İpragaz, 10’un üzerinde sektör temsilcisini buluşturan “Doğu Marmara Bölgesi 3. Filo Yönetimi ve Optimizasyonu” konferansını teknik bilgi ve köklü tecrübesi ile destekledi. Konferansta konuşan İpragaz A.Ş. Teknik Destek Müdürü Can Toydemir “Bugün dünyada %1 olan ulaşımda doğal gaz kullanımının, 2040’da %4’e ulaşacağı” öngörüsünü paylaştı. GO Satış Müdürü Hakan Çelik de, etkin filo yönetimindeki en belirleyici unsurlardan birinin yakıt tüketimi olduğunu belirtti.
2015 yılında Bursa, Adana ve İstanbul’da 3 farklı bölgeye yönelik düzenlenecek olan Filo Yönetimi ve Optimizasyonu konferanslarından ilki, 5 Şubat’ta Hilton Bursa Convention Center’da düzenlendi. Bursa, Kocaeli, Yalova, Sakarya, Düzce ve Bolu’yu kapsayan “Doğu Marmara Bölgesi 3. Filo Yönetimi ve Optimizasyonu” konferansı, farklı sektörlerden kurumsal şirketlerin üst düzey filo yöneticilerinin yanı sıra yan sanayi tedarikçileri, devlet kuruluşları ve sektörel derneklerin üst düzey temsilcilerini biraraya getirdi.
Büyük ve orta ölçekli işletmelerin binek ve ticari filo profesyonellerine, sahip olma maliyetlerini düşürmek, filo verimliliğini arttırmak, sektördeki stratejik, taktik ve teknik zorluklara alışılmamış düzeyde pratik çözümler sunmak hedefli konferansa enerji sektörünün güçlü markası İpragaz teknik bilgi ve köklü tecrübesi ile destek verdi.
“Doğu Marmara Bölgesi 3. Filo Yönetimi ve Optimizasyonu” konferansında İpragaz A.Ş. Teknik Destek Müdürü Can Toydemir “Ağır Ticari Araçlarda Doğal Gazın Alternatif Yakıt Olarak Kullanım İmkanları” başlıklı bir sunum gerçekleştirirken, GO Satış Müdürü Hakan Çelik ise “Etkin Filo Yönetimi” başlıklı panelde bilgi paylaşımında bulundu.
Ulaşımda doğal gazın payı 2040’a kadar 4 kat artacak
Yapılan araştırmalarda; büyüyen ekonomiler ve artan uluslararası ticaret nedeniyle 2015’den 2040’a kadar transport için enerji ihtiyacının %40, kamyon ve çekici gibi ağır ticari araçlarla yapılan nakliye faaliyetlerinin ise %65 oranlarında artacağının öngörüldüğüne dikkat çeken İpragaz A.Ş. Teknik Destek Müdürü Can Toydemir, “Bugün dünyada ulaşım ve nakliye içindeki payı yaklaşık %1 mertebesinde olan doğal gazın 2040’ta payını %4’lere kadar yükselteceği var sayılmaktadır” dedi.
Doğal gazın ulaştırma alanında öncelikle deniz ve kara nakliyesinde gelişim göstereceğini de belirten Can Toydemir, “Doğal gaz araçlarda, sıkıştırılmış (CNG) veya sıvılaştırılmış (LNG) olarak depolanmaktadır. LNG, CNG’ye göre aynı hacimde yaklaşık 3 kat daha fazla enerji barındırıyor olması, istenilen yere dökme tankerler ile taşınabilmesi gibi avantajları ile özellikle uzun mesafe yük taşımacılığı yapan ağır vasıtalarda öne çıkmaktadır. Şehir içi toplu ulaşım gibi kısa mesafelerde kullanılan hafif ve orta sınıf ticari araçlarda ise CNG daha fazla tercih edilmektedir” şeklinde konuştu.
Artan sera gazı emisyonları nedeniyle, ulaşımdan kaynaklanan emisyonların düşürülmesinin, her geçen gün daha fazla önem kazandığını da belirten Toydemir, “Bu durum ise araç imalatçılarını yeni teknolojilere ve alternatif yakıtlara yönlendirmektedir. İşte bu noktada doğal gaz, konvansiyonel ağır vasıta yakıtı motorine göre emisyonlar açısından son derece avantajlı durumdadır” diyerek, doğal gazın yakıt maliyeti avantajının önümüzdeki yıllarda da devam etmesinin beklendiğini söyledi.
Bu doğrultuda son yıllarda gelişen doğal gazlı ağır vasıta pazarının önümüzdeki yıllarda da, istikrarlı bir şekilde büyüyeceğini işaret eden Toydemir, “Türkiye’deki özellikle gelişmiş LNG altyapısının da bu gelişim paralelinde ulaşım ve nakliye sektörüne de hizmet verecek oluşumları başlatacağını öngörmekteyiz” açıklamasında bulundu.
Etkin filo yönetiminde yakıt tüketimi belirleyici unsur
“Etkin Filo Yönetimi” başlıklı panelde konuşan GO Satış Müdürü Hakan Çelik de, “Etkin filo yönetimi; araç alımındaki finansal model seçimi ile başlayan; işe uygun araç seçimi, araç takip sistemleri, sürücülerin yakıt tüketimi, hız gibi konularda eğitimi ve yönetimi devam eden bir süreçtir” dedi.
Filo yönetiminde yakıt masraflarının en önemli gider olduğuna dikkat çeken Hakan Çelik, “Filoyu yönetirken araçların doğru yük paylaşımları, doğru güzergah planlaması, doğru hız ve şoför kullanım alışkanlıkları; yakıtın verimli kullanılması ile zaman tasarrufunu sağlayan unsurlardır. Ring seferli işletmelerde performans arttırıcı yakıt kullanımı, birim zamanda daha fazla iş üretilmesini sağlar. Buna karşın zaman tasarrufunun göreceli daha az olduğu çalışmalarda ise hızı düşürerek yakıt tüketiminin düşmesi sağlanabilmektedir.” açıklamasında bulundu.
Taşıt tanıma sistemleri ve GPS sistemlerinin efektif kullanımına da değinen Çelik, alternatif yakıt olarak LPG, LNG ile CNG’nin sunduğu avantajlara da dikkat çekti. Yakıt konusunda, mevsimlerden, tedarikçinin güvenilirliğine kadar birçok etkenin önemli olduğunu belirten Hakan Çelik, madeni yağ seçiminin de yakıt tasarrufunda önemli bir unsur olduğunu vurguladı.