Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bulgaristan ve Türkiye Ulaştırma bakanlıkları olarak nihai hedeflerinin, taşımacılığın karşılıklı serbestleştirilmesi olduğunu belirterek “Kargo taşımalarında sınır tamamen kaldırıldı. İlk serbestleşmeyi hava kargoda yapmış bulunuyoruz” dedi.
Türkiye-Bulgaristan Ulaştırma Karma Komisyonunun 22. Dönem Toplantısı'nın ardından protokol ve mutabakat zaptı imzalandı. Ulaştırma Bakanlığında düzenlenen imza töreninde protokole, Türkiye adına Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bulgaristan adına Bulgaristan Ulaştırma Bakanı Aleksander Tsvetkov imza koydu. Sivil havacılık alanındaki uçuş sayısını ve noktasını artıran mutabakat zaptına da Sivil Havacılık Genel Müdürü Ali Arıduru ile Bulgaristan adına Krasimir Nayderevor imza attı. Bakan Yıldırım, burada yaptığı konuşmada, Bulgaristan-Türkiye dostluğunun ezeli bir dostluk olduğunu belirterek, Bulgaristan'ın, Balkanlar'ın Avrupa'ya açılan kapısı, Türkiye'nin de Avrupa'ya çıkış noktalarından birisi olduğunu kaydetti. Bu durumun her iki ülke arasındaki ilişkileri özel bir hale getirdiğine işaret eden Yıldırım, iki ülke arasındaki dış ticaret hacmine ilişkin bilgiler verdi. Bakan Yıldırım, iki ülke arasında 2008 yılının 11 ayında 3 milyar 822 milyon dolarlık dış ticaret hacmi oluştuğunu, bu rakamın küresel kriz nedeniyle 2009 yılının aynı döneminde 2,3 milyar dolara gerilediğini belirtti.
Türk yatırımcıların Bulgaristan'daki yatırımlarının 400 milyon dolar, Türk müteahhitlerinin tamamlanmış ve süren yatırımlarının ise bir milyar dolara ulaştığına işaret eden Yıldırım, Bulgaristan'ın Türkiye'deki yatırımlarının 100 milyon dolar olduğunu ifade etti. Bakan Yıldırım, ''Bulgaristan ve Türkiye Ulaştırma Bakanlığı olarak bizim nihai hedefimiz taşımacılığın karşılıklı olarak serbestleştirilmesidir. Türkiye'nin, Avrupa Birliği üyeliği müzakerelerini yürüten bir ülke olarak şüphesiz birlik üyeliği günleri yaklaştıkça bu serbestleşmeyi de aynı paralellikte gerçekleştirmesi gerekiyor'' diye konuştu. Demir yollarında geleceğe yönelik önemli iş birliği alanları olacağını karşılıklı teyit ettiklerini anlatan Yıldırım, RO-LA taşımacılığı başta olmak üzere ikili demir yolu taşımalarında daha ileri adımlar atılması gerektiği konusunda mutabakata vardıklarını aktardı.
Bakan Yıldırım, demir yollarının daha etkin çalıştırılması, demir yolu sınır geçiş hizmetlerindeki bürokrasinin azaltılması, altyapının iyileştirilmesi için de karşılıklı çalışma yönünde kararlılıklarını ortaya koyduklarını belirterek, ''Hava taşımacılığında Bulgaristan ile mevcut iki nokta ve 14 frekansı, 4 nokta ve toplam 35 frekansa çıkarmış bulunuyoruz. Bu 2,5 kat artışa denk geliyor. Kargo taşımalarında da sınır tamamen kaldırıldı. İlk serbestleşmeyi hava kargoda yapmış bulunuyoruz'' dedi. Deniz ulaştırması konusunda da yapılabilecek çok iş olduğunu ifade eden Yıldırım, denizcilik konusunda iki ülke arasında düzenli hat kurulması yönünde de karşılıklı mutabakata vardıklarını bildirdi. Bakan Yıldırım, Türkiye'nin Güneydoğu Avrupa Bölgesel İşbirliği Girişimi'nin dönem başkanlığını yürüttüğünü anımsatarak, bu çerçevede 10 Mart 2010'da İzmir'de gerçekleştirilecek Ulaştırma Uzmanlar Grubu Toplantısı'na konuk Bakan Tsvetkov'u da davet etti.
Bulgaristan Ulaştırma Bakanı Tsvetkov da yaptığı konuşmada, bu protokolün iki ülke arasındaki ilişkileri derinleştireceğini ifade etti. Konuşmaların ardından protokol ile mutabakat zaptı imzalandı.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |