UND'nin yaptığı yazılı açıklamada, ATP (Bozulabilir Gıda Taşımacılığı Konvansiyonu) işlemleri konusunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Tehlikeli Mal ve Kombine Taşımacılık Düzenleme Genel Müdürlüğü'nün yetkili makam olduğu ve bakanlığın da ATP tip onay, test muayene ve sertifikalandırma işlemlerinde TSE’yi yetkilendirdiği bildirildi.
UND'nin konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklama şu şekilde:
Sadece TSE Tarafından Yapılacak
15 Mayıs 2017 tarihinden itibaren Ülkemizde sıfır (kullanılmamış) satılan ve yurtdışından getirilerek satılan yalıtımlı ekipmanların ATP belgelerini sadece Türk Standardları Enstitüsü düzenlemektedir. Kullanımda olan yabancı onay kuruluşu ATP belgesine sahip araçların periyodik muayeneleri de bu tarihten itibaren sadece TSE tarafından yapılmaktadır. Bu tarihten sonra TSE harici başka bir kuruluş tarafından düzenlenen ATP belgeleri ülkemizde kullanılamaz.
TSE Belgenet Online Sistemi
15 Mayıs 2017 tarihinden önce, kullanılmamış sıfır yalıtımlı ekipmanlar ile kullanılmış yalıtımlı ekipmanlara yurtdışı onay kuruluşları ATP Belgesi düzenleyebilmekte idi. (TÜV vb.) Bu tür belgeye sahip olan yalıtımlı ekipmanların sahip oldukları belge son geçerlilik süresi aynı kalmak koşulu ile araç muayenesi/testi yapılmadan, TSE ulusal belgesine çevrilebilmektedir. Bunun için tek yapılması gereken TSE Belgenet online sistemini kullanarak 15 Mayıs 2017 öncesi mevcut geçerli ATP belgesi ve ruhsat ile başvurulması yeterlidir. Ulusal ATP belgesi 150 TL + KDV karşılığında eski belge üzerinde bulunan son geçerlilik tarihi göz önüne alınarak TSE tarafından online sistem üzerinden gönderilmektedir. Bu belgeyi çıktı alarak kullanabilirler. Ayrıca belge yanında bir de bilgi notu iletilmektedir. Bu bilgi notunda belirtilen formata göre başvuru sahipleri yalıtımlı ekipmanlarının ön yüzü üzerine metal plaka veya dayanıklı yapışkan bir plaka sabitleyerek işlemleri tamamlayabilirler.
Bu kapsamda, ATP anlaşması kapsamında uluslararası taşımacılık yapan firmalarımız, yurtdışında yapılan kontrollerde bu belge eksikliğinden ceza alabilmektedirler. Mayıs 2017 tarihi öncesi yurtdışı onay kuruluşlarından alınmış geçerli ATP belgesine sahip yalıtımlı araçlar, yurtdışında yapılan kontrollerde ceza ile karşılaştığı ve gerekçe olarak “UNECE listesine göre Türk tescilli araca TSE belge düzenleyebilir” açıklamasıyla ceza yazılan (2 bin - 3 bin Euro) örnekler mevcuttur.
Bu kapsamda, tüm üyelerimizi TSE’ye başvurmaya ve ATP belgelerini milli ATP belgesiyle değiştirmeye çağırıyoruz.
Başvurular TSE’nin tse.org.tr isimli sitesine online başvuru ile gerçekleştirilmektedir. ATP süresi dolmayan araçlar muayene olmayacak sadece ATP belgeleri milli kuruluş tarafından tekrar düzenlenecektir. Ücreti 150 TL + KDV’dir.
Ayrıca TSE’nin yetkilendirdiği muayene istasyonlarından alınan randevu ile, üyelerimiz yalıtımlı ekipmanların muayene/test işlemini gerçekleştirerek belge süresini uzatabilmektedir.
ATP periyodik muayene/testleri yurt dışında 350-750 Euro gibi ücretlerle gerçekleştirilmekte iken, ülkemizde muayene ücretleri bin 500 TL ve online başvuru imkanı ile olabildiğince hızlı muayene imkanına sahiptir.
Muayene istasyonları için; atp.tse.org.tr
Online başvurular için; tse.org.tr
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |