Renault-Nissan İttifakında ortak sinerjilerden elde edilen kazanç 2016 yılında yüzde 16'lık artışla 4,3 milyar eurodan 5 milyar euroya çıktı.
Renault-Nissan İttifakından yapılan açıklamaya göre, ortaklığın toplam kazancı 2016 yılında 2015'e göre yüzde 16 arttı.
İki grubun ortak çalışmalarından elde edilen kazancın büyüklüğünün değeri 4,3 milyar euro düzeyinden 5 milyar euroya yükseldi. 700 milyon euro düzeyindeki artışın büyük bir kısmını satın alma, mühendislik ve üretim operasyonlarındaki birleşmeler sağladı.
Geçen yılın sonunda ittifakın üçüncü üyesi Mitsubishi Motors'un dahil olması ile yıllık satışlar 10 milyon birim düzeyine ulaştı. Mitsubishi Motors'un katılımı, Renault ve Nissan'ın dört temel fonksiyonu birleştirerek ortaklıklarını derinleştirmelerinden 2 yıl sonra gerçekleşti.
Yıl içinde ittifak ortaklarının, elektrikli araçlarda yeni nesil teknolojiler ile otonom sürüş ve bağlantılı arabalar sunması bekleniyor. Ortaklar rekabet gücünü artırmak ve yeni sinerjiler belirlemek için farklı platformlardaki ortak aksiyonlarını artıracak.
İttifak, Nisan 2017'de kamyonet ve hafif kamyonlarda yeni gelirler oluşturacak hafif ticari araç iş birimini kurdu. Yeni birim bir yandan ittifak üyeleri arasındaki marka farklılaşmasını korurken, diğer yandan paylaşılan çapraz üretim, teknoloji paylaşımı ve maliyet azaltımını maksimize edecek.
Mitsubishi Motors'un hibrit elektrikli araçları, hafif kamyonlar ile spor araçları ve Güneydoğu Asya Uluslar Birliği'ndeki güçlü pazar duruşu ile ittifaka tecrübe birikimi katması bekleniyor.
"Ortak Modül Ailesi ve paylaşılan platformlar"
İttifak, 2020 yılına kadar araçlarının yüzde 70'ini Renault-Nissan İttifakının Ortak Modül Ailesine göre üretmeyi hedefliyor. Bu sinerji yaklaşımıyla satın alma tarafında yüzde 30'a kadar maliyette azalma sağlanması ve mühendislik giderlerinin ise yüzde 40'a kadar azaltılmasına katkı sağlaması bekleniyor.
Araçların ortak modül ile üretimi, üretim sinerjilerinin ana unsuru olmaya devam ediyor. Çapraz üretim, Renault, Nissan ve Mitsubishi Motors'un araçlarını birbirlerinin tesislerinde ve satış noktalarına yakın yerlerde üretmelerini ve tesis kullanımını artırarak sabit giderlerin düşürülmesini sağlıyor.
Yeni Nissan Micra'nın üretimi Renault'un Fransa'nın Flins bölgesindeki fabrikasında 2016 yılında başladı. Nissan, yüksek kaliteli B-segmenti hatchback üretimi için söz konusu fabrikanın deneyim birikiminden yararlanıyor. Yeni Micra, revize edilen ve güncellenen bir V-Platformu üzerine kuruldu ve aktarma organları Micra ile Clio arasında paylaşıldı.
Bu yılın ilerleyen zamanlarında, Nissan İspanya'nın Barselona kentindeki fabrikasında Renault Alaskan'ın üretimine başlayacak.
"İş birliğimiz ittifak üyelerine güçlü faydalar sağlıyor"
Açıklamada görüşlerine yer verilen Renault-Nissan Ortaklığı Yönetim Kurulu Başkanı ve İcra Kurulu Başkanı Carlos Ghosn, ortaklık ile büyüyen iş birliğinin, Renault ve Nissan arasında paylaşılan yenilikler, teknolojik atılımlar ve ölçek ekonomileri ile yansıma bularak ittifak üyelerine güçlü faydalar sağladığını dile getirdi.
Ghosn, şunları kaydetti:
"Yeni ittifak ortağımız Mitsubishi Motors'un katkıları hariç 2018 yılında 5,5 milyar euro düzeyinde sinerji yaratmak üzere yola devam etmekteyiz.
Bu ana birleşmeden dolayı somut sonuçlar almaya devam ediyoruz. Gelişen sinerjilerimiz yeni hareketlilik çağında, Renault, Nissan ve şimdi Mitsubishi Motors'un finansal hedeflerine ulaşmalarına ve müşterilerine yüksek değerde araç temin etmelerine yardım etmektedir."
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |