Batu International Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ankara, Türkiye’nin ihracatta birçok ülkeyi geride bırakmasının sebebini, artık firmaların global kriz dönemlerinde nasıl hareket edeceğini bilmesine dayandırdı.
Bölgesel güvenlik problemleri, dalgalı döviz kuru, komşu ülkelerle yaşanan kota ve vize krizleri gibi nedenlerden dolayı ihracatta geçen yıla göre düşüş yaşayan Türkiye'nin ihracatı, bu yılın ilk yarısında, geçen yılın aynı dönemine göre %8,7 seviyesinde gerileyerek 36,4 Milyar $ olarak gerçekleşti. Ancak buna rağmen Türkiye, OECD’nin açıkladığı rakamlara göre, G20 ülkeleri arasında ihracatı en az etkilenen 7. ülke oldu ve Japonya, Almanya, Endonezya, Fransa, İtalya, Kanada, Brezilya, Hindistan, Arjantin, Avustralya, Rusya ve Suudi Arabistan gibi ülkeleri geride bıraktı.
OECD’nin açıkladığı rakamları değerlendiren Batu International Logistics Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ankara, ihracattaki düşüşün sadece Türkiye’ye özgü bir durum olmadığını, bu durumun tüm dünya için geçerli olduğuna dikkat çekti.
Türkiye’nin son iki yılda birçok sorunla boğuşmasına rağmen birçok ülkeyi geride bırakmasının nedenini, firmaların kriz dönemlerinde nasıl hareket edeceklerini biliyor olmasına bağlayan Taner Ankara, “Artık bir ürünü üreten, pazarlayan ve taşıyan firmalar kriz dönemlerinde ürünü, hizmeti nasıl satacağı konusunda oldukça bilgili ve tecrübeli. Bu durum ülkemiz ihracatının ayakta kalmasını sağlıyor” diye konuştu.
Türkiye’nin ihracatını ekonomik dalgalanmaların tek başına etkilemediğini vurgulayan Taner Ankara, komşularımızda yaşanan istikrarsızlık ve güvenlik problemlerinin ihracatın düşmesindeki en büyük etkenlerden biri olduğunu söyledi.
2023 Hedefi Revize Edilebilir!
2023 yılı için belirlenen 500 Milyar Dolarlık ihracat hedefine de değinen Taner Ankara, “Bu hedef koyulduğunda ortada henüz günümüzde yaşadığımız sorunlar ve ticari uygulamalar yoktu. Bu hedefe ulaşmak zor değil, ancak gelişmeler bu şekilde seyrederse rakamların revize edilmesi gerekebilir” değerlendirmesinde bulundu.