Muayenesiz araç sayısı 1,1 milyon azaldı . 350 bin araç ilk kez muayeneye geldi. Geçen yıl muayenesi olmayan araçların ikinci el satışına getirilen kısıtlama ve araç muayene gecikme cezaları ile MTV borçlarının yeniden yapılandırılmasının da etkisiyle, Türkiye'deki muayenesiz araçların sayısı 5,1 milyondan, 4'e geriledi.
T.C. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın denetiminde araç muayene hizmeti veren TÜVTÜRK, 2014 yılına ait araç muayene istatistiklerini kamuoyu ile paylaştı. 2013 yılında muayenesiz araç sayısı 5 milyon 134 bin iken, 2014 yılında bu sayı 4 milyon 29 bin olarak hesaplandı. 2013 yılında trafikteki araçların yüzde 29’unun geçerli bir araç muayenesi bulunmazken, muayenesiz araçların oranı 2014 yılında yüzde 21’e geriledi. Motosiklet dışındaki tüm araç gruplarında, muayeneye gelen araç oranı bakımından iyileşme görüldü
İki önemli düzenleme muayenesiz araç sayısını azalttı
Araç muayenesinin, ülkemizde araçlardan kaynaklanan trafik kazalarını önlemede ve böylece trafik güvenliğinde hayati bir öneme sahip olduğunu söyleyen TÜVTÜRK Genel Müdürü Kemal Ören, 2014 yılında trafik güvenliğini artırmak amacıyla gerçekleştirilen iki önemli düzenleme nedeniyle, muayenesiz araç sayısının azaldığını, bunun da ülkemizdeki trafik güvenliğini iyileştireceğini öngördüklerini belirtti.
T.C. İçişleri Bakanlığı’nın geçen yıl Şubat ayında hayata geçirdiği yeni düzenleme ile geçerli bir muayenesi olmayan araçların ikinci el satışlarının yapılması artık mümkün olmuyor. Eylül ayında yürürlüğe giren ve kamuoyunda Torba Yasa olarak adlandırılan kanun düzenlemesiyle de 30 Haziran 2015 tarihine kadar araç muayene gecikme cezası bedeli aylık yüzde 5 yerine, aylık enflasyon oranında belirleniyor. Yine aynı yasaya göre Motorlu Taşıtlar Vergisi borçları da yeniden yapılandırılmıştı.
Araç muayene gecikme düzenlemesinden 1,2 milyon araç yararlandı
Geçen yıl, araç muayene gecikme bedelinin yenilen yapılandırıldığı 12 Eylül’den 31 Aralık’a kadar 1,2 milyon araç sahibinin, gecikme indiriminden faydalandığını söyleyen TÜVTÜRK Genel Müdürü Kemal Ören, “Muayeneye gelen araçların artmasının en büyük nedeni olarak gecikme bedelinin yeniden yapılandırılması ve ikinci el satışlardaki muayene zorunluluğu olduğunu düşünüyoruz. 2014 yılının son 3,5 ayında, araç muayene hizmeti verdiğimiz 7 yıl içinde hiç muayeneye gelmemiş 350 bin aracın muayenesi gerçekleştirildi. Yani bu 350 bin aracın trafikte hepimiz için büyük güvenlik riski oluşturmasının önüne geçildi” diye konuştu.
Traktör muayeneleri 3 kat arttı
TÜVTÜRK istatistiklerine göre, gecikme bedelinin yeniden yapılandırmasından en fazla binek otomobiller ve traktörler faydalandı. 2014’ün son 3,5 ayında 351 bin traktör muayene edildi. Muayeneye gelen traktörlerin sayısı, bir önceki yıla göre 3 kat artış gösterdi. 2013 yılında, ülkemizdeki traktörlerin yüzde 66’sı, motosikletlerin yüzde 65’i ve otomobillerin de yüzde 12’sinin muayenesi bulunmuyordu. 2014 yılında muayenesiz traktörlerin oranı yüzde 44’e ve binek otomobillerin oranı ise yüzde 8’e geriledi.
Traktörlere özel gezici istasyonlar hizmete girdi
Ülkemizde 2014 yılına kadar muayenesiz araçların arasında traktörlerin ağırlıkta olduğunu söyleyen Kemal Ören, gecikme cezası düzenlemesiyle birlikte, Eylül ayından itibaren traktörler için özel iletişim çalışmalarına ve yatırımlara başladıklarını belirtti. Bu kapsamda, 24 ilde traktörlere özel 29 gezici istasyonun hizmete sokulduğunu söyleyen Ören, “Eylül ayına kadar ayda 15 bin traktörün muayenesi yapılırken, gecikme indirimini takiben Ziraat Odaları ve Köy Muhtarıyla ortaklaşa yaptığımız iletişim çalışmalarının da katkısıyla, son 3,5 ayda 351 bin traktörün muayenesi gerçekleştirildi. Bu muayenelerin 60 bini ise gezici traktör istasyonlarımız tarafından yapıldı” dedi.
Yeni düzenlemeden en az motosikletler etkilendi
Araç muayene İstatistiklerine göre, ülkemizde muayenesiz araç sıralamasında motosikletler ilk sırada yer alıyor. 2014 sonu itibariyle trafiğe kayıtlı motosikletlerden yüzde 61’nin yani yaklaşık 1.7 milyon motosikletin geçerli bir muayenesi bulunmuyor. Traktörlerin ise yüzde 44’ü, kamyonların yüzde 29’u, kamyonetler ve otobüslerin yüzde 16’sının geçerli bir muayenesi yok. Binek otomobillerin ise yüzde 8’inin muayenesi bulunmuyor. TÜVTÜRK Genel Müdürü Kemal Ören, araç muayene gecikme indiriminin 30 Haziran 2015 gününe kadar uzatıldığını, başta motosiklet sahipleri olmak üzere muayenesini geciktiren tüm araç sahiplerinin gecikme cezası indiriminden bu tarihe kadar yararlanabileceğini söyledi.
Araçlar en çok fren nedeniyle muayeneden kaldı
TÜVTÜRK’ün 2014 istatistiklerine göre, araç muayenesine gelen 7 milyon 897 bin aracın, 2 milyon 733 bini yani yüzde 34,6’sı emniyetsiz ve ağır kusurlu olması nedeniyle muayeneden kaldı. Bu araçların yüzde 98,3’ü yani 2 milyon 600 bini kusurlarını gidererek muayeneden geçebildi. Muayeneden en çok kalma nedenleri fren sistemleri olurken, bunu sırasıyla aydınlatma ve hareketli aksamalardaki sorunlar takip etti.