Yalova'dan Sivas'a, Devlet Su İşleri'ne ait sulama borularını taşıyan 12 TIR'ın dorsesinde iki dev sulama borusu gören Orhan Yılmaz, araçların trafiği tehlikeye düşürmesi nedeniyle polise ihbarda bulundu. TIR'lar, D-100 Karayolu Bolu Dağı geçişinde bulunan Bolu Dağı Polisevi'nin önünde durduruldu. TIR'lar polis evinin önüne sığmayınca altısı Elmalık mevkiine gönderildi. Orhan Yılmaz ve kooperatif üyeleri, TIR'ları kendi araçlarıyla takip ederek polis evinin önüne geldi.Yılmaz ve arkadaşları, polis ekiplerine Karayolları Taşıma Kanunu'nda yer alan yük taşımacılığına ilişkin maddeleri anlattı. Polisler, Bolu'da bulunan Ulaştırma Bölge Müdürlüğü'nü arayarak konu hakkında bilgi aldı. Polisler, taşınan yükün Karayolları Taşıma Kanunu'na uygun olup olmadığını tespit edebilmek için metreyle ölçüm yaptı. Ölçüm sonucu yan yana duran iki borunun 4 metre 30 santim olduğu belirlendi. Ancak taşınan yükün iki parça olması nedeniyle, Karayolları Taşıma Kanunu'nun "TIR'ın dorsesinde genişliği 4 metre 30 santimetreyi geçmeyecek şekilde tek parça taşınabilir" maddesine aykırı hareket edildiği gerekçesiyle 12 TIR, trafikten men edilirken, sürücülere ise 135 TL ceza kesildi. 12 TIR yeddi emin otoparkına çekildi. TIR'ların üzerinde bulunan borular başka TIR'lara yüklenerek teker teker taşınarak Sivas'a gönderilecek.
Kaçak yük taşıyan araçların insanların ölümüne neden olduğunu belirten Orhan Yılmaz, "TIR'ları intihar arabaları gibi bu şekilde yüklemek birilerine kötü örnek oluyor. Bizim taşımacılığımızı da tehlikeye düşürüyor. Zaten taşımacılığımız bitme noktasına geldi, alternatif yakıtlarla yola gider hale geldik. Biz sadece şunu istiyoruz. Karayolları yönetmeliği sadece yetki belgesi araştırması değil, bu tür taşımalarında önüne geçmesi lazım. Biz bunun için gerekli uyarıları yaptık. Yetkililerde gerekeni yaptı. Bu şekilde taşıma yasal değil. Sağdan ve soldan belki yük beşer santimetre çıkabilir ama ancak bu şekilde çıkması ve bölünebilen bir yük olduğu için yasal değil. Bayram tatilinde onlarca ölü verdik yollarda. Bizler arabalarımızla para kazanan insanlarız. Yolda artistlik yapmıyoruz. Bizim kazayla işimiz olmaz. Bu şekilde kaçak yükü taşıyan adam yolda birilerinin ölümüne sebep verir" diye konuştu.
Kaza yaptıklarında kendilerinin "cellat", "katil" olarak lanse edildiğini söyleyen kooperatif üyelerinden Erkan Taşlı, "Biz bu tip arkadaşlarımız yüzünden bu hale geliyoruz. Alternatif yakıtlar kullanmak zorunda bırakılıyoruz. Hep bunlar, bu tip arkadaşlarımız yüzünden" dedi.
Kooperatif üyelerinden Ali Yaldız ise 12 TIR'ın, Yalova'dan Bolu'ya gelene kadar durdurulmamasına tepki göstererek, şunları söyledi:
"Ben altı yıldır nakliyeciyim. Bu yükü taşıyıp da cezaevine girsem çocuğuma kim bakacak. Benden belgeler için dünyanın parasını alıyorlar. Bakın şu TIR'lara. Buraya gelene kadar kaç tane bölge geçiyor. Yalova, Karamürsel, Gölcük, İzmit, Adapazarı, Hendek, Düzce"
TIR sürücülerinden Burhan Yaprak ise taşıdıkları yükün yasal olduğunu belirterek, "Yük ile ilgili belgeler alındı, paraları ödendi. Eskort eşliğinde yola çıktık. Her şey uygun. Geniş yük için gerekli izin belgelerimiz de var" şeklinde konuştu.