Düşük petrol fiyatları nedeniyle geleceğe dair yatırımları olumsuz etkilenen uluslararası enerji şirketleri, bugüne kadar toplam 380 milyar dolar değerindeki projelerini erteleme kararı aldı. Merkezi İskoçya'da bulunan enerji araştırma ve danışmanlık kurumu Wood Mackenzie'den yapılan açıklamaya göre, 2015'in ikinci yarısında, toplam 7 milyar varile eş değer 22 ham petrol projesi ertelendi.
170 MİLYAR DOLARI 2020'YE KADAR HARCANACAKTI
Toplam 20 milyar varile eş değer 46 ham petrol projesi de düşük petrol fiyatları nedeniyle daha önce askıya alınmıştı. Böylece sayısı 68'e ulaşan ve 27 milyar varil ham petrole eş değer bu projelerin toplam yatırım tutarı 380 milyar doları buldu. Bu miktarın 170 milyar dolarlık kısmının 2016-2020 döneminde harcanması bekleniyordu. Açıklamada görüşlerine yer verilen Wood Mackenzie Başanalisti Angus Rodger, enerji şirketlerinin düşük petrol fiyatları nedeniyle bütçelerinde kesinti yapmasının, nihai yatırım kararlarını erteleyerek planlanmış projelerinin askıya alınmasına neden olduğunu belirtti.
İLK ÜRETİM 2020-2023'TE
Rodger, son altı ayda ertelenen projelerin sayısının üçte bir oranında arttığının altını çizerek, "Düşük petrol fiyatlarının şirketlerin üretim planlarına etkisi acımasız oldu" görüşünü paylaştı. Ertelenen projelerin birçoğunun 2017 yılı ve sonrasında tekrar ele alınacağını ifade eden Rodger, bu projelerden elde edilecek ilk petrol üretiminin ancak 2020-2023 yıllarında gerçekleşeceğini vurguladı. Wood Mackenzie Kurumsal Analiz Başkan Yardımcısı Tom Ellacott da enerji şirketlerinin yatırım stratejilerinin, petrol fiyatlarının gelecek yıllarda düşük kalma riski göz önüne alınarak planlanması gerektiğini dile getirdi.
PETROL FİYATLARI TEKRAR 60 DOLARI GEÇER
Ellacott, birçok enerji şirketinin, ertelenen projelerini tekrar başlatmak için petrol fiyatlarının varil başına 60 doların üzerine çıkmasını beklediğine de dikkati çekti. Ertelenen petrol projeleri daha çok Kanada, Angola, Kazakistan, Nijerya, Norveç ve ABD'de bulunuyor. Uzmanlar, projelerdeki ertelemelerin, küresel piyasadaki arz fazlasının zamanla azalmasına yol açacağını, bunun da fiyatları tekrar yükselteceğini öngörüyor.
(MYNET)