Türkiye’nin ihracatta 5 yıldır şampiyonluk ipini göğüsleyen otomotiv endüstrisi, buna bir yenisini daha ekledi. Henüz yılın tamamlanmasına bir ay kalmasına karşın ihracatta sektörel birinciliğini garantileyen OİB, Türkiye’nin üretimde ve ihracatta lokomotifi olduğunu tescilledi.
OİB Başkanı Orhan Sabuncu, “20 milyar doları aşacak ihracatımızla, ülkemiz adına yarattığımız katma değerle endüstrimizin ulaştığı verimliliği bundan böyle eğitimden üretim aşamasına kadar her alanda en üst seviyede değerlendireceğiz. Hedefimiz önümüzdeki yıllarda ihracatımızı 2023 yılı hedeflerini yakalayabilecek seviyeye taşımak için gerekli her türlü ortamı yaratmaktır.” şeklinde konuştu.
Türkiye, kasım ayında 10,8 milyar doları bulan ihracatıyla 2011 yılı için hedeflenen 135 milyar dolarlık dış satışa odaklanırken, bunun içinde yüzde 23’lük artış oranıyla ve bir milyar 624 milyon dolarla en önemli payı otomotiv endüstrisi aldı. Otomotiv endüstrisinin ihracat direksiyonunu elinde bulunduran OİB, 2011 yılı için 18 milyar dolarlık dış satış hedefini 20 milyar doları üzerine çıkartarak yeni bir başarıya daha imza atıyor. OİB Başkanı Orhan Sabuncu, dolardaki hızlı yükseliş ile euro/dolar çapraz kurunun 1.35 seviyelerinin altına inmesine rağmen otomotiv ihracatındaki artışın yüzlerini güldürdüğünü söyledi.
TÜRK BAYRAĞI HER KITADA
Türkiye’nin en disiplinli sektörü olduklarını savunan Sabuncu, “Bayrağımızı Avrupa’dan Afrika’ya, Asya’dan Amerika’ya kadar her kıtaya taşıdık. Türk otomotiv sanayinin kalitesini, güvenilirliğini herkese kanıtladık. Hedefimiz bundan böyle 2023 yılındaki 75 milyar dolarlık ihracatı yakalayabilmek ve 4 milyon adetlik araç üretimini sağlamaktır.” ifadelerini kullandı.
Otomotiv ihracatında kasım ayında Türkiye genelinde ulaşılan bir milyar 624 milyon dolarlık ihracat içerisinde bir milyar 458 milyon dolarlık bölümünü gerçekleştiren OİB, dış satışlarını bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 23 artırdı. Yılın 11 aylık döneminde ise yüzde 18 artışla 16 milyar 749 milyon dolar ihracat gerçekleştiren OİB, otomotiv endüstrisinin de dış satışlarda lokomotifi oldu.
Ürün grupları dikkate alındığında ise kasım ayında otomotiv yan sanayi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artışla 547 milyon dolarlık ihracatla ilk sırada yer aldı. Kasım ayında yan sanayiyi yüzde 29 artış ve 522 milyon dolar ile binek otomobiller, yüzde 17 artış ve 290 milyon dolarla eşya taşımaya mahsus motorlu taşıtlar, yüzde 24 artış ve 75 milyon dolarla otobüs, minibüs ve midibüs ile diğer başlığı altındaki 24 milyon dolarlık ürün grupları izledi.
YAN SANAYİ DE LİDER
Yılın 11 aylık dönemi dikkate alındığında ise ilk sırada yine otomotiv yan sanayi yer aldı. Bu dönemde yan sanayi geçen yılın 11 aylık dönemine göre yüzde 29 artış ve 6 milyar 250 milyon dolarla birinciliğini korudu. Bunu aynı dönemlerde yüzde 6 artış ve 5 milyar 990 milyon dolarla binek otomobiller, yüzde 22 artış ve 3 milyar 570 milyon dolarla eşya taşımaya mahsus ticari araçlar, yüzde 21 artış ve 797 milyon dolarla otobüs minibüs ve midibüs grubunu ise yüzde 16 artış ve 142 milyon dolarla diğer grubu başlığı altındaki ürünler izledi.
İhracat ülke bazlı değerlendirildiğinde ise geçmiş dönemlerde olduğu gibi Almanya yine ilk sırada yer aldı. Kasım ayında bu ülkeye ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14 artarak 229 milyon dolar oldu. Almanya’yı yüzde 39 artış ve 176 milyon dolarla İtalya, yüzde 19 artış ve 173 milyon dolarla Fransa izledi. Kasım ayında ihracatın yüzde 180 artışla 62 milyon dolara yükseldiği Belçika ise dikkat çeken ülkeler arasında yer aldı.
Yine yılın 11 aylık dönemi dikkate alındığında da Almanya liderliği bırakmadı. Almanya’ya geçen yılın aynı döneminde yüzde 27 artışla 2 milyar 536 milyon dolarlık ihracat gerçekleşirken, bu ülkeyi yüzde 3 artış ve 2 milyar 203 milyon dolarla Fransa ve yine yüzde 3 artış ve bir milyar 956 milyon dolarla İtalya izledi.