Brisa, Sürdürülebilirlik Günü’nde sürdürülebilir iş stratejilerini değerlendirdi
Sürdürülebilirlik Günü’nde konuşma yapan Brisa Genel Müdürü Yiğit Gürçay, artan dünya nüfusu ve tüketim hızı nedeniyle doğal kaynakların korunması ve sürdürülebilirliğin sadece sosyal ve çevresel bir konu olmadığını, ekonomi ve iş dünyasının da gündeminde öncelik kazanması gerektiğini vurguladı.
2015 yılından bu yana sürdürülebilirlik çalışmalarına 869.000 ABD Doları yatırım yapan Brisa, sürdürülebilirlik alanındaki öncülüğünü çalışanlarının desteğiyle sürdürüyor. Bu kapsamda hem sürdürülebilir iş stratejilerini değerlendirmek hem de gelecek dönem yol planını konuşmak üzere Brisa çalışanları, Brisa Sürdürülebilirlik Günü ismiyle düzenlenen etkinlikte bir araya geldi. WWF Türkiye İletişim Müdürü Özgür Gürbüz ve S360 Sürdürülebilirlik Hizmetleri'nin Kurucu Ortağı Kerem Okumuş da etkinliğe konuşmacı olarak katılıp sürdürülebilirliğin önemine değindi.
Brisa’nın İzmit tesislerindeki konferans salonunda gerçekleşen etkinliğin açılış konuşmasını yapan Brisa Genel Müdürü Yiğit Gürçay, sürdürülebilirliğin iş dünyasının gündemine oturduğuna değindi. Gürçay, “2050 yılında dünya nüfusu 9 milyara ulaşacak. Tüketim hızı ve yoğunluğu da buna paralel olarak katlanarak artacak. Dolayısıyla dünya kaynaklarını akıllıca ve duyarlılıkla kullanmak sadece sosyal ve çevresel bir konu değil, aynı zamanda ekonomik de bir konu. Bu bilincin, şirketlerin sürdürülebilirliği stratejilerinin en önemli parçası haline getirdiğini görüyoruz. Brisa yaklaşık 30 yıllık geçmişini sürdürülebilirliğin bir tercih değil, gelecek nesillere karşı büyük bir sorumluluk olduğu anlayışı üzerine inşa etti. Sunduğu değerle bu alanda öncülüğü üstleniyor. Global raporlamalarda elde ettiği yüksek dereceler, BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde bu yıl yeniden yer alması, çevre dostu ürün ve hizmetlerin sağladığı başarılar da bunu kanıtlar nitelikte. Ayrıca, 2008 yılına kıyasla enerji verimliliğinde 13 kat tasarruf sağlayarak Türkiye’de İklim Saydamlık Liderleri arasında yer alan en iyi endüstri şirketi olduk. Sürdürülebilirliği hammadde kullanımından üretim süreçlerine, finansal yapımızdan biyoçeşitlilik projelerine, toplumsal çalışmalardan müşterilerimize ve iş ortaklarımıza sunduğumuz değere kadar her alana yayarak sürdürülebilirlik alanında mükemmelliği hedefliyoruz” şeklinde konuştu.
S360 Sürdürülebilirlik Hizmetleri'nin Kurucu Ortağı Kerem Okumuş etkinlikte yaptığı konuşmada gayri maddi varlıkların yönetimiyle sürdürülebilir iş modellerinin oluşturulmasının önemini dünyadan örneklerle anlattı. Kerem Okumuş, “Toplumsal projelerin yaratacağı kazanç şirketlerin sürekliliği için önem taşıyor. Sürdürülebilirliği kurumların geleceklerine yapacakları başarılı bir yatırım olarak görmesi gerekiyor. Sürdürülebilirlik çalışmaları kurumlara gerek toplum gerekse de paydaşları nezdinde yüksek katma değer kazandırıyor” dedi.
Ne kadar az enerji tüketilirse, o kadar az çevre sorunu yaşanacağını ifade eden WWF Türkiye İletişim Müdürü Özgür Gürbüz “Geleceğe yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için enerji tüketiminin her alanda azaltılması ve enerji verimliliğinin yaygınlaştırılması gerekiyor. Bu alanların kayda değer bir kısmını da evlerimiz oluşturuyor. Enerjiyi önce kendi evimizde doğru ve verimli kullanmalı, ardından başkalarından bu hassasiyeti göstermesini beklemeliyiz” dedi. Güneş, rüzgar, su gibi kaynakların temel enerji kaynağı yerine alternatif çözüm olarak değerlendirilmesinin yanlış olduğunu vurgulayarak herkesin evindeki enerji kullanımına hassasiyet göstermesi gerektiğini söyledi.