Türkiye’deki ilk yerli yüzde 100 elektrikli otobüs üretimini gerçekleştiren Bozankaya, modern Trambus sistemiyle de ulaşıma yeni bir soluk getiriyor. 2015'te Malatya’da yola çıktığından bu yana 5 milyon kilometre yol kat eden ve yüzde 75 (2 milyon €’ya yakın) oranında yakıt tasarrufu sağlayan 24,7 metrelik Bozankaya trambusları, yakında Şanlıurfa’da da hizmet vermeye başlayacak.
2015'ten bu yana Malatya’da hizmet veren yüzde 100 Türk mühendisliğinin ürünü 22 adet 24,7 metrelik Bozankaya trambusu, yola çıktığından bu yana tam 5 milyon kilometre yol kat etti. Trambus olarak adlandırılan modern troleybüs sistemi; yaklaşık 300 yolcu kapasitesi, çevre dostu, ekonomik ve yüksek performansıyla ön plana çıkıyor.
Her gün yaklaşık 40 bin kişiyi taşıyan Bozankaya trambusları günde 6 bin kilometreye yakın yol yapıyor. Dünyanın yarıçapının 6 bin 371 kilometre olduğu düşünüldüğünde Bozankaya trambusları her gün neredeyse dünyayı turluyor!
Sıfır emisyonlu trambusların, karbondioksit gazı salınımı yapmadığını doğaya ve insan sağlığına zarar vermediğini vurgulayan Malatya Ulaşım A.Ş. Genel Müdürü Enver Sedat Tamgacı, “Yeniçağın yeni toplu taşıma aracı trambusların Malatya’mızı marka şehir olma yolunda bir adım ileri taşıdığına inanıyoruz” dedi.
Günay: Trambus projesi örnek oluyor
Bozankaya’nın kendi bünyesinde gerçekleştirdiği Ar-Ge çalışmaları sonucunda Türkiye’ye katma değer sağlayan işlere imza attığını dile getiren Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay, “Bozankaya trambusları ile birlikte sadece Malatya ili özelinde yüzde 75 oranında yakıt tasarrufu sağlandı. Daha temiz bir çevre, daha güçlü bir ekonomi, daha çağdaş bir ulaşım sistemi için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. 2018 yılında 10 adet bataryalı 24,7 metrelik Bozankaya Trambusu Şanlıurfa’da da kullanılmaya başlanacak. Malatya’daki trambus projemizin, Türkiye’nin diğer illerine ve diğer üreticilere örnek olmasından memnunuz” dedi.
Kısaca Bozankaya
1989 yılında Almanya’da bir AR-GE şirketi olarak hizmet vermeye başlayan ve gelişen Bozankaya, raylı sistem araçları ile lastik tekerlekli toplu taşıma araçları tasarımı ve üretimi alanında faaliyet göstermektedir. Almanya’da bulunan Bozankaya GMBH’nın gerek alt yapısı gerekse bilgi ve birikiminin güncel bir yansıması olarak da 2003 yılında Türkiye’de faaliyetlerini yürütmek üzere Ankara’da kuruldu. 2016 yılı AR-GE harcamalarına cirosunun Yüzde 11’i oranında pay ayıran Bozankaya’ nın AR-GE harcamaları
2016 yılında 18,3 milyon TL olarak gerçekleşti. Bu alanda Türkiye Ortalaması Binde 9, OECD ortalaması ise yüzde 2 oranındadır.
Son 5 yılda 19 Ar-Ge projesi vardır ve bu projelerin (tamamlanan 10, devam eden 4, değerlendirilen 5 proje) toplam bütçesi 70 milyon TL'nin üzerindedir. AR-GE projeleriyle geliştirilen ürünlerin tamamı ticarileşmiş olup ürünler ile ithal ikamesi sağlandığından, önemli ölçüde dövizin ülkemizde kalmasını sağladığı gibi aynı ürünlerin ihracatı ile de döviz girdisi sağlamıştır. Ar-Ge alanındaki bu üstünlüğü Bozankaya’ya; her biri ilk milli tasarım ve üretim olan;%100 elektrikli otobüsü,%100 alçak tabanlı tramvayı ve “Trambus” olarak adlandırılan modern troleybüs sistemi ile yolcu ve çevre dostu, sıfır emisyon ve ileri teknoloji ürünleri kazandırmış olup; Bozankaya, ülkemizin yurt içi ve yurt dışında gururu olmuştur.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |