırmak için bunun şart olduğunu vurguluyor.

“Mesleğin Saygınlığı İçin SRC Şart!”

“Psikoteknik Belgesi Herkes İçin Zorunlu Olmalı”

SRC hakkında sektör temsilcilerinin farklı görüşleri var. ‘SRC tamamen kalkmalı’ diyen de var, ‘Sınav şekli değiştirilmeli’ diyen de var. Kamyonum Dergisi olarak konuya uzun zamandır hassasiyet gösteriyoruz. Bu ay da konunun uzmanlarından ALG Psikoteknik Ankara Şaşmaz Şube Müdürü Savaş Çevik’in görüşlerine başvurduk.

“SRC’nin amacı mesleki yeterlilik belgesidir, yani ‘bu kişi mesleğe haizdir, bu kişi bu mesleği yapabilir’ belgesidir.” diyen Çevik, mesleğe uzun vadede saygınlık kazandırmak için bunun şart olduğunu vurguluyor.

Sektörden şoförlerin çok yoğun çalıştıklarını, bu sistemin yanlış olduğuna yönelik eleştirilere karşı Çevik şunları söylüyor: “SRC belgesi olmayan zaten araç kullanamaz! Deniyor ki ‘Şoförler çok yoğun çalışan insanlar, bu şekilde sınava tabi tutulmaları doğru mu?’ İyi de SRC belgesi olmayan araç kullanamaz ki. Burada bir tezatlık oluşuyor. Belgesiz bir kişi trafiğe çıktığında, bir kazaya karıştığında ‘ehliyetsizdir’ muamelesi görür. Bunu yola gönderen kişi/kurum da sorumludur. Bu yasa 2006’da çıktı. 2009’dan itibaren de kontroller yapılmaya başladı. Hatta ve hatta ileriki safhalarda belgesiz kişiler aracı parka bile götüremeyecek. SRC kontrolleri de her noktada yapılmıyor zaten. Her noktada kontrol yapmış olsa Türkiye kilitlenir. Kontroller Samsun’da, Aksaray’da ve Ege’nin bir bölümünde yapılıyor.”

“Ehliyet Almakla İş Bitmiyor”
Psiko-teknik  Belgesi, ehliyeti ve SRC Belgesi olmadan trafiğe çıkılamayacağını vurgulayan Çevik,  şöyle devam ediyor; “E sınıfı ehliyet almakla bu iş bitmiyor. E sınıfı ehliyetle kamyon kullanabilirsin ama ticari anlamda çalışamazsın. Ben zevkine bir kamyonet alırım, B sınıfı ehliyetle kullanabilirim. Ya da karavanları da E sınıfı ehliyet ile kullanabilirim. Ama yasa diyor ki; ‘Bu mesleği yapabilir misin? E sınıfı ehliyetle aracı kullanabileceğini ispat ediyorsun. Bakın SRC sınavında çıkan sorulardan bir örnek vereyim: ‘AET’ye göre aracın en az iki şoförle kullanılması halinde, her 30 saatlik sürede her bir şoför kesintisiz olarak kaç saat dinlenmek zorundadır?’ Bu yönetmelikle ilgili bir sorudur, aracı kullanmakla ilgili bir soru değildir. İki şoför acaba kaç saat araç kullanabilir? Ehliyet sınavında araca dair sorular soruluyor, direksiyon sınavına giriliyor. SRC sınavında ise Karayolu Taşıma Yönetmeliği’nden sorular soruluyor. Aracın taşıdığı yükün ya da yolcunun şoför üzerindeki sorumluluklarından soruluyor. Bunlar ehliyet sınavında yok. Şoför yükü aldı gitti, hiçbir şey bilmiyor, bu taşıdığı yük ne? Taşıdığı yükün belgeleri ne? Tehlikeli madde mi taşıyorsun? Kaçak bir şey mi taşıyorsun? Şoför irsaliyesine, faturasına bakacak. ‘Tamam, ben bu yükü alabilirim.’ diyecek. Ya da ‘Yok, bu bana uymuyor, ben bu belgemle bu yükü ya da yolcuyu taşıyamam.’ diyecek. Bunları sürücü kurslarında öğretmiyorlar, öğretme imkanları da yok zaten. Çünkü her birinin alanı farklıdır.”

“Psikoteknik Belgesi SRC’den Daha Önemli”
Ticari anlamda çalışan, çalıştırılan tüm sürücülerin alması gereken belgelerden birisinin de Psikoteknik Belgesi olduğunu belirten Çevik, bu belgenin SRC’den daha önemli olduğunu vurguluyor. Psikoteknik Belgesi ile ilgili süreci anlatan ? şöyle devam ediyor; “Aday bize geliyor, formlarını dolduruyoruz, ehliyet kimlik bilgilerini alıyoruz. Burada aday ‘alkol almadım,  belli bir süre araç kullanmadım, şuan için bu teste girebilirim’ diye imzasını atıyor. Sürekli dikkat, seçici dikkat, görsel algı -bellek, görsel süreklilik, muhakeme, koordinasyon, çarpışma tahmini, tepki hızı, çevresel görüş, mesafe tahmini, sürücü davranışları kısa ölçeği, sürücü heyecan arama envanteri olmak üzere şoförlük bakımından 12 tane teste tabi tutuluyor. Bu testler yaklaşık 55 dk. ile 1 saat 15 dk. arasında sürüyor. Testler normalse psikoloğumuz altına ‘Yeterli bulunmuştur.’ diye imza atıyor. Biz de psikiyatriye gönderiyoruz. ‘Yukarıda kimliği belirtilen sürücü psikoteknik değerlendirme kıstasları göz önüne alındığında araç kullanmak için gerekli zihinsel ve psikomotor becerilerine sahip olup, güvenli kişilik ölçümleri kendi norm grubu ölçülerine göre yeterli bulunmuştur. Buna göre de yüksek sorumluluk altında araç kullanabilir.’ raporu veriliyor. biz bu evraklarını Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına gönderiyoruz. Kartını ve raporunu bakanlık sürücüye teslim ediyor.”

“Adayların Binde 5’i Testi Geçemiyor”
Testi geçemeyen adayların oranının binde 5 civarında olduğunu söyleyen Çevik, bu adayların psikiyatri doktoruna sevk edildiğini belirterek şöyle devam ediyor; “Sevk edilen adayların heyecandan mı cihazı kullanamadığı ya da gerçekten bir sorunun olup olmadığı test ediliyor. Gerçekten bir sorunu varsa o süreçten sonrası psikiyatri doktoruna aittir. Sadece cihazı kullanamadıysa, sorumluluğu alıp raporunu onaylar. Eğer psikiyatrist de adaya onay vermezse adayın ilaç tedavisi gerektirecek bir sorunu vardır ve aday hastaneye sevk edilerek tedavi altına alınır. Bu nedenle Psikoteknik Belgesi SRC’den çok daha önemlidir.”

“Psikoteknik Belgesi Herkes İçin Zorunlu Olmalı”
Psikoteknik Belgesi’nin herkesin alması gereken bir belge olduğunu söyleyen Çevik, bu belgenin bir an önce herkes için zorunlu olması gerektiğini vurguluyor.
“Ben şahsi olarak görmedim ama hocamız bir adayın ellerinin titrediğini söylüyor. Meğer aday alkolikmiş. Bu kişi servis minibüsü kullanacak. ‘Testleri geçse bile ben olumlu rapor veremem.’ dedi hocamız. Yine bir tanesi gelmiş direksiyon simidinin üzerindeki tuşları göremiyor. Yüksek şekeri varmış. Bu adam da mıcır kamyonu kullanıyor. 40 tonluk araçla gidiyor. Bu da bir sorumluluk. Yarın ben çoluğumu çocuğumu arabama bindirdim gidiyorum. Onun önüne düşmeyeceğimi nerden bileyim?” diyerek Psikoteknik Belgesi’nin önemine vurgu yapan ?,  “Bulgar göçmeni bir abimiz var, ‘1983 yılında Bulgaristan’da Psikoteknik Belgesi almadan ehliyete başvuramadım.’ dedi. Diğer Avrupa ülkelerini söylemiyorum, 1983 yılı ve Bulgaristan. Psikoteknik belgesi almadan ehliyeti almak şöyle dursun başvurusunu bile yapamıyorsunuz.” diyor.
         

 
Nevanis’in Kamyon Üstü Damperleri Müşterilerle Buluşuyor
 
BP’ye “Altın Varil” Ödülü
YORUMLAR
 Onay bekleyen 2 yorum var.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Nevanis’in Kamyon Üstü Damperleri Müşterilerle Buluşuyor
200.000 m2 açık, 30.000m2 kapalı alana sahip olan Mim Mühendislik ile ...
Tırsan: İnşaat’ta Bir Adım Önde
37 yıldır treyler sektöründe açık ara lider olan Tırsan, lojistik sektörüne ...
​Hatice Doğan Cav: “Sektörde Emin Adımlarla Yürüyoruz”
ADR ile ilgili tüm alt yapılarını tamamlayan Ahmet Doğan Tanker, en kısa ...
 
Koçaslanlar Ulusal Pazarda Liderliğe Oynuyor
Koçaslanlar Holding, 40 yıllık tecrübesi ile dünya markalarını bünyesinde ...
Türkiye’de İlk Defa 10 Dingilli Lowbed Üretildi
Güçlü kadrosu ve AR-Ge yatırımlarıyla 1972 yılından beri faaliyet gösteren ...
Orthaus’tan “Hafif Ama Dayanıklı Ürünler”
Türkiye’nin yükselen treyler markası Orthaus Trailers satış ve satış sonrası ...
 
Toyota’nın “Şehir içi 4x4” modeli RAV4, trend belirleyici;
Toyota’nın “Şehir içi 4x4” modeli RAV4 geleneksel 4x4 otomobillerden her ...
Castrol Ford Team Türkiye’nin Genç Pilotu Buğra Banaz
Ralli parkurlarında sayısız zafer ve şampiyonluklara imza atan Castrol ...
Hankook İle Yakın Plan
Aracın performansını doğrudan etkileyen “lastik” konusuna dünyanın hızla ...
 
Nuray PEKCAN
Nuray PEKCAN
Bunu Yazmayacaktım!
seyit usta, römort, treyler, üst yapı,
scania
YAZARLAR
Kamyonum TV
ÇOK OKUNANLAR
Güzeller
FACEBOOK'TA KAMYONUM
ANKET
Uluslararası taşımalarda karşılaştığınız en büyük sorunlar nelerdir?
 
Kamyonum Künye İletişim Abonelik ve Reklam Sitene Ekle
GüncelEkonomiİhaleGündemHaberlerTeslimatDeniz TaşımacılığıLojistikEnglish
Ağır Vasıtalarda Yeni ModellerHafif Ticarilerde Yeni ModellerÖzel Tasarım AraçlarModifiye KamyonlarTreyler GaleriÜstyapı GaleriOtobüslerde Yeni ModellerKamyon MagazinGüzeller
Yeni Araç TanıtımlarıTest Sürüşleri - KamyonTest Sürüşleri - Hafif TicariKamyon YarışlarıMonster Truck YarışlarıKamyon SimülatörleriOtobüs SimülatörleriYeni TeknolojilerKamyon Magazin
Kamyon haberler lkwfahrertreylernewstürkiyesrcsondakika