Suriye’nin uygulamaya koyduğu bu yaptırımların en çok Hatay’ı etkilediğine vurgu yapan Güzel, “Bu yaptırımlar en çok, Antakya ihracat ve nakliyecilik sektörünü olumsuz yönde etkilemektedir. Gümrük kapılarında yaşanan bu sorunlar, İhracat aşamasında, malı ilgili ülkeye ulaşmayan ve bozulmaya yüz tutan ihracatçımızla, nakliyecimizi karşı karşıya getirmiştir. Suriye, 2011 Kasım ayı sonu itibarıyla toplam 1.5 milyar dolar ile Türkiye ihracatında 21. sırada yer almaktadır. Eylül rakamı 144 milyon dolarken, Kasım ayında bu rakam, yüzde 34 oranında bir azalmayla, 94 milyon dolara düşmüştür” dedi.
Suriye – Türkiye ilişkilerinden dolayı Türkiye’de özellikle Hatay’ın ihracatı ve nakliyesi zayıfladığına işaret eden Güzel, “2010 yılında Cilvegözü Gümrük Kapısından gelen kamyon-tır sayısı 79 bin 9 iken, 2011 yılı Ocak – Kasım ayları arasında bu sayı yüzde 13.34 oranında bir azalmayla, 68 bin 474'e düşmüştür. 2010 yılında, Cilvegözü Gümrük Kapısından giden kamyon-tır sayısı 77 bin 197 iken, 2011 yılı Ocak–Kasım ayları arasında bu sayı yüzde 8.82 oranında bir azalmayla, 70 bin 392'e düşmüştür” diye konuştu.
Suriye’nin, mazot fiyatını arttırması ve gümrük muamele işlemlerini zorlaştırıp, gümrük vergisini yükseltmesinin nakliyecileri sıkıntıya soktuğunu da kaydeden Güzel, “Eski uygulamada, litre başına mazot farkı 40 Suriye Lirası iken, yeni uygulama ile 80 Suriye Lirasına çıkarılmıştır. Bir TIR aracı için; 600 litre x 80 Suriye Lirası= 48 bin Suriye Lirası mazot farkı ortaya çıktığı, aracın tonajına ve malın fatura değerine göre değişiklik gösteren gümrük vergisi 300–350 dolar arası iken, bugünlerde 700 dolar civarında olduğu, nakliyeci firmalarımız tarafından belirtilmektedir. Tüm bu sorunların en kısa zamanda, Türkiye Cumhuriyeti yetkililerimizle,Suriye yetkilileri arasında çözümlenmesi gerekmektedir” ifadelerini kullandı.
Hatay’da bavul ticareti yapan esnaflarında yaşanan süreçten etkilendiğini kaydeden Güzel, “Bavul ticareti, her ne kadar kayıtlarda görünmese de esnaf için büyük bir gelir kaynağıdır” dedi.
Suriye’de yaşanan olayların ticaret hayatını olduğu kadar Hatay’daki turizmi de olumsuz yönde etkilediğini söyleyen Güzel, “Geçen yıl başta Suriye ve diğer Ortadoğu ülkelerinden Hatay'a gelen turistler, turizmcilerin yüzünü güldürürken, bu yıl Hatay'a gelen turist sayısında, gözle görülür bir düşüş yaşanmaktadır. Cilvegözü ve Yayladağı Sınır Kapılarından gelen+giden Türk ve yabancı yolcu sayılarına baktığımızda, 2010 yılında bu sayı, 2 milyon 380 bin 42 iken, 2011 yılında ise yüzde 14.35 oranında bir azalmayla, 2 milyon 38 bin 596'ya düşmüştür. Ayrıca, Suriye, Lübnan Ürdün ve diğer Arap ülkelerinden gelen turistler için, bankadan kredi çekerek yatırım yapan esnafımız da zor durumda kalmıştır” şeklinde konuştu.
Hatay’da 674 ihracatçı, 287 ithalatçı firma bulunduğu bilgisini veren ATSO Başkan Yardımcısı Güzel, “Hatay’dan Suriye’ye yapılan Ekim ayı ihracatı, 15 milyon 960 bin dolardır. Kasım ayı itibarıyla bu rakam yüzde 31 oranında oldukça gerileyerek, 10 milyon 912 bin dolar olmuştur. Türkiye ihracatının yüzde 16’sı Ortadoğu ülkelerine yapılmaktadır. Bu küçümsenmeyecek bir orandır. Yayımlanan bir habere göre, 5 bin civarında Türk ailenin geçimi, Cilvegözü Sınır Kapısı üzerinden gerçekleştirilen ticaretle sağlanmaktadır. Bu aileler, gelecekleri için kaygılanmaktadır. Sonuç olarak, Suriye –Türkiye gümrük kapılarının kapanması, büyük bir kayba neden olacaktır. Suriye-Türkiye ilişkilerinin kısa zamanda düzeleceğini umut ediyoruz.” ifadelerini kullandı.