Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman, raporlama döneminde BM Küresel İlkeler Sözleşmesi’ni imzalayarak önemli bir adım attıklarını söyledi. Bayman, “Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkı sağlarken, toplumsal ve çevresel anlamda da hedeflerimiz doğrultusunda çalışmaya devam ediyoruz” dedi.
Brisa'nın 2013 yılı içinde, ekonomik, çevresel ve toplumsal alanlarda sürdürülebilirlik performansını değerlendiren 2013 Sürdürülebilirlik Raporu, ilk kez, Küresel Raporlama Girişimi (Global Reporting Initiative - GRI)* A+ düzeyinde hazırlandı. Raporun ‘+’ seviyesinde olması, şirketin sürdürülebilirlikle ilgili konularda üst seviyede açıklık ve şeffaflıkla paylaşımda bulunduğunu ve bu alandaki tüm performans gerçekleşmelerinin dış denetimden başarılı bir şekilde geçmiş olduğunu gösteriyor.
GRI ilkelerine uyumlu olarak yayınladığı ikinci Sürdürülebilirlik Raporu’nu paylaşan Brisa, ‘Sürdürülebilir büyüme ile topluma üstün değerler sunmak’ misyonuyla sürdürülebilirliği tüm iş süreçlerine entegre etmeyi sürdürüyor. Raporlama dönemi içinde, Birleşmiş Milletler (BM) Küresel İlkeler Sözleşmesi'ni de imzalayan Brisa, sürdürülebilirlik taahhütlerini pekiştirmek için, raporlama süreçlerini uluslararası çapta kabul görecek seviyede ilerletiyor.
Brisa Genel Müdürü Hakan Bayman, yeni yatırımları, zengin ürün ve hizmet yelpazesi, yenilikçi müşteri odaklı çözümleri, etkili iletişimleri ve sosyal sorumluluk uygulamalarıyla güçlenerek büyüdüklerini vurguladı. Brisa’nın sürdürülebilirliği, ekonomik, çevresel ve toplumsal boyutlarıyla yorumladığını dile getiren Bayman, “Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedeflerine katkı sağlarken toplumsal sürdürülebilirlik adına önemli uygulamalara imza atıyoruz ve üretimimizden kaynaklanan çevresel etkilerimizi azaltmak için zorlayıcı hedeflerimiz doğrultusunda ilerliyoruz” dedi.
Bayman: “2014 raporumuzda yeni stratejik adımlar ortaya koyacağız”
İklim değişikliğine bağlı olarak gelecekte gündeme gelebilecek karbon piyasalarının ve çevresel düzenlemelerin Brisa için yaratabileceği risk ve fırsatların bilincinde olduklarına dikkat çeken Bayman, sözlerine şöyle devam etti: “İklim değişikliği konusuyla ilgili Brisa olarak, stratejik adımlarımızı belirlemeye yönelik çalışmaları sürekli gözden geçiriyor ve bu alanda katabileceğimiz kısa ve orta vadeli değerler üzerinde çalışıyoruz. Bundan sonraki dönemde, iş ortaklarımızla bu konudaki işbirliğinin ve farkındalığın artırılması için uygulamalar geliştiriyoruz.”
6 yılda enerji tasarrufu 11 kat arttı
Çevresel etkilerini azaltmak için belirlediği hedefler doğrultusunda çalışan Brisa, 2013 yılında Çevre Koruma ve Yatırımı için 1 milyon 198 bin dolar tutarında harcama gerçekleştirdi. Yürüttüğü iyileştirme çalışmalarıyla 2005 yılına göre üretimden kaynaklanan karbon emisyonunu %20 azalttı. Enerji tüketiminde verimlilik sağlamak için yürütülen sistematik iyileştirme çalışmaları sayesinde 2008’den bu yana enerji tasarrufunda 11 kat artış sağlandı. Üretimde ton başına kuyu suyu tüketimi ise 2008'e göre %51 oranında azaltıldı. 2010'a göre tehlikeli atık %21 oranında azaltıldı. Biyoçeşitlilik alanında, WWF-Türkiye ile işbirliği içerisinde hayata geçirilen “Turnalar Hep Uçsun” projesi kapsamında Çukurova’daki kışlama alanlarında yürütülen saha çalışmalarında, turnaların popülasyonunu ve güncel durumları hakkında önemli bilgiler edinildi. Brisa ve WWF-Türkiye, önümüzdeki dönemde de turnaların yaşamlarını tehdit eden faktörleri araştırmayı, bu alanda farkındalık yaratmayı ve Anadolu’daki turna neslini korumayı amaçlıyor.
Değerler zinciri içerisinde tedarikçilerinden iş ortaklarına ve son kullanıcılara kadar tüm paydaşları sürdürülebilirlik yaklaşımının parçası olarak gören Brisa, sorumlu satın alma uygulamaları takip ederek, raporlama döneminde %36,2 oranında yerel tedarik sağladı. Operasyonlar genelinde yaklaşık 1.500 yerel tedarikçiyle çalışan Brisa, yerel tedarik oranını artırmak amacıyla ithalata bağımlı hammaddeler için çeşitli yerlileştirme çalışmaları gerçekleştiriyor.
Mükemmel müşteri deneyimini tasarlamak için inovasyon ve kurumsal girişmcilik projelerini destekleyen Brisa ve 2009 yılından beri düzenli olarak Müşteri Memnuniyeti Araştırmaları yürüten şirket, raporlama döneminde toplam 36.985 kişiyle görüşme gerçekleştirdi. 2014 yılında bu sayının 54 bin düzeyine çıkarılması hedefleniyor.
İşte Eşitlik Bildirgesi’ni imzalayarak kadın çalışan sayısını %18 artıran Brisa’da çalışan başına düşen yıllık ortalama eğitim süresi ise 30 saatin üzerinde.
Toplumsal sürdürülebilirlik boyutunda ise Lassa Yola Sağlam Çık, Bridgestone Emniyet Lastiği gibi trafik emniyetine yönelik projeler ile Brisaspor Bisiklet Takımı’nın yanısıra; eğitim ve kültür alanında da çeşitli projelerle destek sağlanıyor.
*GRI Nedir?
GRI (Küresel Raporlama Girişimi), BM Çevre Programı (UNEP) ve BM Küresel İlkeler Sözleşmesi (UN Global Compact) gibi programlar ile yakın iş birliği içinde çalışan ve dünya çapında faaliyet gösteren, kar amacı gütmeyen bir kuruluştur. GRI’ın temel misyonu, küresel olarak uygulanabilir bir “Sürdürülebilirlik Raporlaması Rehberi” oluşturarak sürdürülebilirlik raporlarının finansal raporlar gibi rutin ve karşılaştırılabilir olmasını yaygınlaştırmaktır.